Het jaar 2023 was een jaar vol mooie gebeurtenissen bij Roemeense Bibliotheek Nederland! We noemen er hieronder enkele.

De BiebROțeilor-workshop

In januari 2023 hebben we onze wekelijkse online bijeenkomsten in de BiebROțeilor Workshop hervat. De workshops bestonden uit twee modules: een lente-zomer module van 31 januari tot 6 juni en een herfst-winter module van 14 september tot 21 december.

Daarnaast was er op 24 juni een fysieke bijeenkomst ter gelegenheid van de Doei-dagen deelnemers ontmoetten elkaar ook tijdens de Kinderboekenweek: de 6e editie van de Kinderboekenweek en tijdens de workshops van Emi Balint op 11 november.

Het doel van de bijeenkomsten was om kinderen te helpen:

- hun Roemeense woordenschat te ontwikkelen, wat indirect bijdraagt aan de ontwikkeling van expressiviteit in alledaagse taal

- in contact komen met elementen van de Roemeense cultuur; opmerkelijke persoonlijkheden, klassieke en hedendaagse auteurs ontdekken, evenals verschillende gewoonten of historische gebeurtenissen die belangrijk zijn voor Roemenië

- hun kritisch denken en hun begrip van teksten ontwikkelen

- (indien van toepassing) om vooruitgang te boeken bij het lezen van Roemeens.

De workshops waren gratis en toegankelijk voor alle kinderen in het Koninkrijk der Nederlanden (en daarbuiten). De inhoud en activiteiten van de workshops zijn voornamelijk gericht op kinderen tussen de 3 en 10 jaar oud.

Op 24 juni Ter gelegenheid van het evenement "Vier samen de Dag van de Ii" organiseerde de Roemeense Bibliotheek een workshop van de fysieke BiebROțeilor waarin Ana Maria een reeks boeken voorlas en de kinderen daarna samen tekenden.

Project "Mijn naam is Moed

"Mijn naam is Moed" is een cultureel educatie- en creativiteitsprogramma voor kinderen uit Roemenië en de Roemeense diaspora in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, dat wordt uitgevoerd door de culturele vereniging Câte-n lună și-n mansardă met de steun van het Nationaal Cultureel Fonds (AFCN).

Het project is in eerste instantie gericht op kinderen tussen 10 en 16 jaar oud. Het doel was dat ze verhaaltechnieken leerden, begeleid door specialisten om mee te werken in een poging te ontdekken wat het betekent om moedig te zijn en wanneer ze moedig hebben gehandeld. Het project bevindt zich nu in de laatste fase en richt zich op kinderen in de diaspora. De Nederlandse Roemeense Bibliotheek sluit zich als partner bij dit initiatief aan. In april hebben we 3 online workshopselke dag van Maandag van de 18:30in samenwerking met de auteur Victoria Pătrașcu.

Door deel te nemen aan dit project wilden we de communicatievaardigheden in de moedertaal verbeteren voor kinderen van Roemeense afkomst in Nederland. Ook wilden we samenwerkingsrelaties tot stand brengen tussen Roemeense kinderen in Nederland en die in Roemenië en in de Roemeense diaspora in andere landen.

AIVI Media Hub Diaspora WorkshopsNederland

Er waren vier dagen en vier online communicatiecursussen gemaakt door jonge vrijwilligers en specialisten van het AIVI Mediacentrum. Jonge Roemenen in de diaspora konden zich inschrijven voor deze gratis cursussen door Verhalen vertellen met Iulia Dromereschi en Sociale media met Rahela Ulici.

Schilderworkshop met illustrator Emi Balint

Emanuela (Emi) Balint tekent al zolang ze zich kan herinneren. Ze werkt graag met tempera, potlood en inkt. Ze houdt van doodles, objecten, huizen, natuur, katten, papieren zakken en de geur van boeken en potloden. Ze creëerde het beeld van het katje Dar Motan, de held van de avonturenreeks bedacht door Cristina Andone en uitgegeven door Nemira. Op 11 november Emi kwam naar Amsterdam naar het St. Nicolaaslyceum om twee illustratieworkshops voor kinderen te geven. Samen bouwden en versierden ze vrolijke en speelse huisjes, perfect om de wintervakantie mee in te luiden.

De kinderen kregen de kans om het universum van de door Emi gecreëerde personages in detail te verkennen, maar ook om zich door haar te laten leiden bij het maken van hun eigen creaties. Daarnaast konden de kleintjes in contact komen met andere kinderen van Roemeense afkomst uit Nederland. De ouders, waarvan sommigen bij het eerste bibliotheekevenement aanwezig waren, ontdekten de geweldige dingen die via dit project gebeuren en beloofden terug te komen voor meer activiteiten. In totaal waren er 35 deelnemende kinderen. De kinderen varieerden in leeftijd van 2 tot 9 jaar.

Kinderboekenweek: Boekenweek 6e editie

Sinds 2018 sluiten we met de Boekenweek aan bij de Kinderboekenweek - de reeks evenementen ter promotie van jeugdliteratuur die elk jaar in oktober in Nederland plaatsvindt. Geïnitieerd door Maria Dicieanu en georganiseerd door de Roemeense School Amsterdam samen met de Roemeense Bibliotheek Nederland, heeft Kinderboekenweek tot nu toe drie fysieke en twee online edities gehad. Op 14 oktober kwamen we weer bij elkaar op het hoofdkantoor van de Roemeense School Amsterdam (St Nicolaaslyceum) om kinderboeken te vieren. We hadden auteurs Simona Epure en Ioana Chicet-Macoveiciuc te gast.

Dit jaar was het thema van de Kinderboekenweek Bij mij thuis waarbij een auteur van ons 'thuis' in Nederland werd uitgenodigd naar ons 'thuis' in Roemenië. Simona Epure presenteerde bij deze gelegenheid aan de Roemeense gemeenschap in Amsterdam en omgeving haar boeken "De kleine muis en de verrassing in de tuin" en "De kleine muis en een wonderbaarlijke vriend", uitgegeven door DPH.

Omdat het onderwerp "thuis" complex is voor Roemenen (groot en klein) die in het buitenland wonen, hebben we auteur Ioana Chicet-Macoveiciuc uitgenodigd voor een discussie over het veranderen van "thuis" en wat het betekent om een Roemeense auteur in de diaspora te zijn.

Tentoonstelling "Reizigers (24 juli - 12 november)

De tentoonstelling "Reizen" uitgevoerd door de Nederlandse Roemeense Bibliotheek in samenwerking met Illustratoren Club stelde een duik voor in de wereld van 40 hedendaagse Roemeense illustratoren. Elk werk vertegenwoordigt een opening naar het creatieve universum van een kunstenaar, een uitnodiging voor een fascinerende reis naar verschillende werelden en technieken, een kans om nieuwe mogelijkheden van het combineren van tekst en beeld te ontdekken.

Biebro op wielen

Gestart in oktober 2021, het project Biebro op wielen voortgezet in 2023. Het aantal vrijwillige bibliothecarissen in verschillende steden in Nederland is opgelopen tot 12, van wie sommigen hun eigen leesgemeenschap hebben ontwikkeld. In totaal vonden er 5 uitwisselingen plaats, 50 pakketmailings, 120 boeken gerold en meer dan 550 uitleningen.

Blijf kijken voor meer evenementen in 2024!

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL