Op 15 maart worden provinciale verkiezingen gehouden in het Koninkrijk der Nederlanden. Op dezelfde dag vinden ook de verkiezingen voor de Waterschappen plaats.

Wat zijn provinciale verkiezingen?

Elke 4 jaar worden er provinciale verkiezingen gehouden. Bij deze verkiezingen kiezen de kiezers de leden van de Provinciale Staten. Om te kunnen stemmen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en minstens 18 jaar oud zijn. Je hebt een groen stembiljet nodig (dat je voor 1 maart per post thuis ontvangt) en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs). Een kiezer kan ook stemmen als zijn/haar identiteitsbewijs is verlopen, op voorwaarde dat er niet meer dan 5 jaar zijn verstreken sinds de vervaldatum op de verkiezingsdag. De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Samen met je stembiljet ontvang je per post een lijst met de stembureaus in jouw stad.

Wat is de Provinciale Raad?

De gekozen leden van de Provinciale Staten zijn vertegenwoordigers van de bevolking van elke provincie. Elke vier jaar kunnen kiezers stemmen op een kandidaat van een politieke partij om hen de volgende vier jaar te vertegenwoordigen in de Provinciale Staten. Het aantal zetels in de Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van elke provincie. Provincies met minder inwoners hebben 39 zetels in de Raad, provincies met meer inwoners hebben 55 zetels.

Wat zijn de taken van de Provinciale Raad?

De leden van de Provinciale Staten bepalen het beleid van de provincie en controleren of Gedeputeerde Staten het vastgestelde beleid goed uitvoert.

De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van het Provinciaal Bestuur. Het Uitvoerend Comité bestaat uit afgevaardigden en heeft de Commissaris van de Koning als voorzitter. Een provincie kan minimaal 3 en maximaal 9 afgevaardigden hebben.

De leden van Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer. Dit doen zij samen met het kiescollege niet-ingezetenen en de kiescolleges van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Eerste Kamerverkiezingen vinden elke 4 jaar plaats. De volgende Eerste Kamerverkiezingen vinden plaats op 30 mei 2023.

Wat zijn de Waterraadsverkiezingen?

We weten allemaal dat het koninkrijk van de Se Jos Lands grotendeels onder zeeniveau ligt. Goed waterbeheer is daarom erg belangrijk.

Er zijn 21 waterschappen in het Koninkrijk der Nederlanden. Elke 4 jaar vinden er verkiezingen plaats voor de Waterschappen. Personen die op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden wonen, ook als ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben, mogen stemmen voor de leden van het Hoogheemraadschap van de provincie waarin ze wonen. Om te kunnen stemmen hebben ze een blauw stembiljet nodig (dat ook per post naar alle stemgerechtigden wordt gestuurd) en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs).

Bij de verkiezingen van 15 maart stemmen de kiezers voor de algemene leiding van het waterschap in de provincie waar ze wonen/woonachtig zijn. Enkele taken van het waterschap zijn: dijken en sluizen beheren om het land te beschermen tegen overstromingen, afvalwater zuiveren, zorgen dat er genoeg water is - bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en water op te pompen als het veel regent - en zorgen dat het water in sloten en rivieren schoon en gezond is voor mensen, planten en dieren.

Een waterschap wordt bestuurd door een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Beide raden worden voorgezeten door een dijkgraaf. Een waterschap bestaat uit 18 tot 30 leden. De meesten worden gekozen tijdens verkiezingen. Een deel van het algemeen bestuur is voor boerenvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van natuurbelangen. Zij worden niet gekozen via verkiezingen, maar hebben zogenaamde garantiezetels.

Tot ziens bij de verkiezingen?

Een artikel door Adriana Boancă en Magda Mincu.

Adriana omschrijft zichzelf als een goed ingeburgerde Roemeense die zich heeft aangepast aan het leven in regen en zonneschijn in Nederland. Ze werkt voor Amsterdam en wil via Rompro nuttige informatie delen met Roemenen hier.

Magda woont sinds 2012 met haar gezin in Nederland. Ze is vertaalster van beroep (voornamelijk van het Nederlands naar het Roemeens) en maakt sinds begin 2022 deel uit van het marketingteam van Stichting Rompro. Ze koos ervoor om vrijwilliger te worden bij de Stichting, voornamelijk uit een verlangen om te socialiseren met andere Roemenen die in Nederland wonen, maar ook om te helpen met informatie en vertalingen..

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL