
Ik word uitgebuit op het werk. Wat moet ik doen?
De eerste stap is uw zaak bekend te maken bij de plaatselijke autoriteiten. Rompro adviseert u een officiële klacht in te dienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (SZW) in geval van misbruik, of neem contact op met de vereniging Fairworkdie de situatie zal analyseren en u zal helpen met uw klacht bij de verschillende instellingen.
Waarom zou ik klagen?
Omdat het je recht is en het is je beste kans om je situatie op te lossen.
Omdat je uitbuiting op het werk niet zomaar zal stoppen. Integendeel, het zal doorgaan en zich uitbreiden tot andere mensen. Waarom? Omdat het kan.
Want als niet zoveel mogelijk gevallen bekend worden, kunnen de plaatselijke autoriteiten de problemen niet oplossen. Het is niet genoeg om het onze vrienden te vertellen of op sociale media.
Het is belangrijk om te zeggen stop!
Hoe kan ik een klacht indienen?
U kunt een klacht indienen bij de arbeidsinspectie (SZW) in het Roemeens door het volgende in te vullen SZW-formulier.
Voor complexere problemen kunt u terecht bij Fairwork, een Nederlandse vereniging die migrerende werknemers helpt, onderzoekt elk geval afzonderlijk en dient vervolgens met instemming van de betrokkene een klacht in bij de verantwoordelijke instanties (Arbeidsinspectie - SZW, ABU, SNF, UWV, enz.) U kunt in het Roemeens schrijven naar romania@fairwork.nu, of bellen naar 0611953534.
Als u in de provincie Noord-Brabant bent, Stadhuis Eindhoven heeft onlangs een centrum geopend waar buitenlandse werknemers klachten kunnen indienen over misbruik of onregelmatigheden op de werkplek. Deze klachten kunnen ook in het Roemeens worden ingediend bij het Inwonersplein, Stadhuisplein 1, 5611 EM Eindhoven, door te bellen naar 14040 voor het maken van een afspraak.
U kunt dit ook doen na afloop van uw arbeidsovereenkomst, niet noodzakelijkerwijs tijdens die overeenkomst.
Ik wil mijn rechten kennen!
Het is de eerste stap om in de toekomst niet uitgebuit te worden. Uw rechten zijn belangrijk en moeten worden gerespecteerd:
- arbeidsovereenkomst in een taal die u begrijpt
- loonstrook
- eerlijk loon voor verricht werk
- een overbruggingstoelage na afloop van uw contract of na uw ontslag
- wettelijke inschrijving op het adres waar het bedrijf u de huur aanbiedt, waarvoor u betaalt
- uw gezondheidskaart, als uw werkgever een ziektekostenverzekering heeft
Voor meer algemene informatie in het Engels over werken en wonen in Nederland en uw rechten en plichten hier, zie de nieuwe overheidspagina www.workinnl.nl.
Hoe kan Rompro mij helpen?
Rompro kan gevallen van uitbuiting op het werk niet rechtstreeks behandelen, maar kan u onder meer helpen om:
- De informatie vinden die u nodig hebt over uw situatie (met wie u contact moet opnemen, wat u moet doen, welke rechten u hebt, welke wetten die rechten ondersteunen, enz.)
- Aanbeveling van een advocaat of jurist
- Bijstand per geval, op basis van behoeften
Wij zijn bereikbaar op: telefon@rompro.nl
Wat kan ik voor mezelf doen?
U kunt onafhankelijk worden en uitbuiting zoveel mogelijk vermijden door een taal op basisniveau te leren. Dit zal uw leven in Nederland veel gemakkelijker maken als u alleen met anderen kunt communiceren. Voor cursussen Nederlands of Engels kunt u contact opnemen met Interconnecties - Online school.
Heb vertrouwen, maar controleer alles wat je tekent! Vraag indien mogelijk vooraf om een afdruk/draai van het contract dat u gaat ondertekenen, in een taal die u begrijpt (Roemeens, Engels). Teken niets zonder te weten wat er in het contract staat! Vraag een vriend om hulp, of neem contact op met de Rompro Foundation of Fairwork voor hulp.
Andere instellingen die bijstand verlenen
FairWork - vereniging voor de preventie van uitbuiting op het werk:
Nieuwezijds Voorburgwal 32
1012 RZ Amsterdam
Telefoon / Whatsapp: 0611953534
E-mail: romania@fairwork.nu
www.fairwork.nu
Gemeente Eindhoven - voor de regio Noord-Brabant
Inwonersplein, Stadhuisplein 1
5611 EM Eindhoven
(bel 14040 om een afspraak te maken)
FNV - De vakbond van werknemers in Nederland kan worden bereikt op:
www.kwestievanbeschaving.nl
Foto door Michał Bożek op Unsplash