Retrospectiva Biebro 2022
2022 a fost cel mai ambițios an de la inaugurarea Bibliotecii Românești Olanda până în prezent, atât în spațiul online cât și în cel fizic….
Wij komen al diegenen te hulp die gepassioneerd zijn door het lezen in het Roemeens, maar ook al diegenen die het contact met hun moedertaal via boeken wensen te onderhouden. Eind 2019 lanceerden we in samenwerking met OBA (Openbare Blibliotheek Amsterdam) onze eerste collectie boeken in het Roemeens! We hebben 200 titels voor volwassenen en ongeveer 50 voor kinderenvan alle representatieve genres beschikbaar op het OBA hoofdkwartier. De Roemeense bibliotheek omvat klassieke en hedendaagse auteurs, proza, poëzie, essays, biografieën, boeken die voornamelijk door Roemeense auteurs zijn geschreven, maar ook internationale vertalingen van Roemeense boeken.
Aangezien een bibliotheek de beste manier is om samen te lezen en ervaringen uit te wisselen, hebben we de hulp en betrokkenheid van de hele Roemeense gemeenschap nodig. De collectie zal gebaseerd zijn op boeken die reeds geschonken zijn door liefhebbers van lezen in het Roemeens, maar we streven ernaar andere uitstekende titels te verzamelen via een crowdfundingcampagne. Omdat we echt een eigen bibliotheek willen hebben! Voor details over hoe u kunt helpen, kunt u ons mailen op books@rompro.nl.
En dit is nog maar het begin. Naast de boeken zelf, willen we met dit initiatief de toegang voor Roemenen in Nederland tot belangrijke nieuwe Roemeense literaire publicaties vergemakkelijken. Daartoe zullen wij ook lanceringen, ontmoetingen met Roemeense auteurs en thematische reeksen organiseren, die allemaal in het teken van het boek staan. In de komende jaren hopen we zo'n 3000 titels te verzamelen en beschikbaar te maken voor alle Roemenen in Nederland!
Volg ons op facebook @biblioteca.biebro!
Op de 2e verdieping van de bibliotheek OBA Oosterdok in de afdeling 'Huis Van Alle Tallen'. Als u de trap opgaat, gaat u naar links (of, als u met de lift omhoog gaat, naar rechts), en als u aan de rand van de hal komt (bij de ramen), moet u een afdeling met Roemeense boeken vinden. U kunt kijken voor het ROMPRO logo
OBA Oosterdok: Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam (5 minuten lopen van Amsterdam Centraal station)
Kinderboeken vindt u in de kelder, waar u ook de afdeling met Roemeense kinderboeken vindt.
De beste manier om een goed boek uit onze collectie te kiezen is om naar OBA Amsterdam te gaan en in de rekken te snuffelen! Maar voor wie weinig tijd heeft of in een andere stad woont en wil weten welke titels hij naar zijn bibliotheek kan laten brengen, hebben we een kleine demo over hoe u de beschikbare titels in onze collectie online kunt verkennen!
Nu heb je voor je de lijst van alle Roemeense boeken van OBA 🙂
Of u kunt direct hier klikken zoeken.oba.nl. Trouwens, deze link kan worden bereikt door de bovenstaande stappen te volgen.
Om thuis Roemeense boeken (en niet alleen) te kunnen lenen, hebt u een OBA-abonnement nodig.
Hier actuele abonnementsinformatie van de OBA te vinden.
Bonus1 : om boeken in de bibliotheek te doorbladeren heb je geen abonnement nodig, dus is het gratis. Wij raden u aan uw eerste bezoek een fysiek bezoek aan de bibliotheek te brengen om de collectie te ontdekken en in de boeken te snuffelen. Dan kunt u zich ter plaatse bij de OBA inschrijven om de door u gekozen boeken mee naar huis te nemen.
Bonus2 : u kunt online boeken! Zij zullen door de OBA (wanneer zij beschikbaar zijn) naar de dichtstbijzijnde OBA-vestiging bij uw huis worden verzonden (26 locaties in totaal in Amsterdam) en kost 0,75 per kaart.
< Zie alle OBA-locaties in Amsterdam (klik)
2022 a fost cel mai ambițios an de la inaugurarea Bibliotecii Românești Olanda până în prezent, atât în spațiul online cât și în cel fizic….
De Roemeense Bibliotheek van Nederland en de Roemeense Ambassade in het Koninkrijk der Nederlanden nodigen u graag uit voor een uniek evenement: een ontmoeting met de auteur van...
2021 was weer een "ander" jaar met te weinig fysieke bijeenkomsten naar onze smaak, maar dat weerhield ons er niet van om een reeks...
Word wat je wilt zijn. Worden wat je wilt! Met zo'n vermaning konden we niet anders dan ons deze keer bij de viering aansluiten...
Elk najaar wordt in Nederland de Kinderboekenweek (Kinderboekenweek), een landelijk groots opgezet evenement waaraan bijna alle scholen, bibliotheken en boekhandels deelnemen. BiebRO is op deze uitnodiging ingegaan en heeft zich de afgelopen jaren aangesloten bij deze viering van het kinderboek.
De opnames van de gesprekken in het kader van de Kinderboekenweek zijn beschikbaar op de Roemeense Bibliotheek Nederland.
Tema Kinderboekenweek din acest an a fost: GI-GA-Groen! / Vi-Ne-Verde. Acest eveniment s-a petrecut pe 8 Octombrie când, sub îndrumarea lui Dan Ungureanu, copiii de la atelierele Şcolii Românești Amsterdam au învățăt să îl contureze pe îndragitul Apolodor!
De asemenea cu ajutorul partenerilor de la Asociatia Soleil de l’Est, copiii au avut ocazia să descopere nume de pictori contemporani și stiluri de pictură diferite.
In 2021 zijn de beperkingen versoepeld, maar niet overal en niet voor iedereen. We ontmoetten elkaar weer op vijf magische avondenLIVE op Facebook, op de pagina Roemeense Bibliotheek Nederland (BiebRO voor vrienden!), met auteurs, illustratoren, uitgevers en bibliothecarissen die staan te popelen om jonge (en oudere) lezers kennis te laten maken met boeken.
In 2020 ging het avontuur verder, niet hoe dan ook, maar "Kinderboekenweek" Live op Facebook en veranderde in vijf avonden die we niet alleen met Roemenen uit Nederland, maar ook uit Roemenië doorbrachten. Elke avond had een ander themaals volgt:
Het thema van 2019 was "Reis mee", en we stelden de Roemeense gemeenschap een literaire reis voor door de pagina's van het geïllustreerde kindertijdschrift Fabulafia. Het tijdschrift Fabulafia, dat in 2015 werd gelanceerd, heeft zich vanaf het begin onderscheiden door zijn kwaliteit en uitstekende vormgeving. Met verhalen van de beroemdste hedendaagse kinderauteurs, met columns geschreven in samenwerking met de British Council en het Institut Français, met pagina's gewijd aan onderwijs en beeldcultuur, met illustraties getekend door beroemde Roemeense en internationale kunstenaars, is Fabulafia een werkelijk fabelachtig avontuur tussen woord en beeld.
Op 12 oktober, tussen 15.30 - 17.00 uur, kwamen wij bijeen op het hoofdkantoor van de Roemeense School Amsterdam voor een unieke lancering, in aanwezigheid van Cristina Durică, de redactrice en coördinatrice van het tijdschrift. Cristina presenteerde ons het laatste nummer, vertelde ons wat het werken aan een tijdschrift inhoudt en wat voor ervaringen dergelijke publicaties kunnen opleveren.
In 2018 hebben we, op initiatief van Maria Dicieanu en met steun van de Roemeense School in Amsterdam en de Stichting ROMPRO, voor het eerst meegedaan aan deze viering van kinderboeken.
Het thema van het jaar was "Vriendschap: Kom Erbij", en daartoe stelden we een speciaal Roemeens boek voor, dat in 2018 verscheen en dat we aan de Roemeense gemeenschap in Nederland presenteerden. Het gekozen boek was "Het verhaal van twee tijgerwelpen, Ninigra en Aligru", een tijdloos avontuur dat ongeveer 50 jaar geleden werd bedacht door Nina Cassian, opnieuw geïllustreerd en opnieuw uitgegeven door Frontiera Publishing. Het verhaal gaat over twee tijgerwelpen die ondanks hun verschillen bevriend raken en een reeks beproevingen doorstaan die hun vastberadenheid, loyaliteit, vindingrijkheid en moed om de dingen bij de naam te noemen, op de proef stellen. De editie van 2018 heeft geprofiteerd van de prachtige illustraties van Karda Zenkö.
Op 13 oktober kwamen wij bijeen op het hoofdkantoor van de Roemeense School Amsterdam voor de lancering, in aanwezigheid van Ilena Achim, oprichtster en hoofdredactrice van Uitgeverij Frontiera. We hebben ook een aantal verrassingen voorbereid voor de kleintjes, samen met een verscheidenheid aan literaire en culinaire traktaties!
Dit is de plaats waar we Roemeens oefenen door verhalen, interactie en glimlachen. Hier kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar samen naar verhalen luisteren, met elkaar omgaan en samen lachen.
De vergaderingen vinden elke donderdagavond online plaats op ZOOM. Details over elke bijeenkomst zijn te vinden op de Roemeense Bibliotheek Nederland.
We kiezen prachtige boeken die ons graag meenemen naar fantastische werelden waar onze fantasie de vrije loop kan gaan. Bovendien hopen wij dat onze avonden de belangstelling van jonge kinderen voor lezen zullen doen toenemen.
Elke maand heeft een thema. Ofwel introduceert het ons in een nieuw seizoen vol magie, ofwel leren we de bedenkers van de verhalen kennen. De avonden bij ons zullen altijd spannend zijn en vol nieuwe kennis.
In de afbeeldingen hieronder vindt u de affiches voor elke maand van 2021 met de boeken die op elke bijeenkomst worden behandeld.
Boeken uit de collectie van de Roemeense Bibliotheek in Nederland proberen dichter bij lezers te komen die staan te popelen om titels in het Roemeens te ontdekken. Wij hebben reeds pakketten met boeken naar verschillende steden in Nederland gestuurd: Weesp, Zaandam, Uden, Bussum, Leiderdoap, Maastricht, Sint Odenrode, Bunnik, Utrecht, Valkenburg en Diemen. Elk pakket bevat 10 titels.
De procedure voor het lenen van boeken is eenvoudig:
Kunt u geen stad in uw buurt vinden? U kunt ons schrijven op books@rompro.nl en je kunt zelf een van onze vrijwillige bibliothecarissen worden
Meer details over onze Facebook-pagina door te volgen #BiebROpeRots!
Wil je je aansluiten bij het BiebRO team op wielen? Het enige wat je moet doen is zorgen voor een pak van 10 boeken om te hosten voor 1 maand.
Als je nog vragen hebt of gewoon mee wilt doen aan het BiebRO project op wielen, stuur ons dan een email op books@rompro.nl
Un nou eveniment a fost organizat de Biblioteca Românească Olanda împreună cu autoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc, la demisol, în secția pentru copii din cadrul OBA – Biblioteca Publică din Amsterdam!
Copiii au fost invitați să participe la lecturi, discuții și jocuri pe tema atenției și prezenței la tot ce suntem, ce oferim, ce primim și ce ne înconjoară.
Am citit și vorbit despre senzații, despre emoții, despre iubire și compasiune, despre grija față de natură și despre reciclare.
Și pentru că acest eveniment a fost în apropierea aniversării de 3 ani de la inaugurarea Bibliotecii Românești Olanda, am sărbătorit aducând și un alt invitat special: ilustratorul Ionuț Robert Olaru care a colaborat cu Ioana Chicet Macoveiciuc în realizarea cărților “Adevărul gol-goluț” și “Vrei să-ți spun un secret despre tati?”
Biblioteca Românească Olanda împreună cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos am avut plăcerea să o avem invitată la OBA Oosterdok pe autoarea Dana Grigorcea. Am vorbit despre cele două cărți ale sale traduse în limba română și apărute la editurile Humanitas și Arthur, dar și despre multe multe alte lucruri câte-n lună și-n stele. Pentru că Dana Grigorcea, așa cum au mai observat și alți jurnaliști, “respiră povești”.
Dana Grigorcea a debutat în 2002 în România literară cu proză scurtă: un jurnal de călătorie din Țara Sfântă. A studiat germană și neerlandeza la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București. A studiat regie de teatru și film la Universitatea din Bruxelles și a urmat un masterat în jurnalism la Universitatea Danubiană din Krems.
Dana Grigorcea și-a făcut debutul literar în limba germană în 2011, cu romanul Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare (Baba Rada. Totu-n viață-i trecător ca și firele de păr) roman care a fost bine primit de către publicul elvețian. Cel de-al doilea roman al său, Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit (Sentimentul primar al nevinovăției, apărut și la editura Humanitas), a primit în 2015 Premiul 3sat în cadrul concursului de literatură Ingeborg Bachmann de la Klagenfurt, Austria, și a fost nominalizat pentru premiul elvețian de carte Schweizer Literaturpreis. A publicat și cărți pentru copii: Mond-aus! (Stingeți luna!, apărută în limba română la editura Arthur) în 2016 și Einmal Haare Schneiden, bitte în 2018. Cel mai recent roman al său “Die nicht sterben“ („Cei care nu mor“) a fost nominalizat la premiul german de carte Deutscher Buchpreis și a obținut anul acesta premiului elvețian de carte, Schweizer Literaturpreis.
Vă invităm să urmăriți hier o înregistrare a evenimentului care însă nu reflectă decât într-o mică măsură atmosfera caldă din timpul întâlnirii.
La prima întâlnire fizică din cadrul Atelierului BiebROțeilor, am un super invitat: autoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc (cunoscută și sub denumirea Prințesa Urbană) la o sesiune de lecturi.
Timp de 16 săptămâni ne-am adunat în jurul cărților, al poveștilor și ne-am apropiat de limba română într-un mod interactiv, jucăuș dar și educativ. Printr-un mix de întâlniri săptămânale online cărora li se-au adaugat patru ateliere fizice desfășurate în cadrul Bibliotecii Publice din Amsterdam, OBA, și totodată sediul BiebRO Bibliotecii Românești Olanda.
Twee jaar geleden, op 17 november, hebben we de Nederlands Roemeense Bibliotheek (kortweg BiebRO) aan het OBA Oosterdok geopend. BiebRO, onderdeel van het Huis van Alle Talen project, creëert een Roemeens-Nederlandse connectie door middel van boeken.
Op woensdag (17.11) kwamen we online bijeen om de 2e verjaardag van de bibliotheek te vieren. Wij stelden een discussie voor met vertalers in het middelpunt: zij die op hun beurt via boeken Roemeens-Nederlandse banden tot stand brengen. We hadden als gasten Jan Willem Bos, die twee jaar geleden ook bij de lancering aanwezig was, en Irina Anton (Vasilachi).
Dit evenement was bedoeld als een ontspannen samenzijn waar we elkaar beter konden leren kennen, een praatje konden maken, samen thee konden drinken en konden praten over wat we aan het lezen waren.
We spraken over hoe de bibliotheek werkt, waar je boeken in het Roemeens of kinderboeken kunt vinden en we namen een rondleiding door de bibliotheek! Maria was er om alle vragen te beantwoorden en hielp met het opzetten van abonnementen!
Het was ook een goede gelegenheid om Roemeense boeken in te zamelen die door de deelnemers aan het evenement waren geschonken.
Ter gelegenheid van de Voorleesdagen voor kinderen hebben we auteur Victoria Pătrașcu uitgenodigd voor een speciale editie van BiebRO Monday.
Victoria Pătrașcu is de auteur van talrijke kinderverhalen. Sommige daarvan zijn al opgenomen in de BiebRO-collectie, zoals "The Day Sleep Ran Away" of de bijdragen in de bundel Nesupusele. Andere titels zullen binnenkort worden toegevoegd.
Het was een mooie gelegenheid om haar beter te leren kennen, maar ook om te luisteren naar uittreksels uit boeken die de auteur zelf heeft voorgelezen!
Tijdens dit evenement hadden we het genoegen Oana Pellea als onze gast te hebben voor een discussie over haar autobiografische boek "Jurnal", dat in de BiebRO-collectie is opgenomen. Bovendien had de bijeenkomst een liefdadig karakter als voortzetting van de bewustmakingscampagne #SiDacaAiFiEugeorganiseerd door de FORChildren Foundation en de Crystal Children Association.
Deze campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van de problemen van mensen met autismespectrumstoornissen en tegelijkertijd geld in te zamelen voor de bouw van het EERSTE wooncentrum voor jonge volwassenen met ernstig autisme in Prejmer, Brasov.
Meer informatie hier: https://www.copiiidecristal.ro/constientizare-tsa/
Petronela Rotar is terug in Amsterdam! Maar deze keer alleen virtueel, via een online bijeenkomst met lezers.
De auteur van verschillende romans die zijn opgenomen in de collectie van de Nederlandse Roemeense Bibliotheek zoals "Binnenkijken", "Blind", "Het einde van de nacht" of "Je zult me ergens van kennen" vertelde ons onder andere over het werk aan zijn nieuwste boek "Help me niet te verdwijnen".
De discussie omvatte ook een vraag- en antwoordsessie, gemodereerd door Dana Popa, die er de laatste jaren een gewoonte van heeft gemaakt Petronela in Amsterdam te presenteren.
17 november 2019. Een mijlpaal voor de Roemeense gemeenschap in Nederland: het moment waarop de eerste collectie boeken in het Roemeens beschikbaar en toegankelijk wordt voor het publiek.
Deze droom werd werkelijkheid met de start van het project "Huis van Alle Talen" van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Met dit initiatief wil de openbare bibliotheek van Amsterdam collecties in de moedertalen van representatieve expatgemeenschappen onderbrengen. Wij zijn blij dat wij tot de gemeenschappen behoren die in dit project zijn opgenomen!
Maria Dicieanu is afgestudeerd aan de Filmfaculteit van UNATC I. L Caragia, afdeling Multimedia Geluid en Editing. Daarna volgde en voltooide zij een Master of Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Haar activiteiten zijn divers, maar of het nu gaat om artikelen, studies, sociale media en PR of zelfs filmmontage, ze blijft raakvlakken houden met media, design, digitale kunsten en film.
In 2018 initieerde Maria het project Romeense Kinderbokenweek in samenwerking met de Roemeense School Amsterdam. Bij deze gelegenheid presenteerde zij een bijzonder boek, zowel qua inhoud als qua uitvoering, aan de gemeenschap van Roemeense ouders in Amsterdam en omgeving. In juni 2019 is zij begonnen aan het project Roemeense Bibliotheek Amsterdam, zowel aan de logistieke kant als aan de selectie van titels voor de kinderboekensectie, als voor de volwassenensectie samen met co-curator Simona Duicu.
Maria is de persoon achter de meeste van BiebRO's acties en projecten, het in gang zetten van het BiebRO on Wheels project, het leiden van de BiebRO Mondays live serie en het modereren van interviews en discussies met BiebRO gasten.
Simona Duicu is afgestudeerd aan de faculteit Cybernetica van de Westelijke Universiteit van Timisoara. Zij heeft in de IT gewerkt bij verschillende gerenommeerde bedrijven in Duitsland, Italië en later in Nederland.
In 2017 richtte hij zijn eigen adviesbureau Tuespro op, waarbij hij parallel werkte als Senior Software Manager bij Irdento. In 2018 en 2019 organiseerde hij twee boeklanceringen in Nederland voor auteur Petronela Rotar en in 2022 faciliteerde hij het interview met Radu Paraschivescu.
Ana-Maria is lerares aan de Roemeense School Amsterdam. Zij heeft altijd graag tijd doorgebracht met kinderen en is ervan overtuigd dat het haar roeping is een glimlach te toveren op de gezichten van kinderen.
In Roemenië werkte zij als lerares en was blij manieren te vinden om in contact te blijven met de kinderen, interessante boeken in het Roemeens te lezen en daarmee samenhangende educatieve activiteiten voor te bereiden door samen te werken met BiebRO en SRA.
Al meer dan 5 jaar neemt zij deel aan de Pre(a)Busy Reading Parents Club, die sinds 1 jaar onder de paraplu van Fanbook valt, en sinds meer dan 2 jaar modereert zij de maandelijkse bijeenkomst van de Club. Vrijwilliger Fanbook, een boekenclub die de leeslust van kinderen en tieners wil aanwakkeren en hen de gewoonte wil bijbrengen om elke maand ten minste één boek te lezen.
Moderator van de leesworkshops Fanbook Pi(ti)ci voor kinderen van 4-6 jaar, aanvankelijk in Boekarest en meer recentelijk in Rădăuți. Voormalig kleuterschool directeur waar een van de 6 principes die hij volgde de liefde voor boeken was.
Zij was coördinator van de BiebRO Kinderboekenclub van oktober tot december 2021, en bleef bij BiebRO door lezingen uit te kiezen en aan te bevelen.
Iulia Hebean, gepassioneerd door cijfers, financiën en projectmanagement, maar ook een fervent lezer, is de nieuwste aanwinst voor het project Nederlandse Roemeense Bibliotheek. Ze houdt alle pakketten in het BiebRO on Wheels project bij, verzamelt beoordelingen van vrijwillige bibliothecarissen en inventariseert de uitleningen, maar sinds januari houdt ze ook de financiën van de bibliotheek op orde.
Roemeense Bibliotheek Nederland is een project op initiatief van ROMPRO - Stichting Roemenen voor Roemenen Nederland. Voor meer details over het werk en de projecten van de Stichting, zie www.rompro.nl. Het project is gerealiseerd in samenwerking met OBA - Openbare Bibliotheek Amsterdam www.oba.nl