We hadden allemaal veel vragen over school toen we met ons kind in Nederland aankwamen: waar schrijf ik hem in op school? op welke leeftijd begint het kind op school? Nederlandse of internationale school? welke documenten heb ik nodig om mijn kind in te schrijven? is het een goede, geschikte school voor mijn kind? hoe zal het kind zich aanpassen en integreren in de nieuwe Nederlandse school, cultuur en leven?

Om deze vragen te beantwoorden, proberen we een nuttige gids op te stellen over "Onderwijs voor kinderen in Nederland" uit te leggen:

  1. zoals gestructureerd Nederlands onderwijssysteem 
  2. wat je nodig hebt bij het kiezen van een geschikte school voor je kind (wanneer en hoe schrijf je je kind in op school, benodigde documenten)
  3. nuttige dingen om te weten over de onderwijs Nederlands: schoolprogramma; schoolvakanties en vakantiedata; start van het schooljaar; verjaardagsfeest op school
  4. onderwijsfilosofieën 
  5. deelname aan buitenschoolse activiteiten en clublidmaatschap (muziek, sport, Nederlandse taaltraining)
  6. aanpassing en integratie in een nieuw onderwijssysteem
  7. verschillende situatiesWat doe je als het kind "speciaal" is? wat als het kind op school in elkaar wordt geslagen?

De gids is onderverdeeld in verschillende artikelen die de informatie geven die je nodig hebt over de school. Deze informatie is niet uitputtend en kan worden bijgewerkt en aangevuld. We proberen je onderweg te helpen met eventuele vragen, dus aarzel niet om vragen te stellen.

  1. De structuur van het Nederlandse onderwijssysteem in een oogopslag

Nederland biedt ouders de keuze hoe hun kind wordt opgevoed. Je zult een breed scala aan opties vinden om te overwegen wanneer je je kind inschrijft in het onderwijssysteem. 

Het Nederlandse onderwijssysteem bestaat uit 4 hoofdonderdelen. 

  • Kleuterschool en kleuterschool(kinderdagverblijf, voorschool): van 0 jaar - 4 jaar

Voordat kinderen de basisschoolleeftijd bereiken, kunnen ze naar kinderdagverblijf (kinderdagverblijf) of kleuterschool (voorschool) of een combinatie van de twee.

Dagopvang is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 weken tot 4 jaar. De meeste kinderdagverblijven bieden volledige dagcontracten aan voor 1 tot 5 vaste dagen per week.

In de meeste steden, kleuterschool begint op de leeftijd van 2 jaar en wordt gemiddeld 15 uur per week gedurende drie dagen aangeboden. Gewoonlijk, kleuterschool is meer gestructureerd dan de kleuterschool en bereidt kleuters spelenderwijs voor op de basisschool volgens een vast lesprogramma. De focus ligt op Nederlandse taalverwerving, sociale vaardigheden en motoriek. 

Als beide ouders werken (of slechts één ouder werkt in een eenoudergezin), hebben ze recht op belastingvermindering (kinderopvangtoeslag). kinderopvangtoeslag) voor kinderopvangkosten via de belastingdienst. Dit bedrag is niet alleen afhankelijk van het inkomen van beide ouders, maar ook van het aantal uren dat wordt gebruikt voor kinderopvang.

Ook in het geval van voorschoolse opvang kunnen werkende ouders aanspraak maken op belastingvermindering. Als maar één ouder of geen van beide ouders werkt, krijgen ze een subsidie van de gemeente voor de kosten van de voorschool.

  • Basisonderwijs (basisonderwijs): van 4 jaar - 12 jaar

De meeste kinderen beginnen lagere school (genaamd basisschool in het Nederlands) de dag na de 4e verjaardag, ongeacht wanneer dat in de loop van het jaar is. Vanaf de 5e verjaardag zijn alle kinderen verplicht om naar school te gaan (leerplicht).

Basisschool heeft 8 klassen, van groep 1 (4 jaar) naar groep 8 (Op de basisschool leren kinderen basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen/wiskunde, Engelse taal en aardrijkskunde.

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen openbare scholen (openbare school) en speciale scholen (Bijzondere school). Openbare scholen worden gefinancierd en geleid door een onafhankelijke stichting die oorspronkelijk door de overheid is opgericht. Ze zijn altijd niet-religieus. Ongeveer tweederde van de bevolking gaat naar speciale scholen, die een eigen bestuur hebben en vaak specifieke religieuze of pedagogische principes volgen. Religieuze scholen zijn meestal vrij gematigd wat betreft religie en staan open voor religieuze kinderen en kinderen met een andere religie. Dit verschilt echter van school tot school.

Studenten in groep 8 een verplichte eindtoets afleggen (voorbeelden Cito, IEP, Route 8) die in april plaatsvindt. De inschrijving voor de middelbare school vindt dan plaats in maart. De basisschool geeft een advies. De resultaten van de toets en het advies, maar ook de eigen voorkeuren van de leerling en de ouders, bepalen welke vorm van onderwijs de leerling op de middelbare school moet volgen. In dit systeem weegt het schooladvies meestal zwaarder dan het toetsresultaat, tenzij het toetsresultaat de leerling in een hoger onderwijstype plaatst dan het advies.

  • Integratieschool of school voor nieuwkomers (Nieuwkomersschool, taalklas of taalschool): van 6 jaar - 12 jaar

Kinderen tussen 6 en 12 jaar die nieuw zijn in Nederland, geen Nederlands spreken en naar een normale Nederlandse school willen, beginnen meestal op de inburgeringsschool of nieuwkomersschool. De lessen op deze scholen zijn gericht op het leren van de Nederlandse taal en het vertrouwd maken van kinderen met de Nederlandse cultuur, met als doel dat ze na een jaar doorgaan naar regulier Nederlands of tweetalig onderwijs.

Zoals veel aspecten van het Nederlandse onderwijs verschilt de manier waarop inburgeringsscholen werken van stad tot stad. Zogenaamde 'taalklassen' accepteren meestal kinderen vanaf 6 jaar, maar in sommige steden accepteren taalklassen ook jongere kinderen.

Soms is de integratieschool een aparte school en soms maakt hij deel uit van de hoofdschool. Aparte scholen werken soms samen met gewone scholen, kinderen gaan bijvoorbeeld 4 dagen per week naar een taalklas en 1 dag per week naar de toekomstige gewone school.

  • Internationale schakelklas (ISK internationale schakelklas): vanaf 12 jaar

Kinderen in de middelbare schoolleeftijd (12+) die geen Nederlands spreken hebben ook een schakelklas, deze heet ISK = internationale schakelklas.

De opties en systemen verschillen van stad tot stad en dat geldt helaas ook voor de naam. Sommige steden gebruiken de term ISK voor wat andere steden "taalklas" noemen.

De beste aanpak zou zijn om contact op te nemen met de school waar je je kind naartoe wilt sturen en hen te vragen hoe het werkt in jouw stad en wat zij zouden aanraden.

  • Kopklas (schakeljaar tussen basisschool en middelbare school)

Kan je kind wel VMBO, HAVO of VWO doen, maar beheerst het aan het einde van de basisschool de Nederlandse taal nog niet goed genoeg? Dan is de juiste plek voor je kind misschien wel een link jaar (brugklas) tussen basisschool en middelbare school bekend als kopklas (Kopklas is in een gebouw van een middelbare school, maar administratief blijft het kind op de basisschool. Kinderen blijven een jaar in de kopklas. Leerlingen maken huiswerk in alle vakken, maar de nadruk ligt op het verbeteren van hun kennis van het Nederlands. Hun rekenen/wiskunde moet vanaf het begin op een passend niveau zijn en ze zullen dit het hele jaar volhouden. Het effect van het schakeljaar is om hun aanbevolen niveau te verhogen, zodat ze kunnen doorstromen naar het type voortgezet onderwijs dat het beste bij hun capaciteiten past. Leerlingen volgen het rooster van de middelbare school en kunnen gebruik maken van de mediatheek en gymnastieklessen volgen. Leerlingen worden via de basisschool ingeschreven in kopklas. Ze doen een toelatingstest om te zien of het de juiste school voor hen is.

  • LeerțSecundair onderwijs (voortgezet onderwijs): van 12 jaar - 16/17/18 jaar

In principe zijn er drie niveaus van middelbaar onderwijs, die bekend staan onder de afkortingen VMBO, HAVO en VWO.

VMBO - is voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, dat gewoonlijk duurt 4 jaar en wordt gevolgd door MBO

HAVO - hoger algemeen secundair onderwijs, laatste 5 jaar en wordt gevolgd door HBO (Hogeschool)

VWO - pre-universitair onderwijs duurt 6 jaaren studenten kunnen doorgaan op de universiteit WO (Wetenschappelijk Onderwijs)

  • Hoger en voortgezet onderwijs: vanaf 18 jaar
  • MBO (Hoger secundair beroepsonderwijs en -opleiding / Middelbaar Beroeps Onderwijs)

MBO-opleidingen zijn beroepsgericht. Veel studenten die de VMBO op de middelbare school blijft MBO. Een mbo-opleiding duurt tussen de 1 en 4 jaar, afhankelijk van het niveau: er zijn mbo2-, mbo3- en mbo4-opleidingen. Studenten kunnen dan de arbeidsmarkt op; wie een MBO4-opleiding heeft afgerond, kan doorstuderen aan de HBO.

  • HBO (hogeschool / Hoger Beroeps Onderwijs)

Een diploma MBO, HAVO of VWO kwalificeert studenten voor toelating tot HBO. HBO is gericht op beroepen in specifieke vakgebieden en bestaat uit een bachelordiploma voor 4 jaar. Studenten met een HBO-bachelordiploma kunnen blijven studeren voor een masterdiplomaHiervoor moet je echter meestal eerst een zogenaamde pre-master opleiding volgen, die normaal gesproken een jaar duurt.

  • WO (universitair onderzoek / WO Wetenschappelijk Onderwijs)

Een diploma VWO kwalificeert studenten voor toelating tot de universiteit WO. In Nederland is dit onderzoeksgericht hoger onderwijs. Het WO bestaat uit een bachelordiploma (duur: 3-4 jaar) en een masterdiploma (duur: 1-3 jaar, afhankelijk van de opleiding). Nederlandse universiteiten bieden een groot aantal programma's in het Engels aan, vooral op masterniveau.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=hes7RfuNqvU&fbclid=IwAR0xpNm-_ht1AhwmkiaX4LH6ZXyxvSLe-rzRGENcd6qod010t6sjrnA9fuU

In het volgende artikel "Onderwijs in Nederland. Deel 2 Schoolinschrijvingen".gaan we dieper in op de stappen die je moet nemen om de juiste school voor je kind in Nederland te vinden.

Nuttige referenties en links:

https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_Netherlands

https://www.iamsterdam.com/en/living/everyday-essentials/dutch-education-system/primary-school

https://www.iamexpat.nl/education/primary-secondary-education/dutch-school-system

https://www.expatica.com/nl/education/children-education/

https://www.expatica.com/nl/education/children-education/dutch-education-system-100816/#Expats

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvangtoeslag

Wat is jouw reactie?
2Gaaf0Upset1Liefde0Lol

3 Reacties

  • Doina Velican
    Geplaatst op 25 januari 2021 12:11 0Houdt van

    Uitstekend artikel!!! Felicitaties aan iedereen die zich voor dit artikel heeft ingezet!!!

  • Cristina
    Geplaatst op 25 januari 2021 19:05 0Houdt van

    Goed artikel. Het kan ook gymnasium worden genoemd. En categorisch gymnasium. Fijne dag Cristina

  • Diana
    Geplaatst op 10 april 2024 13:28 0Houdt van

    8e klassers doen examen in april maar schrijven zich in maart in voor de middelbare school?

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL