Betalen met een kaart is niets nieuws in Nederland. Met je bankpas kun je alles kopen, zelfs buskaartjes. concept museumkaart; het bestaan van een transportkaart is dus geen verrassing. Het belangrijkste voordeel van het bezitten van zo'n kaart is dat deze gebruikt kan worden op elk openbaar vervoermiddel, in elke stad in het land.

Hoewel treinkaartjes ook op papier kunnen worden gekocht, bespaart het gebruik van de reiskaart je €1 printkosten, terwijl het gebruik van de kaart in de bus, tram of metro een lagere prijs voor je reis garandeert, omdat je alleen betaalt voor de afgelegde afstand en niet voor het hele kaartje. Het minimumsaldo dat nodig is voor treinreizen is €20 voor de anonieme kaart en €10 voor de persoonlijke kaart, en €4 voor busreizen.

Het bedrijf dat de kaart uitgeeft is Trans Link Systems en, met jouw toestemming, registreren zij ook je reisgeschiedenis. Op de website officieel Je kunt een account aanmaken en toegang krijgen tot verschillende functies zoals automatisch saldo opladen, geschiedenis bijhouden of je kaart vernieuwen.

Soorten vervoerskaarten

De populairste soorten kaarten zijn:

  • De anonieme kaart: kan op elk treinstation worden gekocht, aan het loket of bij de kaartautomaten. De kosten in 2018 zijn €7,50 en kunnen ook worden gekocht als je niet in Nederland woont. De kaart kan niet worden gebruikt voor abonnementen.
  • Persoonlijke kaart: gekocht bij internetkost €7,50 en kan alleen worden gekocht als je een postadres in Nederland hebt. Bij aankoop upload je een persoonlijke foto die op de kaart wordt afgedrukt.
  • NS-businesskaart: een kaart aangeboden door NSHet is een persoonlijke kaart waar je geen saldo op hoeft te laden. Je kunt de kaart in elk openbaar vervoer gebruiken en aan het eind van de maand krijg je een rekening voor alle gemaakte reizen. De kaart kan worden gecombineerd met bepaalde treinpassen.

In Nederland vergoedt de werkgever de vervoerskosten (geheel of gedeeltelijk). Als de vervoerskosten tussen huis en werk niet volledig worden vergoed, is het mogelijk om deze te declareren bij de jaarlijkse belastingaangifte. Om deze aangifte te ondersteunen, moet je je reisgeschiedenis downloaden van de OvChip website.

Let op! Vergeet het in- en uitchecken niet! De vervoerskaart wordt gebruikt door deze dicht bij de kaartlezer te brengen. In bussen en trams gaat de toegang via de voorkant (of de speciaal gemarkeerde deur), zodat de chauffeur ziet dat je bent ingecheckt. Voor trein- en metroritten zijn de perrons toegankelijk na het inchecken bij de toegangspoortjes van het station. Het is verplicht om uit te checken bij het verlaten van het station of de bus. Als je dit niet doet, betaal je automatisch €4 (bus, tram, metro) of €20/10 (trein). Het geld kan worden teruggevorderd door de vervoersmaatschappij te bellen of online op hun website.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset1Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL