"Alles is mogelijk in deze wereld. Alles wat je nodig hebt is verlangen en actie."

Anca Moldavië is coördinator van de afdeling Events bij ROMPRO, apotheker van beroep en werkzaam op de afdeling Quality Assurance van een van de grootste farmaceutische bedrijven, waar hij verantwoordelijk is voor het verifiëren en goedkeuren van de vrijgave van geneesmiddelen op de EU- en niet-EU-markten.

Waarom ben je naar Nederland gekomen?

Ik heb ervoor gekozen om me hier te vestigen vanwege een aantal factoren. Allereerst de kans die ik kreeg om het cosmeticamerk van de familie op de Nederlandse markt te ontwikkelen.

Was je, voordat je Roemenië verliet, op de hoogte van wat je hier te wachten stond? Had je aangename verrassingen of juist het tegenovergestelde? Wat had je graag geweten of gehad dat het proces gemakkelijker had kunnen maken?

Voordat ik Roemenië verliet, begon ik Nederland te leren kennen, zowel de leefomstandigheden als de regels en gewoonten van de samenleving. Ik kreeg een minimum aan informatie via een gespecialiseerd bureau en had zowel aangename als minder aangename verrassingen die ik onderweg ontdekte, terwijl ik de mensen hier leerde kennen, vooral de Roemenen.

Hoe lang ben je hier al? Heb je je goed aangepast aan de nieuwe cultuur? Hoe verliep het proces en hoe lang duurde het? Hoe lang duurde het voor je je thuis voelde? Met welke problemen werd je geconfronteerd of word je nog steeds geconfronteerd?

Ik woon sinds mei 2018 in Nederland en tot nu toe denk ik dat ik me redelijk goed heb aangepast, maar het proces is nog lang niet voorbij. Tot nu toe is het belangrijkste geweest om Nederlanders, expats en vooral Roemenen te ontmoeten. Van de Roemenen heb ik de meeste informatie geleerd. Wat problemen betreft, zou ik ze uitdagingen noemen: regels, wetten, belastingen, kansen, taalbarrières.

Anca Moldovan

Wat vind je nog steeds moeilijk te begrijpen aan de Nederlandse cultuur? 

Een aspect dat ik dagelijks tegenkom is de manier waarop Nederlanders sociale banden aangaan met expats. Ik ben er nog steeds niet in geslaagd om te begrijpen wat bepaalde sociale grenzen bepaalt die relaties op een misschien te oppervlakkig niveau houden.

Wat is er veranderd in je manier van leven sinds je hier woont?

De meest opvallende verandering is dat ik gebruik maak van het openbaar vervoer (thuis gebeurt dit bijna nooit) en ik geniet er echt van.

Hoe ziet u de relatie met andere Roemenen en het behoud van de Roemeense identiteit in het buitenland?

Het is essentieel. Ten eerste had ik mensen nodig die me wegwijs konden maken in de "nieuwe wateren" van Nederland. Vanuit sociaal oogpunt is het veel gemakkelijker om mensen om me heen te hebben die hier al hetzelfde hebben meegemaakt en die mijn moedertaal spreken. Bovendien is het een heel fijn gevoel om bij de Roemeense gemeenschap te horen.

Waarom heb je ervoor gekozen betrokken te raken bij het werk van de Foundation en wat wil je bereiken met je bijdrage?

Betrokken raken bij Rompro kwam vanzelf omdat ik in de eerste plaats vrienden wilde maken en nieuwe mensen wilde ontmoeten. Ten tweede heb ik in Roemenië altijd in een actieve, vrijwillige omgeving gewerkt, en ik beschouw het als een zeer goede manier voor mijn voortdurende ontwikkeling, terwijl ik een bijdrage lever aan de samenleving en de gemeenschap waar ik deel van uitmaak.

Wat vind je leuk om te doen? Welk beroep heb je gekozen en waarom?

Ik hou van dynamische, creatieve en artistiek getinte activiteiten. Ik vind veel voldoening in de fasen van het genereren van ideeën, het verkennen van creativiteit en tegelijkertijd het omzetten ervan in realiteit. Het is een gevoel, moeilijk te beschrijven, wanneer ik heb bijgedragen aan de creatie van een concept dat later een tastbare realiteit wordt. Dat geeft me veel voldoening!

Ik heb het beroep van apotheker gekozen omdat het een van mijn dromen is om parfumeur te worden en een schoonheidsmerk te ontwikkelen, waar ik elke dag aan werk.

Wil je ons vertellen over een grappige, interessante of misschien minder leuke gebeurtenis die je in Nederland hebt meegemaakt?

Zodra ik aankwam in Rotterdam, waar ik ging wonen, ging ik op zoek naar de beroemde markten waar goederen in de haven worden verkocht. Alle internetpagina's en google maps wezen me naar Markthal, de beroemde markt van Rotterdam. Nadat ik de futuristische markt had ervaren, ging ik naar buiten, waar een enorme markt was (de echte markt, die niet voor toeristen is - alleen op dinsdag en zaterdag), die ik op dat moment niet eens opmerkte, hoewel Markthal wel wat vragen opriep. Ik heb de markt niet gezien, door de grootsheid van de kleinere markt 🙂 .

Wat zijn je plannen voor de toekomst en hoe ga je die in de praktijk brengen? Vindt u de Nederlandse samenleving een goede omgeving voor deze plannen? Zo niet, wat zijn dan de obstakels voor de verwezenlijking ervan?

Op persoonlijk vlak wil ik vloeiend Nederlands leren. Professioneel wil ik op de middellange termijn het merk Loftiness laten groeien en onze producten zo dicht mogelijk bij Nederlanders en expats hier brengen. Omdat ik de taal niet ken, zijn er veel details die ik nog mis en omdat ik in een land ben waar iedereen Engels spreekt, is het niet erg makkelijk om het te leren.

Het is een omgeving die op zoveel niveaus kansen biedt. De economie is erg gezond, de bevolking heeft een zeer sterke koopkracht en de overheidsinstellingen zijn ongelooflijk ondersteunend als het erom gaat iets te doen. Ze lijken je het leven gemakkelijker te willen maken.

Heb je nog advies voor mensen die erover denken om naar Nederland te emigreren? Of wil je iets specifieks overbrengen dat je via bovenstaande antwoorden niet kon?

Ik denk dat het heel belangrijk is om je 'waarom' of doel om naar Nederland te verhuizen duidelijk vast te stellen en grondig te onderzoeken of het biedt wat je zoekt. Er zijn mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling/carrière/zakendoen etc, maar er zijn geen honden met pretzels in hun staart. Er zijn ook aspecten die we in Roemenië als absoluut normaal en essentieel beschouwen en die hier ontbreken of totaal anders gebeuren.

Je motto of een citaat dat je motiveert.

Alles is mogelijk in deze wereld. Alles wat je nodig hebt is verlangen en actie.

Wat is jouw reactie?
1Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL