Je bent aangekomen in Nederland, hebt onderdak gevonden en alle formaliteiten geregeld die nodig zijn voor deze belangrijke stap. Alles lijkt geweldig, je voelt je als een nieuw persoon, je bent opgewonden om de nieuwe stad te ontdekken die je heeft geadopteerd. Deze opwinding duurt vrij kort, maar dan begin je heimwee te krijgen, heimwee naar je geliefden en heimwee naar alles wat je had voordat je hierheen verhuisde. Het eten smaakt niet hetzelfde, het openbaar vervoer is niet zo efficiënt, fiets na fiets, regen, kou, wind.

Is dit normaal? Is er iets mis met je? Waarom is het zo moeilijk voor je om je aan te passen? Alles is zo anders...

Al het bovenstaande is een normaal proces waar de meeste mensen die besluiten te verhuizen doorheen gaan. "cultuurschok ("cultuurschok").

Cultuurschok is het proces van aanpassing van het leven in een vertrouwde omgeving aan het leven in een compleet nieuwe omgeving. Het gaat over hoe de ervaring van een nieuwe leefomgeving het mentale evenwicht van een persoon kan verstoren. Het landschap, het weer, de mensen, de taal, het eten, de religie, de feestdagen en de cultuur - alles is anders, onzeker en onvoorspelbaar.

Socul Cultural 01
Foto door Thomas Bormans - Unsplash

Cultuurschok kent 5 stadia:

1. Periode vóór vertrek

2. Het vakantiegevoel

3. Woede stadium / Shock piek

4. Aanpassing

5. Omgekeerde cultuurschok

1. Periode vóór vertrek

Een cultuurshock begint al voor je vertrek, wanneer een gevoel van onzekerheid toeslaat: Is het de juiste beslissing om te vertrekken? Zal ik me thuis voelen? Heb ik de juiste plaats gekozen?

2. Vakantiegevoel

De eerste paar weken na aankomst voelen de meeste mensen een gevoel van opwinding en zitten ze vol energie - vergelijkbaar met het vakantiegevoel.

3. Woede stadium / Shock climax

Dit is de fase waarnaar we verwijzen als we het hebben over cultuurschok. Het kan enkele maanden duren, of zelfs jaren in het geval van studenten. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden.

Na de euforische fase treedt desoriëntatie op. Je hebt het gevoel dat je niet thuishoort op de nieuwe plek, het is vermoeiend om steeds een andere taal te spreken.

In dit stadium kun je het gevoel hebben dat je gefaald hebt, je kunt gevoelens van woede en zelftwijfel ervaren. Sommige mensen voelen zich zo overweldigd door heimwee dat ze besluiten terug te keren.

4. Aanpassing

In dit stadium begin je meer te leren over de cultuur van het nieuwe land en langzaam, langzaam, begin je het te accepteren. Je stopt met het beoordelen van de dingen om je heen op basis van je eigen cultuur, maar probeert de dingen te zien door de ogen van de lokale bevolking.

5. Cultuurschok omgekeerd

Dit is het aanpassingsproces wanneer je terugkeert van waar je vertrokken bent nadat je in een ander land hebt gewoond. Hoewel het dezelfde stappen volgt, is het meestal korter maar intenser en zul je overweldigd worden door een gevoel van vreugde om terug te keren, maar je zult je realiseren dat alles niet hetzelfde is als je je herinnert - je bent veel veranderd en de plek waar je bent vertrokken ook.

Je moet echter weten dat mensen verschillend reageren op een cultuurshock - voor sommigen is het intenser. Hoewel het een erg moeilijke tijd is en niets goed lijkt te gaan, probeer positief te blijven en onthoud dat iedereen dezelfde frustraties doormaakt als jij, ook al lijkt het voor hen makkelijk. Praat over wat je voelt met je vrienden en je zult merken dat zij hetzelfde doormaken, ze zijn waarschijnlijk alleen bang om hun ervaring te delen omdat ze niet weten of wat ze voelen normaal is of niet.

Als je over het hoogtepunt van de cultuurschok heen bent, zul je een veel sterker persoon zijn en zien tot hoeveel je in staat bent!

Socul cultural 02
Foto: Sabina Fratila - Unsplash

Tips&Tricks om gemakkelijker door een cultuurschok te komen:

  • Bereid je voor voordat je gaat

Leer zoveel mogelijk over het land waar je naartoe gaat, inclusief de cultuur, gewoonten, taal en het onderwijssysteem. Hoe beter je voorbereid bent, hoe gemakkelijker je met een cultuurschok omgaat.

  • Raak betrokken bij je lokale gemeenschap

Neem deel aan culturele evenementen, festivals en lokale activiteiten. Zo ontmoet je nieuwe mensen en leer je de plaatselijke cultuur en tradities beter kennen.

  • Praten over hoe je je voelt

Aarzel niet om hulp of advies te vragen aan medestudenten, docenten, studieadviseurs of de lokale gemeenschap. Er zijn vaak ondersteuningsprogramma's voor internationale studenten die je kunnen helpen je aan te passen en een cultuurschok te overwinnen.

  • Verkennen en reizen

Neem de tijd om je gastland te verkennen. Reizen helpt je om meer aspecten van de plaatselijke cultuur te zien en te ervaren en geeft je een breder perspectief op je nieuwe locatie.

  • Heb geduld met jezelf

Aanpassen aan een nieuwe cultuur kan tijd kosten. Verwacht niet dat je je van de ene dag op de andere volledig geïntegreerd voelt of dat je je van de ene dag op de andere aanpast. Heb geduld met jezelf en geef jezelf de tijd om je geleidelijk aan te passen.

  • Geniet van de ervaring

Verhuizen naar het buitenland is een unieke kans om je persoonlijk te ontwikkelen en nieuwe dingen te ervaren. Geniet van elk moment en sta open voor wat er wordt aangeboden!

Artikel door Alexandra Runceanu

Alexandra is een eerstejaars student in Nederland die Marketing Management studeert. Ze is sinds kort lid van het Rompro-team om haar studentenervaringen in Nederland te delen. Ze is een sociaal persoon die graag betrokken is bij zoveel mogelijk activiteiten. Paradoxaal genoeg heeft ze een hekel aan het Nederlandse weer en aan fietsen.

Wat is jouw reactie?
5Gaaf0Upset0Liefde0Lol

1 Reacties

  • Andreea
    Geplaatst op 12 augustus 2023 22:44 0Houdt van

    Het hielp me enorm toen ik mijn sociale leven weer begon op te bouwen: andere vrienden en gemeenschappen waar ik me bevond. In die zin werd ik aanvankelijk geholpen door Rompro-verbonden Roemenen en later door lokale Facebook-groepen die regelmatig bijeenkomsten organiseerden. En nu hebben we een sociaal leven dat net zo actief is als in Roemenië.

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL