
Het werkwoord “integreren“ betekent, conform het Roemeense woordenboek, zich bijvoegen, zich aansluiten, zich in een geheel harmoniseren.
De integratie was het onderwerp dat door Dana Popa en de bijna 75 deelnemers besproken werd op de workshops die plaatsvonden in Den Haag en Amsterdam tijdens het lanceren van de stichting Roemenen voor Roemenen.
Dana Popa is zowel gezin- en relatie intercultureel therapeut als de vicepresident en de oprichter van deze organisatie die de wens heeft aanzienlijk bij te dragen aan de ontwikkeling van een sterke Roemeense gemeenschap in Nederland.
Dana, die voortdurend gepassioneerd is over de ontwikkeling van de mens en psychologie, kwam in Nederland wonen in 1990 omdat zij nieuwe perspectieven wilde ontdekken en om te studeren.
De deelnemers die graag meer wilden weten, die hun eigen mening wilden uiten over zowel het integratie proces als hun eigen ervaringen hierin, hebben met veel enthousiasme bijgedragen in het debat.
Er werd veel gesproken over Nederland, maar er werd opgemerkt dat we dit proces kunnen beschouwen als toepasbaar voor elk land waar we ons willen integreren.
De workshops bleken heel interactief te zijn en bij de vraag hoe zouden jullie “integreren” definiëren, hadden ze het volgende geantwoord: assimilatie, zich aanwennen, het begrijpen van taal en cultuur, interactie, moed, deelname, betrokken in het sociale leven, zich op gemak voelen, de maatschappij begrijpen, de normen kennen en zich aanpassen, naar de toekomst kijken: kinderen (geschrokken, moeten tussen twee landen kiezen), zich thuis voelen, zich goed voelen waar je ook bent, lokale interactie, sociale systeem, natuur, functioneren met je eigen identiteit in de nieuwe maatschappij, je respecteert en begrijpt de culturele verschillen, je bereikt de volwassenheid emotioneel, mentaal, cultureel en sociaal, nieuwe ervaringen, je wordt verliefd op de nieuwe maatschappij.
Wat hierboven is genoemd zijn de conclusies naar aanleiding van vrije gesprekken tussen mensen met verschillende doelen, onderwijs en normen, die een ding in gemeen hebben: het leven in Nederland.
Voor het bijhouden en uitleggen van de stappen in het integreren, Dana heeft gebruik gemaakt van zogenaamde “culturele ijsberg “. We kunnen “integreren” interpreteren als een ijsberg met een zichtbare kant gemakkelijk waar te nemen en met een kant moeilijk op te merken waar we tegenaan lopen op het moment we dieper ingaan in een structuur van een buitenlandse cultuur.
Natuurlijk de impact van de slag verschilt per persoonlijkheid en elk van ons ervaart het anders.
De zichtbare kant heeft in haar structuur aspecten waarover mensen kunnen praten en ontdekken vanaf de eerste interacties: taal, vlag, literatuur, folklore, feestdagen, voeding, vakanties, art, kleding.
Wanneer we over de tweede kant praten, deze lijkt wat complexer te zijn en die tijd vergt kennis hierover te nemen, nieuwsgierigheid, lezen over de nieuwe cultuur.
We kunnen het integreren beschrijven:
- Kennissen over: omgangsvormen, vriendschap, leiderschap, hygiëne, bescheidenheid, schoonheid ;
- Stijlen en regels over communicatie, gezichtsuitdrukking, gebaren, oogcontact, persoonlijke ruimte, aanraking, lichaamstaal, sociaal gesprekken, emoties, de ton van de stem;
- De houding tegenover: de ouderen, de jongeren, de hulpbehoevende, de regels, de verwachtingen, het werk, de autoriteit, de samenwerking versus competentie, de houding tegenover dieren, leeftijd, de zonde en de dood;
- Opvattingen over: jezelf, tijd, verleden en toekomst, justitie en waarheid, de rollen met betrekking tot de leeftijd, seks, sociale rang, type, familie en statuut;
- De visie over: religie, huwelijk, relaties, het opvoeden van de kinderen, nemen van beslissingen, de problemen oplossen.
Er zijn meer aspecten welke we niet in het begin beredeneren en naarmate we meer over de maatschappij ontdekken des te meer verschijnen er meer opvattingen en normen over leven welke we niet meer begrijpen.
Je moet een open communicatie behouden met diegene om je heen, bewust worden dat je gaat veranderen en diegenen om je heen zullen veranderen.
Hoe meer de verandering bewuster wordt waargenomen, geaccepteerd wordt en in de armen genomen des te meer het integratieproces eenvoudiger wordt.
Het debatteren over deze thema’s en over alle ideeën gepresenteerd tijdens deze twee workshops, hebben nieuwe ideeën gebracht of bevestigd voor mogelijke projecten voor de stichting Roemenen voor Roemenen. Hier kunnen we workshops opsommen voor integreren, het opstellen van een praktische informatiebrochure (school, gezondheid), intercultureel interactieve evenementen RoemeensNederlands, periodieke ontmoeting over ervaringsuitwisselingen, Nederlandse en Roemeense taal cursussen, hulp voor hulpbehoevenden, het organiseren van vrijwilligheid, het samenwerken met andere groepen en stichtingen etc.
Wat wordt in de toekomst gewenst? Er wordt de wens uitgesproken het opstellen van een sterk platform waarin zowel Roemenen als partners, vrienden en/of hun collega’s, ongeacht de nationaliteit actief kunnen deelnemen.
De migratie, de overgang van een cultuur naar een andere cultuur, hoe ingewikkeld deze ook lijkt, moet gevierd worden. Dit proces draagt de naam “rite de passage” (ritueel voor instelling) en werd ingesteld door de etnograaf Arnold van Gennep. De term is tegenwoordig compleet opgenomen in de moderne literatuur, cultuur en taal.
Rite de passage? wordt beschreven zoals de overgang van een individu van een groep naar een andere groep, een feit dat an zich een omvangrijke verandering brengt van de positie in de maatschappij.
Dit maakt deel uit onze ontwikkeling en uit het integreren in de nieuwe cultuur.
We danken degenen die bij deze workshops en bij hét starten van de stichting aanwezig waren en we wachten graag op jullie om aan te schuiven bij de stichting “Roemenen voor Roemenen “ om het integreren en het succes te steunen in een land waar de Roemenen een belangrijke inspraak hebben en waar hun bijdrage zinvol is.