Roemeense lectuur beschikbaar voor Roemenen in Nederland!

We komen iedereen te hulp die gepassioneerd is over lezen in het Roemeens, maar ook degenen die contact willen onderhouden met hun moedertaal door middel van boeken. Eind 2019 lanceerden we in samenwerking met OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) de eerste collectie boeken in het Roemeens! We hebben 200 titels voor volwassenen en ongeveer 50 voor kinderenuit alle representatieve genres beschikbaar op het hoofdkantoor van de OBA. De Roemeense bibliotheek bevat klassieke en hedendaagse auteurs, proza, poëzie, essays, biografieën, boeken van voornamelijk Roemeense auteurs, maar ook internationale vertalingen van Roemeense boeken.

Omdat een bibliotheek de beste manier is om samen te lezen en ervaringen uit te wisselen, hebben we de hulp en betrokkenheid van de hele Roemeense gemeenschap nodig. De collectie zal gebaseerd zijn op boeken die al gedoneerd zijn door liefhebbers van lezen in het Roemeens, maar we streven ernaar om andere uitstekende titels te verzamelen via een crowdfundingcampagne. Want we willen heel graag een eigen bibliotheek! Stuur voor meer informatie over hoe je kunt helpen een e-mail naar books@rompro.nl.

En dit is nog maar het begin. Naast de boeken zelf, willen we met dit initiatief de toegang voor Roemenen in Nederland tot belangrijke nieuwe Roemeense literaire publicaties vergemakkelijken. Daartoe zullen we ook lanceringen, ontmoetingen met Roemeense auteurs en themaseries organiseren, allemaal rond boeken. In de komende jaren hopen we zo'n 3000 titels te verzamelen en beschikbaar te maken voor alle Roemenen in Nederland!

Volg ons op Facebook @biblioteca.biebro!

Uit de bibliotheek

Nieuws

Waar vind je de bibliotheekafdeling van OBA Oosterdok?
Op de 2e verdieping van de OBA Oosterdok bibliotheek in het 'Huis Van Alle Tallen' gedeelte. Als je de trap opgaat, ga je naar links (of als je met de lift gaat, naar rechts), en als je aan de rand van de hal komt (bij de ramen) moet je een sectie met Roemeense boeken vinden. Je kunt zoeken naar het ROMPRO-logo OBA Oosterdok: Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam (5 minuten lopen van station Amsterdam Centraal) Kinderboeken vind je in de kelder, ook bij de Roemeense kinderboeken.
Hoe vind je Roemeense boeken in de OBA online catalogus?
De beste manier om een goed boek uit onze collectie te kiezen is om naar de OBA Amsterdam te gaan en in de schappen te snuffelen! Maar voor degenen die weinig vrije tijd hebben of in andere steden wonen en willen weten welke titels ze kunnen aanvragen om naar hun lokale bibliotheek te brengen, hebben we een klein demo over hoe je de beschikbare titels in onze collectie online kunt verkennen!
  1. Enter op www.oba.nl
  2. typ in het zoekveld (Vind) id:*
  3. Dan kun je filteren op taal (Taal) en Roemeens kiezen
Voor je ligt nu de lijst met alle Roemeense boeken van OBA 🙂 . Of je kunt direct hier klikken zoeken.oba.nl. Deze link kan trouwens worden bereikt door de bovenstaande stappen te volgen.
Wat heb je nodig om Roemeense boeken te kunnen lezen bij OBA?
Om Roemeense boeken (en niet alleen Roemeense) thuis te kunnen lenen, heb je een OBA-abonnement nodig. Hier actuele abonnementsinformatie van OBA vinden. Bonus1 : om boeken te bekijken in de bibliotheek heb je geen abonnement nodig, dus het is gratis. We raden aan dat je eerste bezoek een fysiek bezoek is aan de bibliotheek om de collectie te ontdekken en door de boeken te bladeren. Daarna kun je je ter plekke bij de OBA inschrijven om de boeken van je keuze mee naar huis te nemen. Bonus2 Je kunt boeken online reserveren! Ze worden door OBA (zodra ze beschikbaar zijn) naar de dichtstbijzijnde OBA-vestiging bij jou thuis gestuurd (26 locaties in totaal in Amsterdam) en kost 0,75 per kaart.

Op donderdag 14 september 2023 om 18:30 hervatten we de ONLINE en wekelijkse bijeenkomsten van de BiebROțeilor Workshop!

Wat is een BiebROțel?

Nou, een kind, ouder of jonger, dat in de diaspora leeft, dat graag in contact komt met de Roemeense taal via boeken en interacties met andere kinderen, dat dol is op spelletjes en creatieve activiteiten, dat openstaat om zijn verbeelding de vrije loop te laten, ook in onbekende landen, die niet door andere mensen gedefinieerd en in kaart gebracht zijn.

De BiebROthere Workshop is een initiatief dat BiebROtherettes cultiveert en ontwikkelt (niet te verwarren met robots, BiebROtherettes zijn in veel opzichten precies het tegenovergestelde!)

Gedurende 14 weken zullen we samenkomen rond boeken, verhalen en dichter bij de Roemeense taal komen op een interactieve, speelse en educatieve manier. Door middel van deze workshops willen we kinderen helpen om:

  • hun woordenschat in het Roemeens ontwikkelen, wat indirect bijdraagt aan de ontwikkeling van uitdrukkingsvaardigheid in de omgangstaal
  • in contact komen met elementen van de Roemeense cultuur; opmerkelijke persoonlijkheden, klassieke en hedendaagse auteurs ontdekken, evenals verschillende gewoonten of historische gebeurtenissen die belangrijk zijn voor Roemenië
  • interactie met kinderen van hun eigen leeftijd in Roemenië, waarbij ze het belang van culturele bagage ontdekken, maar ook verschillende perspectieven op dezelfde thema's
  • hun kritisch denken en tekstbegrip ontwikkelen
  • (indien van toepassing) om vooruitgang te boeken bij het lezen van Roemeens.

Hoe worden de workshops georganiseerd?

Elke workshop is gebaseerd op een kinderboek. Tijdens de module verkennen we een aantal thema's (bijv. herfst, knutselen, het verhaal voortzetten...) Het boek wordt op een interactieve manier voorgelezen, waarbij de kinderen onderweg vragen krijgen van de begeleider. Aan het einde bespreken de kinderen verschillende aspecten van het boek en doen ze een kleine knutselactiviteit.

Wie modereert de workshops?

In deze module worden de workshops gemodereerd door Roxana Popescu die gepassioneerd is door kinderboeken (je kent misschien al Mirre plank) maar heeft ook leservaring. Ze vinden elke donderdagavond plaats vanaf 18:30 uur.

Voor welke leeftijdsgroep zijn de workshops?

We hebben kinderen van alle leeftijden, van 3-4 jaar tot 9-10 jaar. Sommige kinderen spreken beter Roemeens, andere minder goed. Sommige kinderen zijn verlegen, andere spraakzamer. Tijdens de workshops proberen we iedereen bij de discussies te betrekken, maar zonder druk uit te oefenen.

Stuur een e-mail naar 👉 books@rompro.nl

Laat je niet ontmoedigen als je een of meer workshops hebt gemist. Elke bijeenkomst brengt een klein voordeel met zich mee, maar de vooruitgang zal beter merkbaar zijn als je regelmatig aanwezig bent!
#ABielBruin werkplaats

De workshops zijn GRATIS dankzij de steun van Departement voor Roemenen in het Buitenland.

"De inhoud van deze workshops vertegenwoordigt niet het officiële standpunt van het Departement voor Roemenen in het Buitenland".

Boeken uit de BiebRO-collectie dichterbij lezers in Nederland

Boeken uit de collectie van de Roemeense Bibliotheek in Nederland proberen dichter bij lezers te komen die graag titels in het Roemeens willen ontdekken. We hebben al boekenpakketten naar verschillende steden in Nederland gestuurd: Weesp, Zaandam, Uden, Bussum, Leiderdoap, Maastricht, Sint Odenrode, Bunnik, Utrecht, Valkenburg en Diemen.. Elk pakket bevat 10 titels.

De procedure voor het lenen van boeken is eenvoudig:

  1. Zoek de dichtstbijzijnde stad
  2. Bekijk de lijst met beschikbare titels
  3. Neem contact op met onze bibliothecaris
  4. Leen maximaal 3 boeken per sessie. Als je ze snel uitleest, kun je ze terugbrengen en nog eens 3 boeken lenen!

Kun je geen stad bij jou in de buurt vinden? Je kunt ons schrijven op books@rompro.nl en je kunt zelf een van onze vrijwillige bibliothecarissen worden
Meer informatie op onze Facebook-pagina door #BiebROpeRots!

Hoe word je een vrijwillige bibliothecaris

Wil je deel uitmaken van het BiebRO-team op wielen? Het enige wat je hoeft te doen is te zorgen voor een pakket van 10 boeken om 1 maand te hosten.

  • Het pakket bevat ook minstens één boek dat je wilt lezen.
  • De rest van de boeken wordt beschikbaar gesteld aan Roemenen bij jou in de buurt (dus het is ook een geweldige kans om nieuwe vrienden te maken).
  • Jij registreert de uitleningen, verzamelt de boeken en stuurt ze naar ons terug (wij betalen de verzendkosten!)

Als je nog vragen hebt of gewoon mee wilt doen aan het BiebRO project op wielen, stuur ons dan een e-mail op books@rompro.nl

Kinderboekenweek of Kinderboekenweek

Elke herfst wordt in Nederland de Kinderboekenweek (Kinderboekenweek), een landelijk, spraakmakend evenement waaraan bijna alle scholen, bibliotheken en boekhandels deelnemen. BiebRO heeft gehoor gegeven aan deze uitnodiging en heeft de afgelopen jaren meegedaan aan deze viering van het kinderboek.

Opnamen van de gesprekken in het kader van de Kinderboekenweek zijn beschikbaar op de website Roemeense Bibliotheek Nederland.

Kinderboekenweek 2022

Dit jaar was het thema van de Kinderboekenweek GI-GA-Groen! / Vi-Ne-Groen. Dit evenement vond plaats op 8 oktober toen de kinderen van de werkplaatsen van de Amsterdamse Roemeense School onder leiding van Dan Ungureanu de geliefde Apolodor leerden tekenen!

Ook met de hulp van partners van de Soleil de l'Est Association kregen de kinderen de kans om namen van hedendaagse schilders en verschillende schilderstijlen te ontdekken.

Waarom zien de dingen die sommige schilders schilderen er anders uit dan in werkelijkheid? Hoe zien zij de werkelijkheid en hoe kiezen ze ervoor om die weer te geven? Wat zijn persoonlijke filters en artistieke visie? Dit en nog veel meer werd besproken tijdens de workshops van de Roemeense School Amsterdam!
 
Kinderboekenweek 2021

In 2021 zijn de beperkingen versoepeld, maar niet overal en niet voor iedereen. We ontmoetten elkaar weer in vijf magische avondenLIVE op Facebook, op de pagina Roemeense Bibliotheek Nederland (BiebRO voor vrienden!), met auteurs, illustratoren, uitgevers en bibliothecarissen die jonge (en oudere) lezers willen laten kennismaken met boeken.

  • 11/10: Ik had Alex Moldovan te gast. Alex, auteur van het boek "Olguța en een grootvader van miljoenen", is een ervaren spreker voor kinderen, die boeken schrijft die ze echt willen lezen.
  • 12/10: we hadden illustratrice Diana Tivu bij ons, die de personages van Caragiale in "Moments and Sketches" nieuw leven inblies, maar ook de hoofdpersonen van Roemeense sprookjes een nieuw kleurtje gaf.
  • 13/10: Het was een feest om vertaalster Iulia Dromereschi weer te zien. Deelnemers van de BiebRO Kindervoorleesclub herinnerden zich Iulia, een van de gasten van de Maand van de Verhalenverteller in maart. Ze las voor uit De grote gids voor goede manieren, een boek dat ze uit het Nederlands vertaalde.
  • 14/10: het was boekenclubavond. Deze keer kwam Ioana Chicet-Macoveiciuc ons een verhaal voorlezen. En niet zomaar een verhaal, maar een verhaal dat ze zelf heeft geschreven: "Het beste ijs ter wereld". Over twee kleine kinderen die, toen ze opgroeiden, werden wat ze wilden worden.
  • 15/10: was gewijd aan superhelden die boeken dicht bij kinderen brengen. We hadden Brandi Anderson Bates bij ons, oorspronkelijk uit de VS maar nu woonachtig in Roemenië, oprichtster van het Read Together Romania project en initiatiefneemster van ZICI (International Read Together Day). En omdat het de laatste avond was, hadden we ook Bianca Voinescu, oprichtster van het Fanbook project, een van de grootste initiatieven om lezen te promoten in dorpen en gemeenten in Roemenië.
Kinderboekenweek 2020

In 2020 ging het avontuur verder, niet sowieso, maar "Kinderboekenweek" Live op Facebook en veranderde in vijf avonden die niet alleen werden doorgebracht met Roemenen uit Nederland, maar ook uit Roemenië. Elke avond had een ander themaals volgt:

  • 30/09: Avond van Frontiera Publishing; we bespraken een boek dat net uit is: "De Regenboogkoning en andere verhalen over geduld" van Amalia Bananas, geïllustreerd door Diana Margareta Cepleanu, en ook over de andere nieuwe uitgaven van de uitgeverij.
  • 01/10: BiebRO Boekenclubavond; ik ontdekte het boek "Wat kun je doen met een idee?" in een bijzondere herinterpretatie van Anda Bîrleanu en we bespraken met Simona Popa de wekelijkse boekenclub.
  • 02/10: Avond van het Boek der Wonderen - K.J. Mecklenfeld - Editura Humanitas; Ik had een unieke ontmoeting met zowel de auteur van het boek als twee lieve vloggers lezeressen Andi en Alexia.
  • 03/10: Fabulafia Magazine Avond; We hadden opnieuw een ontmoeting met Cristina Durică, de redactrice van het tijdschrift, die ons vertelde over het nieuwe nummer, hoe we kunnen interageren met het tijdschrift en welke verrassingen we kunnen ontdekken in de inhoud.
  • 04/10: Boovie Book Trailer Festival Night; We leerden wat een boektrailer is, hoe het kinderen dichter bij het lezen kan brengen en lanceerden een nieuwe uitdaging voor jonge lezers die zich willen wagen aan het maken van een boektrailer voor Het Boek der Wonderen.
 
Kinderboekenweek 2019

Het thema van 2019 was "Reis mee" en we stelden de Roemeense gemeenschap een literaire reis voor door de pagina's van het geïllustreerde kindertijdschrift Fabulafia. Fabulafia magazine werd gelanceerd in 2015 en heeft zich vanaf het begin onderscheiden door zijn kwaliteit en uitstekende vormgeving. Met verhalen geschreven door de bekendste hedendaagse kinderauteurs, met columns geschreven in samenwerking met de British Council en het Franse Instituut, met pagina's gewijd aan onderwijs en beeldcultuur, met illustraties getekend door bekende Roemeense en internationale kunstenaars, is Fabulafia echt een fabelachtig avontuur tussen woorden en beelden.

Op 12 oktober, tussen 15:30 - 17:00, kwamen we bijeen op het hoofdkantoor van de Roemeense School Amsterdam voor een unieke lancering, in aanwezigheid van Cristina Durică, de redacteur en coördinator van het tijdschrift. Cristina presenteerde ons het nieuwste nummer, vertelde ons wat het werken aan een tijdschrift inhoudt en wat voor ervaringen dergelijke publicaties kunnen opleveren.

Kinderboekenweek 2018

In 2018 hebben we op initiatief van Maria Dicieanu en met steun van de Roemeense School in Amsterdam en Stichting ROMPRO voor het eerst meegedaan aan deze viering van kinderboeken.

Het thema van het jaar was "Vriendschap: Kom Erbij" - "Vriendschap: Kom erbij!", en hiervoor stelden we een speciaal Roemeens boek voor, gepubliceerd in 2018, dat we aan de Roemeense gemeenschap in Nederland presenteerden. Het gekozen boek was "Het verhaal van twee tijgerwelpen genaamd Ninigra en Aligru", een tijdloos avontuur ongeveer 50 jaar geleden bedacht door Nina Cassian, opnieuw geïllustreerd en bewerkt door Frontiera Publishing. Het verhaal draait om twee tijgerwelpen die ondanks hun verschillen vriendschap sluiten en een reeks beproevingen doormaken die hun vastberadenheid, loyaliteit, vindingrijkheid en moed om de dingen bij hun naam te noemen op de proef stellen. De uitgave van 2018 heeft geprofiteerd van de prachtige illustraties van Karda Zenkö.

Op 13 oktober kwamen we bijeen op het hoofdkantoor van de Roemeense School Amsterdam voor de lancering, in aanwezigheid van Ilena Achim, oprichter en hoofdredacteur van Uitgeverij Frontiera. We hadden ook een aantal verrassingen voor de kleintjes voorbereid, samen met een verscheidenheid aan literaire en culinaire traktaties!

BiebRO Kindervoorleesclub

Dit is de plek waar we Roemeens oefenen door middel van verhalen, interactie en een glimlach. Hier kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar samen naar verhalen luisteren, met elkaar communiceren en samen lachen.

De bijeenkomsten vinden elke donderdagavond online plaats op ZOOM. Details van elke bijeenkomst zijn te vinden op de Roemeense Bibliotheek Nederland.

We kiezen prachtige boeken die niet kunnen wachten om ons mee te nemen naar fantastische werelden waar onze verbeelding de vrije loop kan nemen. Bovendien hopen we dat onze avonden de belangstelling van jonge kinderen voor lezen zullen vergroten.

Elke maand heeft een thema. Ofwel laat het ons kennismaken met een nieuw seizoen vol magie, ofwel leren we de makers van de verhalen kennen. Avonden bij ons zijn altijd interessant en vol nieuwe kennis. 

BiebRO optredens in de pers

Diasporanieuws: Maria Dicieanu, coördinator van de Roemeense Bibliotheek in Nederland: "Er zijn nog steeds families die investeren in het behoud van de Roemeense taal. We zijn het aan hen verplicht om het proces voor hen op alle mogelijke manieren makkelijker te maken."

Interview voor Radio Roemenië Internationaal 

Interview Maria Dicieanu voor De Groninger 

 

 

 

Biblio Live

BiebRO Team

Maria Dicieanu
Biebro coördinator en curator
Simona Duicu
Collectie curator
Bianca David
Leesconsulent voor de bietenworkshop

"Roemeense Bibliotheek Nederland is een project geïnitieerd door ROMPRO - Stichting Roemenen voor Roemenen Nederland.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met OBA. Openbare Bibliotheek Amsterdam

Project gerealiseerd met de steun van 

Opmerking: De inhoud van deze website vertegenwoordigt niet het officiële standpunt van het Departement voor Roemenen in het Buitenland.

naar boven
nl_NL