Missie en waarden
ROMPRO, kort voor Roemenen Voor Roemenen In Nederland, is ontstaan om Roemenen te inspireren om meer betrokken te zijn in de Nederlandse samenleving. Ons doel is hun betrokkenheid bij sociale en persoonlijke ontwikkelingsprojecten aan te moedigen om hen te helpen hun succes te vergroten.
We zijn gestart omdat de kracht van samen zijn niet alleen in de onbegrensde mogelijkheden ligt, maar ook in de voldoening dat wij aan het succes van de gemeenschap bijdragen, waardoor we inzien dat elkaars welzijn goed is voor onszelf en voor onze kinderen.
Samen willen we met een sterke gemeenschap Roemeense talenten behouden en aanmoedigen, de Roemeense identiteit bewaren en bevorderen, en ons succes in Nederland en in de gehele diaspora bevorderen en vieren.
Ons verhaal
Stichting ROMPRO – Roemenen Voor Roemenen In Nederland werd officieel ingeschreven op 16 februari 2016 door Cătălina Negru, Dana Popa, Ana-Maria Murariu.
Voorafgaand aan de registratie hebben de drie oprichters samen diverse groepen gemaakt en evenementen georganiseerd op sociale media.
Tevens was een deel van het huidige team betrokken bij de start van de professionele groep Net-Pro in februari-maart 2015. De groep werd opgericht door medewerkers van ING Amsterdam die evenementen hebben georganiseerd voor de Roemeense gemeenschap in de Randstad. Vervolgens, hebben zij ook onderzocht naar de mogelijkheid van het creëren van een Roemeense school en een kerk.
Een geheel andere bindende gebeurtenis was de grote brand in dansclub Colectiv (Boekarest, 2015). In de Roemeense gemeenschap ontstonden spontaan collectes ter ondersteuning van patiënten en begeleiders in Beverwijk, Groningen en Rotterdam. Hier waren zeker zo’n 180 vrijwilligers bij betrokken die ook in praktische zin hulp boden.
Ons team
De organisatiestructuur van de Stichting ROMPRO bestaat uit de raad van bestuur, het leidinggevend team met zijn ondersteuningsgroep, en een uitgebreid netwerk van vrijwilligers en supporters. Door de kleinschaligheid is iedereen in meer of mindere mate betrokken bij meerdere activiteiten.
In de raad van bestuur zijn de drie oprichters, terwijl in de uitvoering hebben we diverse werkgroepen met een eigen coördinator. Het gaat daarbij om de volgende aandachtsgebieden:
- personeelsbeleid;
- vrijwilligers;
- financiële administratie;
- sponsoring;
- marketing en communicatie;
- partnerschap en PR.