"Ik hou van de Nederlandse cultuur. Ik hou van hun openheid, hun vermogen om rationele beslissingen te nemen, hun welzijnsgerichte manier van leven. Hoewel Nederlanders te direct zouden zijn, waardeer ik hun eerlijkheid."

Dana Cosman is de coördinator van het marketing- en communicatieteam van de Stichting. Ze is ook verantwoordelijk voor de nieuwsbrief van de Foundation. Wat de uitdaging ook is, Dana staat altijd klaar met een creatieve oplossing.

Waarom ben je naar Nederland gekomen?

Ik kwam hier om te studeren. In 2014 slaagde ik erin om toegelaten te worden tot een masteropleiding aan de Universiteit Twente in Enschede, die ik eerder dit jaar heb afgerond.

Was je voordat je Roemenië verliet op de hoogte van wat je hier kon verwachten? Had je aangename verrassingen of juist het tegenovergestelde?

Ik kwam vrij goed geïnformeerd over de accommodatie, de cultuur en hoe te studeren in Nederland. Wij, de studenten, werden ook erg goed geholpen door de universiteit om onze papieren in orde te krijgen op het stadhuis, en voor alle andere vragen stond de faculteit voor ons klaar.

Hoeveel jaar ben je hier al? Heb je je goed aangepast aan de nieuwe cultuur? Hoe was het proces en hoe lang duurde het? Hoe lang duurde het voor je je thuis voelde?

Ik ben hier sinds eind 2014, dus bijna drie jaar. Eerlijk gezegd kwam ik hier alleen met de bedoeling om te studeren en misschien een jaar te blijven om te werken, waarna ik echt terug wilde naar mijn land. Nu, na drie jaar, wil ik hier ongeveer twee jaar werken en dan terugkomen.

Ik denk dat ik ongeveer een jaar gesetteld ben. Het weer in het oosten van Nederland (Enschede) is veel somberder, en dat is een beetje een belemmering geweest om te wennen. Ik vond het ook moeilijk om mijn vrienden in het land achter te laten, maar toen ik hier kwam met mijn vriend ging het beter.

Wat vind je nog steeds moeilijk te begrijpen aan de Nederlandse cultuur?

Ik houd erg van de Nederlandse cultuur en ik zie niet echt onregelmatigheden of dingen die ik niet begrijp. Ik hou van hun openheid, hun vermogen om rationele beslissingen te nemen en hun welzijnsgerichte manier van leven. Hoewel van Nederlanders wordt gezegd dat ze te direct, op de manier die misschien beledigend is, waardeer ik hun eerlijkheid.

Wat is er veranderd in je manier van leven sinds je hier bent?

Ik sport veel meer. Als ik 's ochtends en 's avonds zoveel mensen zie joggen, voel ik me niet meer lui om te sporten en nu voel ik me er goed bij. Omdat ik van fietsen houd, hoop ik dat ik deze gewoonte in Roemenië kan volhouden.

Hoe ziet u de relatie met andere Roemenen en het behoud van de Roemeense identiteit in het buitenland?

Ik denk dat er overal in Nederland groepen en kleine gemeenschappen van Roemenen zijn, we blijven graag bij elkaar. Op de universiteit in Enschede hadden we een grote groep Roemenen en we kwamen vaak bij elkaar. We hadden zelfs veel barbecues met kleine visjes (we brachten baksoda mee uit Roemenië speciaal voor kleine visjes), we hadden bijeenkomsten op 1 december en we vierden zelfs Pasen door eieren te verven.

Sinds ik naar Amsterdam ben verhuisd, heb ik contact met de ROMPRO Foundation en ik kan zeggen dat ik hou van deze hechte gemeenschap eromheen en het feit dat we elkaar helpen.

Waarom heb je ervoor gekozen om je in te zetten voor de Foundation en wat wil je bereiken?

Ik ben betrokken geraakt als vrijwilliger omdat ik de activiteiten van de Stichting leuk vind, ik voel me verbonden met de slogan samen zijn we beter en, last but not least, vrijwilligerswerk geeft me voldoening.

Wat vind je leuk om te doen? Welk beroep heb je gekozen en waarom?

Ik heb onlangs mijn master afgerond en wil me nu richten op gegevensanalyse.

Wil je ons vertellen over een grappig of interessant verhaal dat je in Nederland hebt meegemaakt?

Ja, natuurlijk. De eerste die me te binnen schiet: ik zat in de auto en op een gegeven moment kwam hij langs de kruising. voetgangers een groep ganzen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst en hoe ga je die in de praktijk brengen?

Ik wil nog ongeveer twee jaar in Nederland blijven, werken in de data-analyse en zoveel mogelijk reizen.

Je motto of een citaat dat je motiveert.

Mijn motto is hetzelfde dat veel gebruikt is op de borden van de recente protesten in Roemenië: "Om het kwaad te laten zegevieren, is het genoeg als goede mensen niets doen." - Edmund Burke

We willen graag zoveel mogelijk Roemenen uit de hele gemeenschap in Nederland bij deze serie betrekken, zodat we elkaar kunnen voorstellen en nieuwe contacten kunnen leggen. Als je een bijdrage wilt leveren, stuur dan een bericht naar website@rompro.nl en we nemen contact met je op om je meer informatie te geven over de vragenlijst. We zouden het ook erg op prijs stellen als je iemand laat weten van wie je weet dat die geïnteresseerd zou zijn in deelname.
Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL