Wilt u emigreren naar Nederland? Of ben je geïnteresseerd in seizoenswerk? Kom je hier om te studeren? Kent u iemand die dat van plan is? Lees of deel dan deze nuttige verzameling. Door uzelf te informeren, kunt u veel ongemak of problemen voorkomen. Op deze pagina vindt u artikelen, vele gidsen en andere bronnen van informatie.
Artikelen

Word je uitgebuit op je werk?

Vrijwilligers aan de telefoon (Project voltooid)
Heeft u problemen in deze moeilijke tijd?
Rompro vrijwilligers zijn beschikbaar aan de telefoon om te luisteren en te proberen u te helpen!

Banen in Nederland

Nederlandse en Roemeense online cursussen van start

Vrije tijd: Pathe Card
Als naar de bioscoop gaan een van uw favoriete bezigheden is en u woont in Nederland, dan kan de Pathe kaart een goede aankoop zijn. Het grootste bedrijf...
Gidsen

Nieuw in Nederland
Een boekje in het Roemeens, geproduceerd door de Nederlandse regering, gericht op alle nieuwkomers. Het omvat alle aspecten, rechten en plichten waarmee zowel werknemers als ondernemers rekening moeten houden, maar niet alleen: inschrijving, werk, taalonderricht, huisvesting, verzekeringen, belastingen, enzovoort.

Reisvoorwaarden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekt allerlei informatie over de voorwaarden voor binnenkomst in Nederland, verblijf, arbeid, autoverkeer en de behandeling van huisdieren.

Mensenhandel
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in samenwerking met het Nationaal Agentschap tegen Mensenhandel dit voorlichtingsmateriaal opgesteld om deskundige bijstand te verlenen en de aandacht te vestigen op de mogelijke risico's van werken in het buitenland (uitbuiting of andere praktijken die in strijd zijn met de wet of met de rechten en vrijheden van de mens).

E-consulaat
Het contact- en ondersteuningscentrum voor Roemeense burgers in het buitenland verstrekt informatie over consulaire diensten die via het online consulaire loket kunnen worden afgehandeld: staatsburgerschap, burgerlijke stand of notariële documenten, reisdocumenten, apostille, enzovoort.

Bronnen om Nederlands te leren

Terugkeer Gids
Wilt u terugkeren naar Roemenië na een periode in het buitenland? In deze brochure kunt u lezen wat u moet doen om uw identiteits- of reisdocumenten te verlengen, uw auto in te schrijven, uw bezittingen te repatriëren, sociale rechten en ziektekostenverzekering te krijgen, of gelijkstelling te verkrijgen en uw studie voort te zetten. De gids is opgesteld door de afdeling Beleid voor de betrekkingen met Roemenen in het buitenland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met verschillende ministeries en gespecialiseerde instellingen.

Gids voor Ondernemers
De portaalsite Uw Europa geeft bedrijven praktische informatie over hun rechten en kansen in de EU. De inhoud ervan heeft onder meer betrekking op start en ontwikkeling, belastingen, normen, contractuele clausules, financiering, arbeidsovereenkomsten, aanbestedingen of certificatie.

Het leven in Nederland
Via het Youtube-kanaal "Work and Life in the Netherlands", gewijd aan informatie uit het proefproject inzake arbeidsmobiliteit, Ambassade van Nederland in Roemenië biedt een schat aan zeer gedetailleerde video's over de belangrijkste aspecten van werken, wonen en opgroeien in Nederland.

Gids voor studenten
Bond van Roemeense Studenten in het Buitenland, afdeling Nederland heeft een uiterst nuttige gids samengesteld voor iedereen die in Nederland wil studeren. Het bevat informatie over wat moet worden voorbereid vóór het vertrek (noodzakelijke documenten, huisvestingsverzekering), maar ook over inschrijving, het openen van een bankrekening, het kiezen van een ziektekostenverzekering, studiebeurzen, collegegeldleningen, banen en vele andere belangrijke kwesties.

Ambassade van Roemenië
Op de website van de ambassade kunt u allerlei informatie vinden over erkende vertalers, juridische diensten en juridisch advies in het Roemeens, verblijf, werk, studie, verzekeringen of het oprichten van een vereniging.

Onroerend goed
Het vinden van huisvesting in Nederland kan veel tijd in beslag nemen, vooral als u een beperkt budget hebt en u op zoek bent naar sociale huisvesting. Deze sector wordt geconfronteerd met een crisis omdat de vraag altijd groter is dan het aanbod, terwijl veel mensen hopen op betaalbare huisvesting. De sociale huisvestingssector heeft het voordeel dat hij gecontroleerd wordt en dat dus de basishuurprijs mag in 2017 niet meer bedragen dan € 710,68 (Engels), maar de onderhoudskosten moeten bij dit bedrag worden opgeteld.
Zowel in grote steden als in kleinere plaatsen zijn er wachtlijsten die minimaal een jaar duren en kunnen oplopen tot acht à tien jaar. Op pagina De Nederlandse regering geeft antwoord op een aantal aanverwante vragen, onder meer in verband met voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor sociale huisvesting (Nederlands). Als het inkomen lager is dan de huur, geeft de Belastingdienst aan welke de voorwaarden voor het verkrijgen van een subsidie ter dekking van de huurkosten (Engels).
In de vrijemarktsector lopen de kosten sterk uiteen, vooral in de meest gewilde steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De belangrijkste bron van vastgoedaanbiedingen is www.funda.nleen platform van de makelaarsvereniging. Een alternatief dat rechtstreeks contact met de eigenaar mogelijk maakt is www.marktplaats.nlhet platform bij uitstek voor advertenties voor van alles en nog wat. Andere opties, ook voor studenten of seizoenarbeiders, zijn:
- www.pararius.nl
- www.kamernet.nl
- www.woningnet.nl
- www.woningtarget.nl
- www.housinganywhere.com
- www.roominreturn.nl
- Op het sociale netwerk Facebook zijn er veel pagina's of groepen met advertenties voor kamers of appartementen te huur in Breda, Tilburg, Utrecht, Enschede, Delft, Groningen (1, 2), Maastricht, Amsterdam (1, 2, 3) en anderen.
- Voor sightseeing of zeer kort verblijf kunt u ook gebruik maken van de platforms www.airbnb.com of www.couchsurfing.com.
Welke zoekmethode u ook kiest, wees u ervan bewust dat er altijd een kans op oplichting bestaat, dus wees op uw hoede! Kamernet (Nederlands) geeft meer advies over hoe een valse advertentie kan worden herkend en wat in zo'n situatie moet worden gedaan.

Banen op verschillende gebieden

Auto's
De Nederlandse wegbeheerder RDW (de afkorting komt van de oude naam, Rijksdienst voor Wegverkeer, de huidige naam is Dienst Wegverkeer) stelt aan automobilisten ter beschikking informatie in het Engels. U kunt lezen over vergunningen, import of APK's.
Meer informatie in het Roemeens en op de portaalsite van de EU, Uw Europa: uw rijbewijs valideren en verlengen in het buitenland, uw voertuig verzekeren, kopen of verkopen.
Belastingen

Richtsnoeren voor het vaststellen van de fiscale woonplaats bij vertrek uit of aankomst in Roemenië
De gids is gericht tot ingezeten/niet-ingezeten natuurlijke personen die Roemenië verlaten of er aankomen en voor wie het noodzakelijk is hun fiscale woonplaats, d.w.z. de belastingheffing over de verkregen inkomsten, vast te stellen/te wijzigen, en bevat informatie over de criteria voor het vaststellen van de woonplaats van een natuurlijke persoon ter voorkoming van dubbele belastingheffing, de elementen die de fiscale woonplaats in Roemenië aantonen, de documenten die vereist zijn om de fiscale woonplaats vast te stellen bij aankomst in Roemenië, de documenten die vereist zijn om de fiscale woonplaats vast te stellen bij vertrek uit Roemenië, de sancties die worden toegepast indien de fiscale woonplaats niet wordt aangegeven, en andere noodzakelijke informatie.

Belastingverplichtingen van Roemenen in het buitenland
Verlaat u het land voor meer dan 183 dagen? Keert u terug naar huis na een periode in het buitenland? Heeft u de Roemeense nationaliteit maar verblijft u niet langer in Roemenië? Het ministerie van Overheidsfinanciën heeft een gids opgesteld over de belastingverplichtingen van Roemenen die in het buitenland wonen, met informatie over de vragenlijst voor het vaststellen van de fiscale woonplaats, het verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing, de wijze waarop inkomsten moeten worden belast en de wijze waarop socialezekerheidsbijdragen (CAS) moeten worden betaald.
De informatie uit de e-DIASPORO nieuwsbrief nr. 92 van 29 november 2017, uitgegeven door de Presidentiële Administratie via het Departement voor Betrekkingen met Roemenen in het Buitenland:
"Sinds 2012 is het verplicht dat, wanneer personen het grondgebied van Roemenië voor een periode van meer dan 183 dagen (6 maanden) verlaten, zij het belastingkantoor waar zij verblijven moeten invullen en voorleggen "Vragenlijst voor het vaststellen van de verblijfplaats van de betrokkene bij het verlaten van Roemenië", 30 dagen voor vertrek. De indiening van de vragenlijst voor de vaststelling van de fiscale woonplaats bij vertrek uit Roemenië is alleen mogelijk voor personen die het grondgebied van het land na 30 januari 2012 hebben verlaten.
Personen die Roemenië na 30.01.2012 hebben verlaten, wordt aanbevolen contact op te nemen met het ANAF op het kantoor waar zij met hun fiscale woonplaats zijn geregistreerd, door een verzoek in te dienen op basis van het contactformulier op de ANAF-websitedoor de categorie "Fiscale bijstand" te kiezen.
Indien de aanvrager inkomsten uit Roemenië blijft verwerven, wordt hij opgenomen in de Roemeense belastingadministratie, maar heeft hij de status van niet-ingezetene in Roemenië, en betaalt hij dus een belasting die berekend wordt volgens een verlaagd tarief, overeenkomstig verdrag ter voorkoming van dubbele belasting. De staat die hem als fiscaal ingezetene beschouwt, zal de aanvrager een belastingkrediet toekennen voor de in Roemenië betaalde belasting. Met het oog op de toepassing van de bepalingen van het verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing zal de aanvrager ook de door de bevoegde belastingautoriteit van de vreemde staat afgegeven fiscale woonplaatsverklaring moeten overleggen. Personen die Roemenië verlaten zonder de vragenlijst bij de ANAF in te dienen, zullen in de belastingadministratie worden opgenomen als Roemeense ingezetenen en dienovereenkomstig worden belast.
Het formulier moet in tweevoud worden ingevuld. Het origineel moet persoonlijk of bij gemachtigde worden ingediend bij het ANAF-register (lijst van territoriale adressen) indien de betrokkene in Roemenië woonachtig was, of wordt hem toegezonden per post, met ontvangstbewijs, en een afschrift wordt door de aanvrager bewaard.
Voor meer details, zie het illustratief materiaal dat in 2016 is ontwikkeld, "Belastingverplichtingen van Roemenen in het buitenland"Hierin wordt uitgelegd welke stappen moeten worden gevolgd voor personen die Roemenië hebben verlaten of gaan verlaten en hoe hun inkomen in Roemenië wordt belast.
Concrete antwoorden op specifieke vragen van Roemeense burgers zijn ook te vinden in document "Begeleidings- en bijstandszitting" van 20.09.2017."

Belastinggids voor belastingplichtigen die in het buitenland verkregen inkomsten moeten aangeven
De nationale belastingdienst ANAF heeft een belastinggids opgesteld voor belastingplichtigen die in het buitenland verworven inkomsten moeten aangeven. In de gids wordt aangegeven welke categorieën aangifteplichtig zijn, hoe de aangifte moet worden gedaan, wat de sancties zijn en andere bijzonderheden.
Andere bronnen:
- Gediplomeerde vertalers in andere talencombinaties (Nederlands Genootschap van Vertalers en Tolken NGTV)
- Nederlander worden, documenten legaliseren, studeren, werken en wonen in Nederland (Engels)
- Inkomstenbelasting in het buitenland
- BTW en douanerechten in de EU