De geboorte van een kind is een van de mooiste gebeurtenissen in het leven van een gezin. We weten allemaal dat het op de wereld zetten van een kind hoge kosten met zich meebrengt. De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2025 de kosten voor kinderopvang zullen veranderen. 

Volgens de huidige wetgeving krijgen werkende ouders die kiezen voor crèche, kleuterschool of BSO (naschoolse opvang terwijl de ouders nog werken) een belastingvermindering die bekend staat als IACK (inkomstenafhankelijke combinatiekorting), d.w.z. een gecombineerde inkomensafhankelijke korting. Met andere woorden, dankzij deze overheidsmaatregel besparen ouders momenteel ongeveer 30 000 euro over een periode van ongeveer 12 jaar.

Stijgen de kosten voor kinderopvang?

De Nederlandse regering heeft onlangs aangekondigd dat in de toekomst. De kosten voor kinderopvang worden aanzienlijk verlaagd tot bijna gratis. Als gevolg hiervan ziet de regering niet langer de noodzaak in van de belastingverlaging die bekend staat als IACK. Het afschaffen van deze maatregel, die ooit bedoeld was om ouders te stimuleren zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan na de geboorte van een kind, zou een verlaging van de kosten voor de Nederlandse overheid betekenen van 1,7 miljard euro.

Dit wekt echter bezorgdheid bij sommige leden van de regering en het publiek. De maatregel treedt in werking op 1 januari 2025, wat betekent dat iedereen die voor die datum bevalt nog steeds in aanmerking komt voor IACK, terwijl ouders die na die datum bevallen onder de nieuwe regels vallen. Dit doet velen geloven dat sommige ouders er bewust voor zullen kiezen om hun kind (te vroeg) ter wereld te brengen of dat we een babyboom tegemoet kunnen zien in de periode tot eind 2024. De regering beweert echter dat de huidige redenen voor bezorgdheid ongegrond zijn, omdat de afschaffing van de gecombineerde inkomensgerelateerde korting in principe zal worden vervangen door aanzienlijke verlagingen van de kosten voor kinderopvang, kleuterschool en BSO.

Het valt nog te bezien hoe de zaken er in januari 2025 voor zullen staan. Wat nu voor golven zorgt, kan later als normaal worden geaccepteerd of juist voor nog meer opschudding zorgen. De tijd zal het leren!

Informatiebronnen: Ik ben expat, AD, Het Parool.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL