Kersenbloesem Festival is een van de grote geneugten van de lente in Nederland. Na de sneeuwklokjes en de braamstruiken die de komst van zonniger weer aankondigen, zijn de kersenbomen de eersten die zich laten zien, voor de tulpenvelden en andere voorjaarsbloemen. Mensen kijken reikhalzend uit naar de bloeitijd en pakken hun picknicktassen in voor een dagje uit.

Dit festival is ontleend aan Japan, waar het een eeuwenoude traditie is, een tijd van grote betekenis in het ontvouwen van de seizoenen. In de Japanse cultuur markeert Sakura, of kersenbloesem, het einde van de winter en het begin van de lente. Door hun snelle bloei symboliseren kersenbloesems ook de vergankelijkheid van het leven, een belangrijk thema in het boeddhisme. Een melancholisch maar hoopvol moment, heel poëtisch, typisch voor Japan.

Kersenbomen die worden bewonderd om hun bloemen en geplant voor het festival zijn niet hetzelfde als kersenbomen die fruit produceren, ze zijn een soort sierkers. Verwacht dus niet dat je in juni kersen kunt eten van deze bomen die je in de lente bewondert!

Waar vind je kersenbloesems in Nederland?

Voor velen is een bezoek aan de Amstelveense kersenboomgaard in het Amsterdamse Bos een voorjaarstraditie geworden. Hier vindt het enige Hanami Matsuri ('bloemen kijken') festival in Nederland plaats. De Japanse boomgaard in het Amsterdamse Bos telt 400 Japanse kersenbomen, die in 2000 een geschenk waren van de Japanse Vrouwenclub (JWC). De kersenboomgaard werd geplant om 400 jaar culturele banden tussen Japan en Nederland te vieren. Amstelveen is de thuisbasis van de grootste Japanse diaspora in Europa, dus het was de ideale plek om deze mooie Japanse traditie te vieren.

Livada cireși Amsterdamse Bos 02
Amsterdamse Bos kersenboomgaard

Livada cireși Amsterdamse Bos 01

Elk jaar staan de kersenbomen in maart-april ongeveer twee weken in bloei. Mensen kijken uit naar de bloeitijd. Er is ook een sakura bingo op de website van het park zodat je kunt raden wanneer de bloesem begint. Tijdens de hele bloeitijd gaan mensen, klein of groot, op bezoek in de kersenboomgaard. Mensen organiseren picknicks met familie en vrienden, of gaan gewoon een paar uur onder de kersenbomen zitten om de schoonheid van de roze bloesems te bewonderen, voor fotosessies enz.

Voor degenen die deze boomgaard niet kunnen bereiken, zijn er andere plaatsen om de kersenbloesems te bewonderen.

In AmsterdamEr is een mini-kersenboomgaard in Westerpark, waar de sfeer bijzonder is tijdens het hele bloeiseizoen. Tegelijkertijd bloeien er ook magnolia's in het Westerpark. Er zijn verschillende soorten magnolia's die minstens zo'n mooi spektakel bieden als de kersenbomen. Meer recent zijn er ook kersenbomen te zien op het Museumplein, waar een paar jaar geleden kersenbomen zijn geplant in de buurt van het Van Gogh Museum. Ze zijn jong en misschien minder spectaculair, maar bieden een prachtig uitzicht.

Westerpark Amsterdam
Livada ciresi Westerpark Amsterdam
Kersenboomgaard Westerpark Amsterdam

In Den Haag Er zijn verschillende gebieden waar je kersenbloesems of magnolia's kunt bewonderen: Zuiderpark, Huijgenspark en Prins Hendrikpleinen.

In Rotterdam kun je de Statensingel in Rotterdam-Blijdorp en het park naast de Euromast bewonderen.

In Alkmaar Er staan een paar prachtige kersenbomen op de Nieuwlandersingel, aan het water, bij molen De Molen van Piet.

Er zijn vast wel kersenbomen bij jou in de buurt die je elk jaar bewondert of die je deze lente gaat ontdekken. We kijken uit naar foto's als ze bloeien!

Artikel en foto's door Dana Marin.

Dana is blogger en fotograaf en woont al meer dan tien jaar in Nederland. Ze schrijft over Amsterdam, Nederland en haar ervaring als Roemeen in Nederland. Ze vindt het leuk om mensen haar adoptieland te laten ontdekken en hen te helpen integreren. Ze werkt sinds 2023 bij Rompro en coördineert het marketingteam.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL