Nieuw land, nieuwe stad, nieuw huis... eigenlijk een nieuw leven. In je eentje verhuizen naar een vreemd land kan overweldigend zijn, vooral voor een eerstejaars student die het leven net onder de knie heeft. Je komt aan in Nederland, in je nieuwe huis; je gaat naar de winkel, je kaart wordt geweigerd; je gaat naar de bank om een Nederlandse bankrekening te openen, maar je hebt geen BSN. Wat is BSN, vraag je je af terwijl je moedeloos naar huis loopt.
Hoe plan je ze en wat doe je eerder?
Hier hebben we 10 essentiële dingen om te doen als student tijdens je eerste week in Nederland op een rijtje gezet.
1. Schrijf je in bij de gemeente en haal je BSN.

Nu vraag je je misschien af wat het BSN is en waarom het zo belangrijk is: het BSN is je burgerservicenummer in Nederland, een soort Roemeense CNP, en je zult er overal naar gevraagd worden, dus het is belangrijk om het zo snel mogelijk te krijgen.
Zodra je de huurovereenkomst voor je huis in Nederland hebt getekend, kun je je inschrijven bij de gemeente (stadhuis) en je BSN krijgen. Het proces is heel eenvoudig, je registreert je online op de website van de gemeente van de stad waar je woont, overhandigt je documenten aan de balie en dat is het, je staat officieel ingeschreven in Nederland. Voor de benodigde documenten kun je kijken op de website van de gemeente, maar meestal heb je je identiteitsbewijs en je huurcontract nodig, maar ik heb gehoord dat ze in sommige steden ook een geapostilleerde geboorteakte vereisen, dus je kunt dit misschien controleren voordat je naar Nederland komt.
Tip: als je je huur krijgt, zorg er dan voor dat registratie mogelijk is, anders kun je je BSN niet halen.

2. Nederlandse bankrekening

Waarom worden MasterCard en Visa niet geaccepteerd in Nederland? Goede vraag, de Nederlanders die ik het vroeg wisten het antwoord ook niet, dus het blijft een raadsel.
De meeste winkels accepteren alleen Maestro en V-Pay, dus zorg ervoor dat je een Nederlandse bankrekening opent. Het proces is heel eenvoudig, je doet het meestal direct in de app van de bank en de kaart wordt je per post toegestuurd.
Tot de populairste banken behoren die van de iDeal-groep - ING, Revolut, ABN AMRO, enz.

3. OV - chipkaart

Misschien hou je niet van fietsen en wil je het openbaar vervoer gebruiken. Dit is de kaart die je kunt gebruiken voor al het openbaar vervoer: trein, bus, metro, enz. Zodra je hem bestelt, kun je ervoor kiezen om het geld handmatig toe te voegen of om het automatisch van je bankrekening af te laten schrijven. Je scant de kaart wanneer je instapt, checkt in, en wanneer je uitstapt, checkt uit, en betaalt op basis van de afgelegde afstand. Je kunt het bestellen op de OV-chipkaart.

4. Fiets

Ben je in Nederland en heb je geen fiets? Je zult veel vragen oproepen bij degenen die hier al wonen. Hoewel ik in het begin sceptisch was over de fiets, heb ik gemerkt dat het ontzettend handig is. Soms ben je met de fiets sneller ergens dan met het openbaar vervoer. Onder studenten is het erg populair de mogelijkheid om een fiets te hurenkost ongeveer 20 euro per maand.
Als je nog steeds je eigen fiets wilt, maar niet te veel wilt betalen, kun je proberen een gebruikte te vinden op Markplaats. Zorg er samen met je fiets voor dat je een betrouwbare diefstalbeveiliging koopt! ????

Cu bicileta in Amsterdam

5. Medische verzekering

Ik denk niet dat uitleg nodig is, het is belangrijk om een ziektekostenverzekering te hebben, vooral als je zo ver van huis bent. Als je alleen voor je studie in Nederland bent en geen baan hebt, is het niet mogelijk om een Nederlandse ziektekostenverzekering te hebben; of je sluit een binnenlandse ziektekostenverzekering af die je ook in Nederland dekt, of je kiest voor een internationale ziektekostenverzekering.
Omdat het onderwerp ziektekostenverzekering erg breed en complex is, raad ik je aan om eens te kijken naar Zorgverzekeringslijn.
Ook staat er meestal informatie op websites van universiteiten over ziektekostenverzekeringen, dus je kunt het beste even kijken om er zeker van te zijn dat je het goed doet en de beste optie voor jou kiest.

6. Inschrijven bij een huisarts

Een huisarts is een soort huisarts. Als je een noodgeval hebt, moet je eerst naar de huisarts, die vaststelt dat het een noodgeval is en je doorverwijst naar het ziekenhuis. Kortom, wat voor medisch probleem je ook hebt, je moet eerst naar de huisarts.

7. Ontdek de stad

Nu de formaliteiten achter de rug zijn, neem je de tijd om de stad waar je naartoe verhuisd bent te ontdekken: je zult hier de komende maanden verblijven en je zult het je thuis gaan noemen. Je kunt een wandeling maken zonder een bepaalde bestemming voor ogen te hebben, of de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoeken. Ik zou aanraden dat je wat tijd uittrekt om rond de campus te wandelen, om er een beetje vertrouwd mee te raken zodat je de eerste dagen niet in de war raakt - de opwinding kan overweldigend zijn.

Om de bezienswaardigheden van de stad te ontdekken, hoef je alleen maar op Google te zoeken. Om te voorkomen dat je verdwaalt in Nederland (zoals ik de eerste paar dagen), raad ik je aan Google Maps te gebruiken, waar je zelfs je busreis door de stad kunt plannen. Je kunt Google Maps ook gebruiken om je fietsroute te bekijken, maar let op, het is illegaal om je telefoon te gebruiken tijdens het fietsen en de boetes zijn vrij hoog! Koop dus voor fietstochten een telefoonhouder of vertrouw op je eigen geheugen en ruimtelijke oriëntatie.

8. Vrienden maken

Ben je single, woon je in een nieuwe stad, ben je nog niet begonnen met studeren en ken je nog niemand? Geen paniek, de mensen hier zijn erg vriendelijk en willen graag plezier maken. Een goede manier om mensen te ontmoeten is door deel te nemen aan Introductie Weken, aangeboden door verschillende studentenverenigingen. Een van de populairste studentenverenigingen is ESN.

9. Nederlands telefoonnummer

Hoewel je geen Nederlands telefoonnummer hoeft te hebben, en je ook met een Roemeens nummer uit de voeten kunt, is het soms handig om een Nederlands telefoonnummer te hebben, vooral als je je eigen nutscontracten moet afsluiten.

10. Koop je CJP-kaart

CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) zal je beste vriend zijn als je musea wilt bezoeken, naar het theater of de bioscoop wilt gaan. Als je jonger bent dan 30, kun je korting krijgen op bepaalde culturele activiteiten, van kortingen op museumkaartjes tot kortingen op tijdschriftabonnementen. De kaart is een jaar geldig en je kunt korting krijgen op meer dan 1000 locaties.

Artikel door Alexandra Runceanu.

Alexandra is een eerstejaars student in Nederland die Marketing Management studeert. Ze werkt sinds kort bij het Rompro-team om haar studentenervaringen in Nederland te delen. Ze is een sociaal persoon die graag betrokken is bij zoveel mogelijk activiteiten. Paradoxaal genoeg heeft ze een hekel aan het Nederlandse weer en aan fietsen.

Wat is jouw reactie?
7Gaaf0Upset1Liefde1Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL