Dankzij de buitengewone inzet van Roemeense vrijwilligers die gemotiveerd zijn door het verlangen om de Roemeense taal en cultuur te behouden, Roemeense School Amsterdam begon zijn activiteiten op 13 november 2016.

Op 6 november 2016 vond de opening van de school plaats, met een evenement dat werd bijgewoond door de Roemeense ambassadeur in Den Haag en een correspondent van Radio Roemenië Actualități, evenals meer dan 100 Roemenen, ouders en kinderen. De aanwezigen genoten van een sketch die was georganiseerd door de leraren van de school en werden verrukt met Roemeense horea's en liederen. Het enthousiasme van de deelnemers was overweldigend, want de aanwezige ouders waren blij met de opening van zo'n school waar ze al lang naar verlangden, zowel voor henzelf als vooral voor hun kinderen.

In 2017 draaiden we drie modules: de eerste van januari tot april, de tweede van mei tot juli en de derde van oktober tot december.

In 2017 bezochten in totaal 76 kinderen de school. We zijn het jaar begonnen in een nieuw, meer centraal gelegen en gemakkelijk toegankelijk gebouw. Sinds september hebben we het rooster veranderd en de zondaglessen verplaatst naar de zaterdagen, om tegemoet te komen aan de behoeften van de hele Roemeense gemeenschap.

Belangrijkste activiteiten van de school in 2017:

Uitstapje naar het Amsterdamse bos, waar we de geitenboerderij bezochten, ijs aten, eieren verfden en "Land, Land, wij willen soldaten" speelden. We woonden de Kinderdag bij, een evenement georganiseerd door de Orthodoxe Kerk van Aalsmeer samen met de Stichting ROMPRO, de Dag van de Roemeense Scholen in Nederland, een evenement georganiseerd in Den Haag door de Roemeense Ambassade in Nederland. We voerden onze activiteit uit in de tuin van ouders Cecilia en Lucian Negoescu. De kleintjes kneedden en bakten brood. De volwassenen deden mee op het voetbalveld. We organiseerden workshops voor kinderen in Roemeense Dagen FestivalWe waren aanwezig op het Roemeense filmfestival Spotlight in Den Haag. We waren aanwezig bij de bijeenkomst in de Roemeense kerk in Aalsmeer. We naaiden, sponnen wol, breiden, haakten en bakten pasta. Terwijl we werkten, verblijdde het kerkkoor ons met kerstliederen, doñas en een paar patriottische liederen, ter ere van de nationale feestdag van Roemenië. Om het concrete werk van onze school onder de aandacht te brengen, zijn we een nieuwe rubriek begonnen: Schoolagenda. Je kunt zien hoe de kinderen veel nieuwe dingen leren, creatieve activiteiten doen, Roemeense verhalen en liedjes leren.

Ook op onze pagina hebben we de indrukken van ouders gepubliceerd, die vele jaren hebben gewacht op de opening van een Roemeense school in Amsterdam en erg blij zijn dat hun kinderen Roemeens spreken en onze tradities leren kennen. Het belang van zo'n school in Amsterdam werd tijdens de Roemeense Scholen Dag ook onderstreept door Hare Excellentie Brândușa Predescu, de Roemeense ambassadeur in Den Haag.

De belangrijkste workshops waren:
  • Roemeense taal en cultuur
  • Spelen en persoonlijke ontwikkeling
  • Dwerg werkplaats
  • Taal, cultuur en beschaving
  • Roemeense taal voor volwassenen
  • Workshop voor ouders
  • Wetenschap (experimenteel)
We boden op verzoek workshops aan over:
  • Schone Kunsten
  • Muziek
  • Roemeense volksdans

De school zet haar werk voort in 2018. We willen Roemeense taalcursussen blijven aanbieden voor Roemenen in Amsterdam en omgeving. Maar we gaan ook nieuwe workshops proberen voor kinderen en volwassenen. Onder de nieuwe dingen noemen we fotografie en computerworkshops voor kinderen of creatief schrijven, theatertherapie, fotografie etc. voor volwassenen.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL