

Omgaan met een probleem of conflict op het werk is altijd moeilijk. Vooral als je in een nieuw land bent en niet weet wat de juiste procedures moeten zijn. In dit artikel vindt u richtsnoeren over hoe om te gaan met conflicten op de werkplek en beëindiging van het dienstverband in Nederland.
Conflicten op de werkplek
Als u op het werk onenigheid hebt met een collega of uw werkgever en u komt er niet uit, dan hebt u misschien een onpartijdige derde nodig om te helpen bemiddelen in de situatie. Conflicten op de werkplek kunnen vormen aannemen van ongepast gedrag, pesterijen, seksuele intimidatie, discriminatie of pesterijen.
Arbeidsomstandighedenwet
Op grond van de Arbowet zijn bedrijven in Nederland verplicht hun werknemers tegen dergelijke psychische stress te beschermen. Daarom hebben veel bedrijven een vertrouwenspersoon, die speciaal is opgeleid om meldingen of klachten in ontvangst te nemen en ze op een ondersteunende en passende manier te behandelen.
Nuttige links: https://www.arboportaal.nl/documenten/publicatie/2010/05/10/arbeidstijdenwet-english-version
Hoe kan ik steun krijgen?
Als er geen adviseur is, moet u contact opnemen met iemand van de personeelsdienst (P&O) of met de ondernemingsraad (OR), een soort personeelsvertegenwoordiging in organisaties met meer dan 50 werknemers. Als u lid bent van een vakbond (vakbond) kunt u ook een vakbondsafgevaardigde om advies vragen. U kunt ook extern juridisch advies inwinnen bij een arbeidsrechtadvocaat of bij Het Juridisch Loket, een overheidsdienst die voorziet in gratis juridisch advies.
Banenverlies in Nederland
Werkgevers in Nederland kunnen een werknemer niet willekeurig ontslaan. Zij moeten een goede reden hebben om een contract te beëindigen en moeten zich houden aan vrij strikte ontslagregels. Er zijn verschillende redenen waarom u in Nederland uw baan kunt verliezen (ontslagen zijn): misschien wordt uw tijdelijke contract niet verlengd, misschien wordt uw bedrijf gereorganiseerd en verdwijnt uw rol, of misschien is er sprake van wangedrag op het werk dat uw werkgever ernstig genoeg vindt om u te ontslaan.
Hier volgt een overzicht van de belangrijkste redenen en processen voor het verliezen van uw baan in Nederland:
1. Verstrijken van een tijdelijk contract
Aangezien een tijdelijk contract al een vaste einddatum heeft, kunt u niet veel doen als uw werkgever het na die tijd niet wil verlengen. Een tijdelijk contract kan niet voortijdig worden beëindigd, tenzij u en uw werkgever het eens zijn of tenzij u in het contract anders bent overeengekomen. Het belangrijkste is dat uw werkgever u ten minste een maand van tevoren laat weten of uw tijdelijke contract al dan niet wordt verlengd. Als zij er lang over doen om u te informeren, dan is het verstandig om hen eraan te herinneren dat u een wettelijk recht heeft op een kennisgeving van een maand.
Als u een reeks van drie of meer tijdelijke contracten met dezelfde werkgever hebt gehad, of als u gedurende twee of meer jaar tijdelijke contracten hebt gehad, dan wordt uw tijdelijk contract permanent automatisch. Als uw werkgever u in een dergelijke situatie wil ontslaan, hebt u recht op dezelfde ontslagprocedure als bij een vast contract.
Beëindiging van een vast contract
Als u een vast contract hebt, kan uw werkgever u alleen ontslaan onder bepaalde voorwaarden, die hieronder worden opgesomd. Aanvullende beëindigingsvoorwaarden die specifiek zijn voor uw werkgever, zoals de opzegtermijn, kunnen ook in uw arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd worden vermeld.
- Ontslag door bedrijfsherstructurering: Als het bedrijf van uw werkgever herstructureert of in ernstige financiële moeilijkheden komt, kunt u worden ontslagen (bedrijfseconomisch ontslag). Oorzaken van een dergelijke beëindiging kunnen zijn: (gedeeltelijke) sluiting van het bedrijf, daling van de inkomsten, verlies van klanten, verplaatsing van het bedrijf, uitbesteding of verlies van een subsidie. Dit is de meest voorkomende reden voor beëindiging die geen verband houdt met de prestaties van een werknemer, aangezien het om een vrij breed scala van redenen gaat. Een bedrijf zal deze redenen voor de rechtbank moeten kunnen bewijzen subsector (kantonrechter) indien de werknemer de beëindigingsovereenkomst niet aanvaardt en de zaak aanhangig maakt bij de rechter.
- Ontslag wegens slechte prestaties: Als u niet voldoet aan de eisen van uw functie of als u zich ongepast hebt gedragen en de situatie na verloop van tijd niet verbetert, kunt u worden ontslagen wegens slechte prestaties (disfunctioneren). Een werkgever kan een werknemer niet zomaar ontslaan wegens slechte prestaties. Zij moeten formele feedback geven aan de werknemer, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Zij kunnen ook een verbeteringsstrategie (verbetertraject) uitwerken, zoals extra opleiding of coaching, voor de komende weken of maanden om de werknemer te helpen deze problemen te overwinnen. Indien de prestaties van de werknemer na verloop van tijd niet verbeteren, kan de werkgever gegronde redenen hebben om hem te ontslaan.
- Onmiddellijk ontslag: Ontslag op staande voet is een uitzonderlijke vorm van ontslag waarbij een werkgever een werknemer op staande voet kan ontslaan wegens een ernstige fout, zoals diefstal, verduistering, mishandeling, belediging of werkweigering. Een werkgever moet een dwingende reden hebben om een werknemer op deze manier te ontslaan en moet onmiddellijk handelen door de werknemer op de hoogte te brengen van zijn wangedrag.Als u op staande voet wordt ontslagen, hebt u geen recht op een werkloosheidsuitkering.
Andere redenen reden voor beëindiging kan zijn een verbroken arbeidsrelatie als gevolg van conflicten op de werkplek, zoals pesterijen of het niet oplossen van meningsverschillen, of arbeidsongeschiktheid, zoals langdurige ziekte. In dergelijke gevallen is het verstandig om juridisch advies in te winnen, aangezien u bij ontslag recht kunt hebben op extra bescherming.
Beëindigingsproces en contract
Als uw werkgever uw contract voor onbepaalde tijd wil beëindigen, zal uw baas of supervisor u dat formeel meedelen, vaak in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van personeelszaken. Op dit punt, of kort daarna, zullen zij u een beëindigingsovereenkomst voorleggen. Afhankelijk van de omstandigheden wordt van u verwacht dat u doorwerkt tot de beëindiging is afgerond of dat u na de vergadering (onmiddellijk) naar huis wordt gestuurd en niet meer werkt. Dit nieuws kan als een schok komen. Het belangrijkste is dat je geen plotse beslissingen neemt.
Ten eerste moet u de beëindigingsovereenkomst zorgvuldig lezen en controleren. De opzegging is pas definitief wanneer u ermee instemt en ze ondertekent. Als u ernstige redenen hebt om het niet eens te zijn met het contract, teken het dan niet en vraag in plaats daarvan juridisch advies.
Er is geen termijn voor de controle van het contract. Mensen hebben meestal een paar dagen nodig om de tekst te controleren en het nieuws te verwerken. Als de situatie ingewikkelder is, kan deze periode oplopen tot weken of meer.
Vraag of het bedrijf bereid is u geld aan te bieden om uw juridische kosten te dekken voor een advocaat om het contract met u door te nemen, dit is een vrij gebruikelijke praktijk.
Bij het doornemen van het contract, moet u details controleren zoals:
- Reden voor ontslag (als u verantwoordelijk bent, komt u mogelijk niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering).
- Eindloon (tot welke datum?).
- Betaling van achterstallig verlof, bonussen of andere voordelen.
- Betaling van compensatie (indien van toepassing).
- Een niet-concurrentiebeding (concurrentiebeding) dat u kan verbieden om gedurende een bepaalde periode voor concurrenten te werken.
- De opzegtermijn die uw werkgever u moet geven voordat hij uw contract wil beëindigen, hangt af van hoe lang u al bij het bedrijf werkt.
Periode minimum opzegtermijn is een maanddie tot vijf jaar werk van toepassing is. Als je 5-10 jaar bij een bedrijf werkt, is het twee maanden en 10-15 jaar is het drie maanden. Tijdens de opzeggingstermijn wordt uw salaris nog doorbetaald. Als u nog in uw proeftijd zit of op staande voet wordt ontslagen, is geen opzegtermijn vereist.
Ontslag uit het werk
Als u in Nederland een andere baan vindt, naar het buitenland verhuist of iets anders wilt gaan doen (bijvoorbeeld een eigen bedrijf beginnen of studeren), kunt u ontslag nemen.
Merk op dat bedrijven de opzegtermijn voor ontslag gewoonlijk in de arbeidsovereenkomst vastleggen: gewoonlijk een maand of meer. Als u van plan bent een nieuwe baan te nemen, moet u uw werkgever dus vroeg genoeg inlichten om vertraging bij de overgang naar een nieuwe baan te voorkomen.
Een werkloosheidsuitkering aanvragen
Afhankelijk van hoe lang u uw baan hebt gehad en de aard van het ontslag, kunt u recht hebben op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). U moet een werkloosheidsuitkering aanvragen binnen een bepaalde periode nadat u uit dienst bent getreden, soms vóór de einddatum van uw salaris, dus zorg ervoor dat u zo snel mogelijk de voorwaarden onderzoekt.
Op zoek naar een nieuwe baan
Zodra u bekomen bent van de schok van het verlies van uw baan, kunt u aan de toekomst gaan denken. Misschien heb je eerst een pauze nodig om je hoofd leeg te maken of ga je meteen op zoek naar een nieuwe baan. Wat je ook kiest, vergeet niet dat verandering, hoewel ontmoedigend, ook kansen biedt.
Auteur: Loredana Tripp