Als je een baby wilt of al zwanger bent, lees je in deze gids meer over prenatale zorg, bevalling, nazorg en ouderschapsverlof in Nederland.

Denk je erover om zwanger te worden of ben je al in verwachting? De Nederlandse gezondheidszorg is een van de beste in Europa en is een van de veiligste plaatsen om te bevallen, ondanks een meer ongebruikelijk prenataal en bevallingssysteem in vergelijking met andere Europese landen. Nieuwe moeders voelen zich veilig met dit hoge niveau van postnatale zorg, die zelfs persoonlijke hulp aan huis kan omvatten, gedekt door de Nederlandse ziektekostenverzekering.

Zwangerschap en bevalling in Nederland

Ziekenhuizen blijven de populairste plek om een baby te krijgen in Nederland, hoewel één op de acht baby's thuis wordt geboren. Dit is een van de hoogste percentages thuisbevallingen van alle hoogontwikkelde landen.

Nederlanders zien een bevalling als een natuurlijk proces en niet als een medische aandoening. Daarom hebben zwangere vrouwen de meeste contact met verloskundigen en, gezien de aard van het gezondheidszorgsysteem, kunnen ze tijdens de zwangerschap verschillende verloskundigen in een kliniek zien, tenzij ze specifiek bij een bepaalde professional boeken. Ouders krijgen na de geboorte maximaal 10 dagen zorg van een kraamverzorgende. De verpleegkundige is beschikbaar voor advies, ondersteuning en hulp bij dagelijkse taken.

Toegang tot kraamzorg in Nederland

Net als in de meeste andere landen in de ontwikkelde wereld is de eerste stap wanneer je vermoedt dat je zwanger bent een afspraak maken met je huisarts, die je zwangerschap zal bevestigen en een bloedtest zal doen voordat hij je doorverwijst naar een verloskundige (kraamzorgpraktijk). Vanaf hier geeft de verloskundige je over het algemeen prenatale zorg. Bij complicaties verwijst de verloskundige je door naar de huisarts of gynaecoloog.

Je bent vrij om je verloskundige te kiezen, dus het is een goed idee om met vrienden of collega's te praten voor aanbevelingen, vooral als je een verloskundige wilt vinden met een goede kennis van het Engels. Nederlanders hebben over het algemeen echter een uitstekende kennis van het Engels.

Je kunt ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) raadplegen, waar je kunt zoeken naar verloskundigen bij jou in de buurt. Ook kun je bij je huisarts tijdens het eerste onderzoek vragen naar verloskundigen bij jou in de buurt.

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen www.knov.nl

Verzekering voor zwangerschapskosten in Nederland 

De openbare ziektekostenverzekering in Nederland dekt de meeste zwangerschapskosten en abortussen. Voor degenen die niet gedekt worden door de openbare ziektekostenverzekering, zijn er veel particuliere ziektekostenverzekeringen waar je uit kunt kiezen. De meesten kiezen echter voor een particuliere verzekering omdat deze, hoewel duurder, meer dekking en behandelingsmogelijkheden biedt. Grote, expat-vriendelijke internationale zorgverzekeraars die moederschapsdekking bieden in Nederland zijn onder andere:

  • Allianz Zorg
  • Cigna Wereldwijd

Iedereen is vrij om zijn zorgverzekeraar te kiezen op basis van de behoeften van zijn gezin. Het kan echter nuttig zijn om een lijst te hebben van enkele zorgverzekeraars die ook informatie in het Engels aanbieden:

Zwangerschapstest in Nederland

Als je menstruatie uitblijft en je denkt dat je misschien zwanger bent, kun je een urinetest kopen bij de supermarkt, apotheek of drogist. De testen kosten tussen de €5 en €15 en er zijn verschillende merken verkrijgbaar.

Als je een negatieve test hebt maar denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, herhaal de test dan een week nadat je menstruatie is uitgesteld of praat met je huisarts over een bevestigend bloedonderzoek.

Prenatale zorg in Nederland

De eerste afspraak met de verloskundige vindt meestal plaats na drie maanden zwangerschap. De afspraak bestaat uit een eerste screening om mogelijke complicaties op te sporen. Op dat moment vraagt de verloskundige of je de voorkeur geeft aan een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Informeer bij je verzekeraar voordat je voor een thuisbevalling kiest; dit kan extra kosten met zich meebrengen.

De verloskundige zal je ook een schema geven voor de komende afspraken, evenals informatieboekjes met voedingstips, de verwachte uitgerekende datum en andere relevante informatie.

Tijdens je zwangerschap heb je regelmatig een afspraak met je verloskundige. Ze beginnen om de vier weken en gaan naar twee weken naarmate je dichter bij je uitgerekende datum komt. Je krijgt ook een boekje waarin het zwangerschapsproces wordt uitgelegd. Het boekje is vooral nuttig voor wie kiest voor een thuisbevalling, omdat het informatie bevat die van groot nut is voor de verloskundige die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Scans, tests en controles

Prenataal onderzoek en genetische screening zijn geen routine in Nederland. Maar als een vrouw ouder is dan 36, eerder een kind heeft gehad met een aangeboren afwijking of als er een geschiedenis van dergelijke afwijkingen in haar familie is, zal ze zeker worden gescreend op chromosoomafwijkingen. Meestal zal de verloskundige je adviseren over de beste aanpak. Je kunt ook een gynaecoloog raadplegen als dat nodig is; zorg voor een verwijzing van je huisarts als je wilt dat je verzekeraar het consult vergoedt.

Bij je eerste bezoek zal de verloskundige je een optioneel bloedonderzoek geven om je bloedgroep te bepalen, of je bloed antistoffen bevat tegen vreemde bloedgroepen en of je bent blootgesteld aan syfilis, hepatitis B of HIV. Afhankelijk van de uitslag zal de verloskundige je een behandeling aanbieden.

Bij zwangerschappen met een laag risico voert de verloskundige twee scans uit. De eerste is in het eerste trimester om de geboortedatum vast te stellen. De tweede scan is voor afwijkingen bij ongeveer 20 weken. De verloskundige doet deze vaak in haar eigen praktijk, maar je kunt worden doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum. Voor extra scans is een medische reden nodig.

Prenatale screeningstests op genetische aandoeningen en afwijkingen worden gedaan om te bepalen of er mogelijk sprake is van down-, Edward- of Patausyndroom door middel van een bloedmonster tussen negen en 13 weken en een echo tussen 11 en 14 weken. Als het waarschijnlijk is dat je baby wordt geboren met downsyndroom, krijg je een NIPT-test aangeboden. De basisverzekering vergoedt deze onderzoeken meestal niet. Meer informatie is beschikbaar in een brochure van het Ministerie van Volksgezondheid. 

Zwangerschapscursussen

Omdat thuisbevallingen zo populair zijn in Nederland, is het logisch dat er een breed aanbod aan prenatale cursussen is. Yoga is populair, maar je kunt ook terecht voor hypnotherapie, acupunctuur en lessen voor beide partners in het Engels, Nederlands en andere talen.

Enkele cursussen om te overwegen:

  • Samen Bevallen (echtparencursussen in het Engels en Nederlands, in het hele land)
  • Amsterdam Mamas (lijst met opties, Amsterdam)
  • Birthlight Yoga (Utrecht)
  • Access NL (cursussen voor expatmoeders, Den Haag)
  • Bump en verder (Amstelveen)
  • Geboorteklas Irma (Eindhoven)
  • Truss Gale-Swinkels (verloskundige, Haarlem)
  • Verloskundigen Praktijk (overzicht cursussen in Utrecht)
  • Willeke Klerks (doula en geboortetrauma coach, Haarlem)
Abortus in Nederland

Abortus is legaal op aanvraag tot 21 weken na conceptie en om medische redenen tot 24 weken. Vrouwen kunnen naar gespecialiseerde klinieken gaan, maar een huisarts kan ook doorverwijzen naar een kliniek.  of in een ziekenhuis waar de ingreep wordt uitgevoerd. Patiënten die een abortus willen, moeten misschien een aantal routinevragen beantwoorden, zoals waarom ze de ingreep willen, en worden geïnformeerd over alle opties en risico's. Er is een verplichte wachttijd van vijf dagen, dus er is genoeg tijd om over de beslissing na te denken. Er is een verplichte wachttijd van vijf dagen, dus er is genoeg tijd om over de beslissing na te denken.

Abortussen zijn in Nederland gratis voor inwoners. Erkende ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken voeren de procedures uit en zorgverzekeraars vergoeden de kosten. Fiom, de nationale specialist in ongewenste zwangerschappen en biologisch nageslacht, heeft informatie in het Nederlands over abortus en andere opties zoals adoptie en pleegzorg.

Meer informatie is te vinden op www.fiom.nl

Bevallen in Nederland: ziekenhuizen, thuisbevallingen of geboortehuizen

Als je van plan bent om in Nederland in een ziekenhuis te bevallen, ga dan naar het ziekenhuis dat het dichtst bij je huis ligt. Je verloskundige ontmoet je op de dag van de bevalling op de kraamafdeling van het ziekenhuis.

Het is belangrijk op te merken dat verloskundigen in Nederland de voorkeur geven aan een zo natuurlijk mogelijke bevalling; daarom is het gebruik van pijnstillers tijdens de bevalling vrij zeldzaam. Als je echter per se medicijnen wilt, moet je dit voor de bevalling met het ziekenhuis bespreken en er bij de opname nogmaals om vragen. Aarzel niet om te vragen of er een anesthesist beschikbaar is in het geval van een bevalling na sluitingstijd. 

Een paar uur na de geboorte, als de bevalling normaal is verlopen, gaan de nieuwe moeder en de pasgeboren baby naar huis. Eventuele complicaties voor, tijdens of na de geboorte worden meestal gezien door een verloskundige of kinderarts.

Na de geboorte ontvangen ouders een kinderopvangboek (Het Groeiboek) waarin ze vaccinaties en andere belangrijke medische gegevens over het kind bijhouden.

Geboorte buiten het ziekenhuis

Bij een thuisbevalling komt de verloskundige nadat je bent geïnformeerd en helpt je door het proces. Er is ook een verpleegkundige aanwezig om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Houd er wel rekening mee dat pijnstilling geen optie is bij een thuisbevalling.

Vrouwen die kiezen voor een thuisbevalling ontvangen van hun verzekeraar een Kraampakket. Daarnaast brengt de verloskundige haar eigen gespecialiseerde apparatuur mee.

In sommige gebieden zijn er ook speciale geboortehotels (kraamzorghotel) met een familiale omgeving, waar de partner kan overnachten. Je moet je intentie om gebruik te maken van een kraamzorghotel maximaal twee maanden voor de bevallingsdatum aanmelden. Je kunt Kraamzorg Rotterdam bezoeken voor een voorbeeld van een kraamhotel.

Hoewel de bevalling en prenatale zorg deel uitmaken van je basispakket, kan het de moeite waard zijn om een aanvullende particuliere verzekering af te sluiten om je te beschermen tegen de kosten van eventuele medische complicaties die kunnen volgen, zoals de noodzaak om met de ambulance te gaan. 

Alle pasgeborenen in Nederland krijgen vitamine K na de geboorte. Daarnaast krijgen pasgeborenen binnen acht dagen vaccinaties en worden ze regelmatig gevaccineerd tot ze negen jaar oud zijn. Pasgeborenen kunnen vaccinaties krijgen tegen infectieziekten zoals hepatitis B, mazelen, polio en tetanus. Meer informatie is beschikbaar bij het National Institute of Public Health and the Environment. De gezondheid van je kind wordt vervolgens gemonitord door GGD GHOR Nederland, die gezondheidsdiensten aanbiedt.

Meer informatie is te vinden op: www.kraamzorgrotterdam.nl

Postnatale zorg in Nederland

Een van de unieke kenmerken van een bevalling in Nederland is dat elke vrouw recht heeft op een kraamverzorgende (Kraamzorg); verplichte basisverzekeringen dekken de kosten hiervan. De dienst bestaat uit een zorgprofessional die je elke dag in de week na de bevalling thuis bezoekt, en hun diensten worden gedekt door je zorgverzekering. In sommige gevallen wordt het echter niet volledig gedekt, dus het is belangrijk om dit van tevoren na te vragen.

Naast het geven van advies en het beantwoorden van eventuele vragen, kan Kraamzorg je helpen met van alles en nog wat, van algemene huishoudelijke taken tot het doen van boodschappen. Afhankelijk van je behoefte kan de kraamverzorgende je fulltime of slechts een paar uur per dag helpen.

Als je van deze service gebruik wilt maken, moet je je vóór de 12e week van je zwangerschap aanmelden om er zeker van te zijn dat je op tijd een verpleegkundige toegewezen krijgt voor je bevalling.

 Ouders ontvangen een boekje met informatie over de groei en algemene gezondheid van hun kind. In de eerste jaren krijgt je kind regelmatig controles om de gezondheid te controleren.

Kinderdagverblijven en kinderopvang

Andere postnatale diensten zijn beschikbaar via verschillende kerk- en gemeenschapsgroepen, die van alles aanbieden, van bewegingslessen tot extra thuiszorg.

Het is nooit te vroeg om je kind in te schrijven voor de crèche, bijvoorbeeld als je zwanger bent, gezien de beperkte plaatsen.

Vaccinaties voor kinderen

Nederlanders vinden dat elk kind de best mogelijke start in het leven moet krijgen. Daarom vaccineert het Rijksvaccinatieprogramma kinderen die in Nederland wonen gratis tegen bijna een dozijn verschillende ziekten. Vaccinatie is niet verplicht, maar meer dan 95% van de ouders in Nederland laat hun kinderen vaccineren. De eerste vaccinatieronde vindt plaats voor de leeftijd van vier jaar. Tegen de leeftijd van negen jaar worden twee vaccins herhaald: DTP (difterie, tetanus en polio) en MMR (mazelen, bof en rodehond). Meisjes krijgen ook een vaccin aangeboden om hen te beschermen tegen baarmoederhalskanker in het jaar dat ze 13 worden. Vaccinaties voor schoolkinderen worden verzorgd door gemeentelijke gezondheidsdiensten of in een centrum voor jeugd en gezin (CJG).

Artsen bespreken vaccinaties over het algemeen een maand tot zes weken voor elke vaccinatieronde.

Meer informatie is te vinden op: www.ggdghor.nl en www.rivm.nl

Borstvoeding in Nederland 

Borstvoeding is voor miljoenen vrouwen over de hele wereld een geaccepteerd onderdeel van het dagelijks leven en wordt krachtig ondersteund door gezondheidsinstanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De houding van het publiek tegenover borstvoeding verschilt echter. In 2015 meldden vrouwen in Nederland dat ze werden beledigd door personeel in cafés en winkels, maar sindsdien is de houding aanzienlijk versoepeld.

Veel bedrijven en openbare instellingen moedigen vrouwen aan om in het openbaar borstvoeding te geven door een logo op te hangen bij de ingang. Verschillende gemeenten zijn openlijk borstvoedingsvriendelijk; meer informatie hierover vind je op Voedingscentrum.nl. Er zijn geen wetten tegen het geven van borstvoeding in het openbaar.

Voor vrouwen die weer aan het werk gaan, schrijft de Nederlandse wet voor dat werknemers de eerste negen maanden moeten zorgen voor voldoende ruimte om hun baby borstvoeding te geven en dat 25% van de werktijd moet worden gebruikt voor voeden of kolven. Daarna moet nog steeds aan de voorwaarden voor borstvoeding worden voldaan, zoals borstvoedingsruimten en tijdige pauzes, maar de tijd die aan borstvoeding wordt besteed, wordt niet langer betaald.

Niet-ingezetenen, bezoekers en toeristen die in Nederland bevallen

Toeristen in Nederland moeten een ziektekostenverzekering hebben of hun eigen ziektekosten betalen. EU-burgers worden gedekt door de Europese ziekteverzekeringskaart. Niet-ingezetenen en toeristen die een Schengenvisum aanvragen moeten een reisverzekering afsluiten met een dekking tot EUR 30.000.

Sommige reisverzekeringen dekken zwangere vrouwen in het eerste trimester. De dekking gaat echter zelden verder dan deze periode, tenzij je een extra component toevoegt. Polissen dekken vaak ook geen miskramen. Informeer bij je verzekeraar wanneer je je reis plant.

In een noodgeval of levensbedreigende situatie kun je het gratis noodnummer 112 bellen. Het callcenter stuurt je de hulp die je nodig hebt: ambulance, politie of brandweer.

Krijgt mijn kind de Nederlandse nationaliteit?

Europese landen bieden geen staatsburgerschap bij geboorterecht, maar een kind met een Nederlandse moeder wordt bij wet Nederlander. En in het geval van een kind met een Nederlandse vader, moeten de ouders van het kind getrouwd zijn op de dag van de geboorte van het kind of moet de Nederlandse vader het kind erkennen voor de zevende verjaardag van het kind. Na deze datum moet hij een bewijs van DNA overleggen.

Nederlands zwangerschaps- en vaderschapsverlof

Nieuwe moeders krijgen 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Over het algemeen begint het verlof vier tot zes weken voor de geboortedatum. Verlof tijdens de zwangerschap wordt zvangerschapsverlof genoemd. Na de geboorte moet tien weken verlof worden opgenomen (bevallingsverlof). Als het kind een week over tijd is, wordt deze tijd bij het verlof opgeteld.

Als nieuwe moeder heb je recht op 100% van je inkomen tijdens je verlof, dat wordt berekend door je socialezekerheidsinkomen (SV-loon) over de laatste 12 maanden te delen door het gemiddelde van 261 werkdagen in een jaar. Er is een maximumbedrag van 203,85 euro per dag.

Werknemers moeten hun werkgever ten minste twee tot drie weken voor het begin van hun zwangerschapsverlof op de hoogte stellen. Vraag de zwangerschapsuitkering ten minste twee weken voor het begin van het verlof aan. Declareren kan via je werkgever of via het UVW.

De Nederlandse arbeidswet beperkt volledig betaald partner-/vaderschapsverlof tot één week. Partners kunnen dit verlof op elk moment in de eerste vier weken na de geboorte opnemen. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners ook maximaal vijf weken aanvullend onbetaald verlof opnemen. Ze moeten dit verlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte. Deze weken moeten hele weken zijn, hoewel ze ook niet aaneengesloten kunnen zijn als dat met de werkgever is afgesproken.

Zelfstandigen kunnen dezelfde zwangerschapsuitkering krijgen als werknemers als ze een zelfstandige zwangerschapsuitkering aanvragen bij UWV. www.uwv.nl 

Geboorteregistratie

Het plaatselijke gemeentehuis eist dat alle pasgeborenen binnen 72 uur na de geboorte volledig worden geregistreerd. De registratie vindt plaats in de geboortegemeente; dit is belangrijk om te onthouden als de geboorte in een andere gemeente plaatsvindt. Beide ouders moeten bij de registratie hun paspoort, geboorteakte en verblijfspapieren laten zien. Indien van toepassing, moeten ook huwelijksakten worden bijgevoegd. Het gemeentehuis geeft de geboorteakte van het kind af na voltooiing van de registratie. Daarnaast verstrekken de autoriteiten een kinderbijslagformulier, waarmee ouders kinderbijslag kunnen aanvragen.

Expats die hun geboorte in hun eigen land willen laten registreren, kunnen dit doen via hun ambassade in Nederland. Dit kan echter alleen na het verkrijgen van een Nederlandse geboorteakte.

Expats die in Nederland wonen moeten een verblijfsvergunning aanvragen voor hun kind. De website van de IND heeft een uitgebreide pagina over dit onderwerp: www.ind.nl

Kinderbijslag in Nederland

De Nederlandse overheid beseft hoe moeilijk het is om kinderen op te voeden en helpt met een extraatje. Ouders die in Nederland wonen of werken en kinderen onder de 18 hebben, komen in aanmerking voor kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (kortweg SVB) betaalt deze uitkeringen.

Binnen twee tot vier weken na de geboorteregistratie wordt er meestal contact opgenomen met nieuwe ouders. Op dat moment kunnen ze inloggen op de SVB-website en een online formulier invullen. Je moet de SVB bellen als ze binnen vier weken na de geboorteaangifte nog geen contact met je hebben opgenomen.

De toeslag, genaamd kinderbijslag, is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Vanaf januari 2019 bedraagt de toeslag 219,97 euro per kind per kwartaal voor kinderen tot zes jaar. Tussen 12 en 17 jaar stijgt het naar 314,24 euro.

Meer informatie is te vinden op: www.svb.nl 

Auteur: Loredana Tripp 

Wat is jouw reactie?
5Gaaf0Upset0Liefde1Lol

2 Reacties

  • Didi
    Geplaatst op 17 mei 2023 14:40 0Houdt van

    Zeer compleet en goed geschreven artikel. Het enige dat ik zou willen toevoegen is de opleiding tot verloskundige die 4 of 5 jaar duurt op universitair niveau. Verloskundigen volgen gedurende hun hele werk gespecialiseerde cursussen. Ze werken samen met ziekenhuizen in de omgeving. Ze kunnen ook aanwezig zijn bij bevallingen in het ziekenhuis of niet, afhankelijk van de vorm van de bevalling. Als de bevalling traumatisch was of er is sprake van een pre- of partumdepressie, dan zal de verloskundige of huisarts een specialist (psychotherapeut of psychiater) aanbevelen.

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL