Eliza van Peppen, coördinator van de workshop Roemeense taal en cultuur op de Roemeense School Amsterdam, woont sinds 2008 in Leiden. Ze is moeder van drie kinderen en lerares van huis uit. Altijd vol energie en gemotiveerd om nieuwe en creatieve activiteiten voor te bereiden, is Eliza er altijd om de kinderen te begeleiden en naar ze te luisteren.

Op de drempel van een nieuw jaar op de Roemeense School vroegen we haar om wat over zichzelf en haar werk op de School te vertellen.

Eliza, waarom Holland?

Ik kwam hier in januari 2008 omdat ik de familie bij elkaar wilde houden en de taal, cultuur en familie van mijn Nederlandse man beter wilde leren kennen.

Hoe lang duurde het integratieproces in uw geval? Of is het nog niet voorbij?

Het integratieproces heeft minstens drie jaar geduurd, maar ik denk niet dat het voorbij is. Het is een levend, bewegend proces. Ik verwonder me nog steeds en leer nog steeds nieuwe dingen over mijn adoptieland.

Hoe is het je gelukt om de Roemeense taal voor je kinderen te behouden?

Het was een natuurlijk proces. Ik voel en spreek Roemeens, dus sinds ze in de baarmoeder zaten sprak, las en zong ik dagelijks met ze in mijn moedertaal, terwijl mijn man in het Nederlands met ze sprak. Tussen ons tweeën communiceerden we altijd in het Engels. Op deze manier waren en zijn de kinderen drietalig, met Engels op een passief niveau. We wilden dat iedereen zich in zijn moedertaal kon uitdrukken, omdat we ons bewust waren van de voordelen en de rijkdom die dit onze kinderen biedt. Daarnaast hebben we minstens twee keer per jaar vakantie gevierd op het platteland. Op die manier houd ik contact met mijn familie, vrienden, tradities en Roemeense gewoonten en laat ik geen kans onbenut om iedereen te vertellen hoe mooi Roemenië is. Ik ga uit van mijn identiteit en afkomst en zo geef ik die door aan mijn kinderen, zonder moeite en soms zonder woorden.

Wat betekent het voor jou om les te kunnen geven op de Roemeense school?

Roemeense School Amsterdam is de vervulling van een droom die ik al had sinds ik in Nederland aankwam. Het is een parel die ik dicht bij me wil houden, om te helpen groeien en stralen, een buitengewone kans om te doen waar ik van hou en, denk ik, waar ik het beste in ben: kinderen begeleiden, hun smaak voor de rijkdom van de Roemeense taal en cultuur ontdekken en aanmoedigen, hun gevoel ontwikkelen dat ze erbij horen, zonder de Nederlandse omgeving en cultuur waarin we leven te vergeten. Ik geloof dat onze kinderen zich op deze manier harmonieus en gezond zullen ontwikkelen.

Hoewel we het over een "jonge" school hebben, geopend in november 2016, hoe vind je de relatie met het schoolpersoneel?

We hebben een homogeen team, met mensen met een buitengewoon karakter, toewijding en ziel. Ik kan nog wel even doorgaan. Ik ben dankbaar dat ik ze heb gekend en met ze heb mogen werken. Ik voel me thuis bij hen.

Wat denk je dat ouders motiveert om hun kinderen elk weekend naar de Roemeense School te brengen?

Ik denk dat er verschillende redenen zijn. Sommigen worden gemotiveerd door de wens om een deel van wat hen kenmerkt door te geven aan hun kinderen, om kinderen te krijgen die zich ontwikkelen en harmonieus leven. Anderen willen graag omgaan met andere Roemeense kinderen, Roemeens leren zodat ze met hun geliefden in Roemenië kunnen praten. Andere ouders zijn zich bewust van de voordelen van tweetaligheid en brengen hun kinderen naar ons om hun taalvaardigheden te verrijken. Er zijn ook mensen die de trein naar hun moedertaal hebben gemist en deze weer willen vinden.

Hoe ziet u de toekomst van de Roemeense School in Amsterdam?

Ik stel me de Roemeense School voor als een vitaal centrum, als een cultureel en gemeenschapscentrum. Ik zie het als een warm, dampend brood waarmee je jezelf voedt en verrijkt.

Wilt u een paar woorden zeggen tegen de kinderen en ouders van de Roemeense gemeenschap in Amsterdam en omgeving?

Natuurlijk! Kom en ontmoet ons, je zult het geweldig vinden! Je zult een magische plek voor kinderen en een geweldige gemeenschap ontdekken!

Interview door Cătălina Robu.
Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL