Een van de vele activiteiten van Stichting ROMPRO is het bieden van ondersteuning in urgente sociale gevallen. Dit gebeurt binnen de grenzen van de beschikbaarheid van vrijwilligers en met eigen middelen en de hulp van de gemeenschap, zonder financiering of subsidies. In de meer dan 5 jaar dat we actief zijn (zelfs lang voordat we officieel als een geregistreerde Stichting in Nederland waren opgericht) hebben we tientallen sociale hulpgevallen opgelost, waarbij we diegenen om ons heen verenigden die wilden helpen met elk individueel geval.

De gevallen varieerden:

  • hulp bij ongevallen of ernstige medische gevallen, sommigen zonder medische verzekering
  • ondersteuning bij vertaling bij ziekenhuisbezoeken
  • mensen die dakloos en berooid zijn geworden door misbruik
  • ondersteuning of heroriëntatie in geval van misbruik door de werkgever (onbetaald loon, geweigerd ziekteverlof, ongerechtvaardigde inhouding van grote sommen
  • dringende informatie (advocaten, vertalers, artsen, dag- en nachtopvang, vervoerders)

Op dit moment is het aantal gevallen dat hulp en ondersteuning nodig heeft tot een alarmerend niveau gestegen. Er is geen exact cijfer voor het aantal Roemeense seizoenarbeiders in Nederland, maar hun problemen zijn terug te vinden in de hierboven genoemde gevallen. Seizoenarbeiders zijn vaak slachtoffer van misbruik, kennen geen internationale taal om te begrijpen of te communiceren en hebben niet de financiële middelen om te overleven in de periode vanaf het begin van het contract tot aan de stabilisatie. Ze zijn vaak onverzekerd.

In de periode December 2019 - februari 2020 hadden we (op sommige momenten 3-4 tegelijk) de volgende gevallen:

  • 3 jongeren dakloos door misbruik
  • 1 geval (Zwolle) in 2019 waarbij opnieuw hulp nodig was bij het herschikken van betalingen door het zorgstelsel bij gebrek aan verzekering
  • 1 ongeval waarbij een Roemeense vrouw geïmmobiliseerd raakte en hulp, financiële steun en hulp bij het oplossen van het conflict met haar werkgever nodig had (zaak Boxtel)
  • een gerapporteerd geval van een arbeidsgeschil waarbij de werkgever niet accepteerde dat de werknemer verzekerde huisvesting kreeg terwijl hij meer dan één dienst had (zaak Sidhu) en waarbij een opheldering van de werkgever en een verlenging van de vrijlatingstermijn voor huisvesting werd verkregen
  • een Roemeense tiener in de gevangenis (zaak Antonio) wiens straf onterecht is verlengd, deze zaak vereiste intensief contact met de moeder, twee bezoeken aan de penitentiaire inrichting, gesprekken met de advocaat, de mentor en de therapeuten om ervoor te zorgen dat hij de juiste behandeling krijgt.
  • de zaak Tilburg (behoefte aan medische hulp), waar we het benodigde geld voor doktersbezoeken en medicijnen verstrekten en hielpen bij het vinden van een nieuwe baan en het betalen van de borgsom - de zaak Kross, waar we met een noodzakelijk bedrag steun verleenden in de noodsituatie van dakloosheid, eten en waar het nodig was om naar een opvanghuis te gaan
  • Kross waar we met een noodzakelijk bedrag steunden in de noodsituatie van dakloosheid, eten en waar het nodig was om naar een opvanghuis te gaan.

Naast deze zaken, die gelijktijdig lopen, zijn we ook tussengekomen in de zaak van 18 Roemenen binnengebracht door een onbevoegde tussenpersoon en met een vals profiel, werkend met een particuliere luchtvaartmaatschappij. Ze werden gelokt met een baan en achtergelaten in het midden van Amsterdam zonder financiële reserves en terugkeren naar huis was een optie die een grote financiële crisis zou hebben veroorzaakt voor hun families vanwege de leningen die ze hadden afgesloten om naar Nederland te komen. We waren vrijdagochtend vanaf 10 uur ter plaatse en ondersteunden hen met informatie, eten, vervoer, bedden en alles wat nodig was om hen te helpen een nieuwe baan en onderdak te vinden. Het grote aantal mensen in de groep, de grote woningnood en het extra seizoen op de landbouw verhoogden de moeilijkheidsgraad en we we weigerden op te geven en mensen op straat te laten slapen.

Tijdens de eerste 24 uur Meer dan 50 bureaus en werkzoekenden werden benaderd, de enige optie die werd gevonden was de mogelijkheid van schoonmaakwerk dat aan allen werd aangeboden door een bedrijfseigenaar in Amsterdam. Met de hulp van Catalin G., een Roemeen uit Amsterdam en de hele gemeenschap die op verschillende praktische manieren bijdroeg aan de logistiek die werd bemoeilijkt door het grote aantal mensen, de bagage en het gebrek aan accommodatie in het weekend, slaagden we erin om de eerste week door te komen, we lieten hen niet in de kou en de honger zitten en moedigden hen aan om op eigen benen te staan en onafhankelijk en verantwoordelijk te zijn, goed werk te doen en hun rechten te kennen.

We vermelden hier ons bekende bijdragen aan het verloop van deze zaak:

  • Catalin G.-aanbod van onderdak, eten en intensief zoeken naar een werkgever voor de 18 Roemenen - substantiële en doorslaggevende bijdrage in deze zaak
  • Stichting ROMPRO - algemene coördinatie en het vinden van vrijwilligers voor dringende behoeften, vervoer, voedsel, besprekingen met Amsterdamse stichtingen die de toegang tot opvanghuizen zouden kunnen vergemakkelijken, het boeken van een hostel voor de tweede nacht, fondsenwerving en betaling van reserveringen.
  • Tanya H. - coördinatie van vrijwilligersvervoer/logistiek
  • Ze hielpen met auto's: Marius, Ali, Roxana A., Ambassade Werk Attaché, Wesley/Stefan, Lucian P.
  • Vrijwilligers die meeliepen met voedsel en producten voor persoonlijke hygiëne of andere benodigdheden: Clara Ioana C. ( plus donatie), Felicia, Ioana P., Mirela S. Liana J., Tatiana C., Alexandra P. en Nicolae D., Anamaria P., Daniela I. , George Emilian S.
  • Donateurs: Virginia V., Emil P., Gina S., Diana P., Florentina T., Oana vd T. , Loredana M., Oxana G. , Raluca A., Claudia V. Ciprian C., Daniela I., Gina I., Stefana C., Clara C., AnaMariana U., Dana P., Andreea A.Andreea.

Hartelijk dank aan iedereen die heeft gedoneerd en geholpen met deze zaak! Er is in totaal 550 euro aan donaties ontvangen. De bedragen zijn tot nu toe gebruikt om uitgaven te dekken voor:

  • winkelen/levensmiddelen 195,7
  • hostelaccommodatie 304,18
  • benzine en parkeren Amsterdam 24,70

De Roemeense ambassade, die door de 18 Roemenen was benaderd, reageerde op het verzoek om hulp met informatie en contacten van de dag- en nachtopvang in Amsterdam en was vrijdagavond in Amsterdam aanwezig via de Arbeidsattaché Cornel G. Hij bood ook ondersteuning bij het vervoer van mensen naar het hostel.

Op dit moment zijn er (hopelijk) nog een paar dagen te gaan totdat alle mensen in de groep een stabiele situatie hebben en op eigen benen kunnen staan.Samen met stichtingen, verenigingen en mensen die betrokken zijn bij maatschappelijke ondersteuning hebben we een werkgroep opgericht die de Roemeense en Nederlandse staat zal vragen om actieve betrokkenheid en concrete steun in de kwestie van seizoenarbeiders. Wij als maatschappelijk middenveld kunnen ondersteunen, maar we kunnen niet de enigen zijn die concrete actie ondernemen in deze gevallen.

We houden je op de hoogte van onze activiteiten, volg ons op onze facebookpagina ROMPRO en facebook groep Stichting Vrienden van ROMPRO Roemenen voor Roemenen waar we altijd posten als we een nieuw sociaal geval hebben en steun van de gemeenschap nodig hebben.

Wat is jouw reactie?
3Gaaf0Upset1Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL