Hoewel het geen typisch Nederlandse stad is en daarom niet bovenaan de lijst van toeristische bestemmingen staat, heeft Rotterdam zijn eigen charme en biedt het zijn inwoners veel mogelijkheden. Nu het warm wordt en de stad letterlijk en figuurlijk in bloei staat, moet je een paar van de volgende activiteiten proberen als je in de buurt woont.

Picknick in Het Park

Een eerste activiteit, typisch voor mooi weer en natuurliefhebbers, is een picknick in Het Park, het grootste park van de stad. Het kost je alleen een (picknick)deken en wat snacks om samen met degenen die direct uitzicht hebben op de Euromast te genieten van de zon, het uitzicht en de warmte.

Euromast

Ongeacht het seizoen mag je de zonsondergang vanaf de Euromast (de toren op de eerste foto) niet missen. Het hoogste gebouw van Rotterdam, oorspronkelijk gebouwd op 100 meter hoogte, biedt een restaurant met uitzicht op het stadspanorama op dat niveau, maar ook de mogelijkheid om omhoog te gaan in de Euroscoop, een lift die 360 graden draait om een volledig uitzicht over de stad te geven, tot 185 meter hoog.

Euromast
Foto door Ioana Orășteanu

Delfshaven

Een klein deel van Rotterdam is na de oorlog intact gebleven en is altijd de moeite waard om te zien, hoewel het niet altijd op de toeristenlijst staat. Delfshaven is de enige wijk in Rotterdam die niet is getroffen door het bombardement van de Tweede Wereldoorlog. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een stukje Delft, maar ook een kleine haven in de stad. Je kunt een paar uur doorbrengen in een van de bootcafés, beroemd om hun verscheidenheid aan bieren, de molen De Distilleerketel bezoeken of de beroemde kapsalon aan de waterkant, van de plek waar dit gerecht is ontstaan.

Delfshaven
Fotocredit: Unsplash.

(Een unieke manier om de stad te zien met) RotterTram

Als grote stad kun je Rotterdam ook op een unieke manier bekijken met het openbaar vervoer. Een ritje met de waterbus (gratis voor studenten) of de Spido is de beste manier om de belangrijkste attractie van de stad te zien: een volledige rondvaart door de haven. Als je ook nog eens een zonnige dag hebt, is de ervaring nog mooier! De RotterTram is, zoals de naam al doet vermoeden, een historische tram die sinds 1969 in gebruik is en die is omgebouwd tot een restauranttram. Een rondrit duurt tweeënhalf uur en voert langs de bekende bezienswaardigheden van de stad, zoals het Centraal Station, Markthal, de beroemde Kubuswoningen, Erasmusbrug, De Kuip (Feyenoord Stadion), Euromast en Delfshaven.

Zoo si Rottertraam
Foto door Ioana Orășteanu

Diergaarde Blijdorp

De lente brengt niet alleen mooi weer, zeker niet in Nederland. Uit eigen ervaring kan ik een bezoek aan Diergaarde Blijdorp aanbevelen, ongeacht de tijd van het jaar. Met een traditie van meer dan 160 jaar is de dierentuin in Rotterdam een van de oudste van Nederland en al 3 jaar houder van de titel "Mooiste Dierentuin van de Benelux". De tuin bestaat uit 5 zones en het is zeker de moeite waard om er een paar uur door te brengen om Oceanië, Australië, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Azië en Europa te bekijken.

Tot nu toe hebben we de minder toeristische activiteiten in Rotterdam genoemd. Maar laten we het centrum niet vergeten, dat een aantal bezienswaardigheden heeft die de moeite waard zijn.

Markthal

Markthal is de grootste overdekte markt van Nederland, en alle ramen die zowel van binnen als van buiten te zien zijn, zijn eigenlijk appartementen en kantoren. Binnen doet het gebouw dienst als ruimte voor eetkraampjes van over de hele wereld. De binnenmuren zijn beschilderd en de ramen bij de ingang zijn 's avonds altijd versierd met verschillende vormen: het hart, de tijger - het symbool van het internationale filmfestival dat in Rotterdam wordt georganiseerd, een kerstboom of de Rotterdamse code "010".

Markthal
Fotocredit: Unsplash.

Kubuswoningen

De Cub Houses, de belangrijkste attractie van de stad, zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vrij ruime kubussen, maar daar kom je alleen achter als je ze van binnen bezoekt. Dat kan, want sommige doen dienst als museum. Ze strekken zich uit tussen de oude stadshaven en Markthal en bieden zowel een binnentuin met 360° uitzicht op de huizen als uitzicht op de haven en het stadscentrum.

Casele Cub
Foto: Ioana Orășteanu

Grote Kathedraal van Sint-Laurenskerk

De Blaak, Grote of Sint-Laurenskerk is een van de weinige gebouwen in het stadscentrum die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het werd gebouwd tussen 1449 en 1525. Nu dient de kerk als locatie voor evenementen, zoals universiteitsbeurzen, en kan iedereen binnenkomen om de kerk te bekijken, inclusief huisdieren.

Erasmusbrug en Maastunnel

Aan het einde, de Erasmusbrug. Deze indrukwekkende brug overspant de Nieuwe Maas en is een symbool van de stad. Om over te steken van het centrum naar het zuiden van de stad zijn er 2 opties: oversteken over water of... onder water. De Maastunnel is een onderwatertunnel die al in gebruik is sinds 1942, toen hij in het geheim werd geopend vanwege de toenmalige nazi-invasie, en was de eerste onderwater-autotunnel in Nederland. Hij is in 2ën gedeeld en biedt een optie voor voetgangers en fietsers.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven voor een bezoek aan Rotterdam, misschien zelfs voor een weekend om de stad te ontdekken.

Artikel door Ioana Orășteanu.

Ioana is tweedejaars student aan de Hogeschool Rotterdam, opleiding International Business. Ze brengt graag zoveel mogelijk tijd buitenshuis door met het ondernemen van allerlei activiteiten. Daarom heeft ze ook besloten om zich bij het Rompro-team aan te sluiten en artikelen te schrijven over verschillende onderwerpen, zoals reizen, unieke activiteiten en bestemmingen om te bezoeken in Nederland.

Wat is jouw reactie?
4Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL