"Ik had niets dan aangename verrassingen en ontmoette mensen met wie ik vanaf het eerste moment een klik had, of ze nu Roemeens, Nederlands of een andere nationaliteit hadden."

Lucian Perț is jurist van beroep en maakt deel uit van het team Middelen van de Stichting. Tot voor kort werkte Lucian als vrijwilliger zowel in het team Projecten, dat de projecten ontwikkelde die in 2017 werden ingediend bij het ministerie voor Roemenen in het buitenland, als in het team Partnerschappen, waar hij verantwoordelijk was voor het opstellen van documenten om het werk van de nieuwe vrijwilligers die zich bij het team aansloten te vergemakkelijken.
Waarom ben je naar Nederland gekomen?

Ik ben naar Nederland gekomen dankzij mijn vrouw, Mădălina. Madalina bezocht Nederland 3-4 jaar geleden. Ze vertelde me dat ze een speciale band voelde met de plaatsen die ze bezocht.

Toen we de kans kregen om naar Nederland te komen, zeiden we dat het een kans was die we niet wilden missen. Hoewel we wisten dat het voor mij professioneel gezien niet zo gemakkelijk zou zijn als voor Madalina, besloten we deze stap te zetten en moedigden we elkaar aan door te zeggen dat we samen elk obstakel zouden overwinnen.

Tegelijkertijd is de beslissing om naar Nederland te komen een uitdaging voor ons, omdat het geen doel was dat we van tevoren zorgvuldig hadden gepland en nagestreefd. Maar het is een uitdaging die ons zeker spiritueel zal verrijken en beter zal maken.

Was je voordat je Roemenië verliet op de hoogte van wat je hier kon verwachten? Had je aangename verrassingen of juist het tegenovergestelde?

Ik nam de beslissing heel gemakkelijk en zonder er veel over na te denken. We dachten niet na over wat we in Nederland zouden tegenkomen, we gingen gewoon met de stroom mee. Ik denk dat we diep van binnen verandering wilden, we wilden ervaring opdoen en actief zijn in een internationale en multiculturele omgeving, maar er waren dingen waar we op dat moment niet veel uiting aan gaven.

Tot nu toe heb ik alleen maar aangename verrassingen gehad en mensen ontmoet met wie ik vanaf het eerste moment een klik had, of ze nu Roemeens, Nederlands of van een andere nationaliteit waren. En dat komt omdat ik naar Nederland kwam met een zekere openheid, met een verlangen om te leren en te experimenteren, en zonder verwachtingen of vooropgezette ideeën.

Hoeveel jaar ben je hier al? Heb je je goed aangepast aan de nieuwe cultuur? Hoe was het proces en hoe lang duurde het? Hoe lang duurde het voor je je thuis voelde?

Ik woon sinds januari 2016 in Nederland.

Hoewel ik uit een kleine stad in het zuidwesten van Roemenië kom, waar bijna iedereen iedereen kent, heb ik nooit problemen gehad met aanpassen en integreren, bijvoorbeeld toen ik mijn geboorteplaats moest verlaten om naar school te gaan. Tijdens mijn universitaire studie (2006 - 2010) woonde ik in Craiova en de daaropvolgende vijf jaar bracht ik door in het bruisende en tumultueuze Boekarest.

Ik denk dat ik me gemakkelijk heb aangepast in Nederland. Dit komt vooral door het feit dat er niet zo'n (grote) barrière is in de communicatie, die je als nieuwkomer in een vreemd land kunt voelen omdat je de taal van dat land niet kent. Het feit dat je in Nederland in bijna elke situatie in het Engels kunt communiceren was een groot voordeel voor mij, die geen kennis van het Nederlands had. De Nederlandse taalcursussen die worden aangeboden door Interconnections Online School is een broodnodige eerste stap voor mensen die zo goed mogelijk willen integreren in de Nederlandse samenleving.

In het proces van aanpassing aan de nieuwe cultuur denk ik dat het verlangen om te integreren in de gemeenschap waartoe ik behoor me ook heeft geholpen. Naast mijn vrijwilligerswerk voor de ROMPRO Foundation, draag ik bij aan een internationale school in Amsterdam en aan een Nederlandse vereniging die opkomt voor de rechten en ondersteuning van mensen die door arbeid worden uitgebuit.

Ik voelde me thuis vanaf het moment dat ik me realiseerde dat er een zeer sterke compatibiliteit was tussen mijn waarden en principes en die van de meeste mensen die in Nederland wonen, waaronder leven in harmonie met de omgeving, zorg voor anderen en het omarmen van diversiteit en acceptatie van anderen.

Wat is er veranderd in je manier van leven sinds je hier woont?

Ik had nooit gedacht dat ik, door naar Nederland te komen, meer voor Roemenen zou kunnen doen dan in Roemenië, maar ik ben blij dat ik, door alle vrijwilligersactiviteiten die ik doe, een verschil kan maken in het leven van Roemenen die in Nederland wonen.

Hoe ziet u de relatie met andere Roemenen en het behoud van de Roemeense identiteit in het buitenland?

Er is een onderling verband tussen de relatie met andere Roemenen buiten Roemenië en het behoud van de Roemeense identiteit. Door contact te leggen met andere Roemenen en een verenigde gemeenschap te ontwikkelen, hebben we niet alleen de kans om onze nationale identiteit te behouden en te manifesteren, maar ook om onze prachtige Roemeense tradities en gebruiken met anderen te delen.

Waarom heb je ervoor gekozen om je in te zetten voor de Foundation en wat wil je bereiken?

Ik koos ervoor om betrokken te raken bij het werk van de Stichting omdat ik vanaf het begin de omgeving en de mooie mensen die samenkwamen onder hetzelfde ideaal, dat "samen zijn we beter", erg leuk vond. Als nieuwkomer in Nederland was ik erg blij om deze prachtige Roemeense familie te ontdekken, die mij ter plekke adopteerde.

Ik hou van de visie, idealen en principes van de Stichting, waar ik me volledig in kan vinden. Ongeacht de activiteiten die ik binnen de Stichting zal uitvoeren, is mijn grootste wens dat de acties van de Stichting zoveel mogelijk Roemenen in Nederland bereiken. Ik wil ook dat de Stichting een echte steun is voor Roemenen, een stem en een institutionele aanwezigheid van een sterke en verenigde Roemeense gemeenschap.

Wat vind je leuk om te doen? Welk beroep heb je gekozen en waarom?

Ik heb me altijd laten leiden door de geest van eerlijkheid, rechtvaardigheid en respect voor de natuur en levende wezens. Daarom geloof ik dat ik een natuurlijke keuze heb gemaakt om rechten te gaan studeren.

Ik help graag anderen, ongeacht wat die hulp inhoudt, of het nu gaat om het helpen van een collega op het werk, het geven van advies, informatie, een glimlach, etc. Als wat ik doe waarde toevoegt aan iemands leven, is dat goed genoeg voor mij. Werken met en voor mensen geeft me veel voldoening.

Wat zijn je plannen voor de toekomst en hoe ga je die in de praktijk brengen?

Op professioneel vlak is mijn belangrijkste doel voor de komende periode een masteropleiding die ik wil volgen en die me toegang geeft tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Op het gebied van vrijwilligerswerk beginnen dingen al vorm te krijgen en dit geeft me de energie en het enthousiasme die ik nodig heb om door te gaan met het werk dat ik ben begonnen. Samenwerkingen met andere mensen en organisaties zijn het volgende doel. Op die manier zullen de acties die we elk uitvoeren een grotere impact hebben en meer begunstigden bereiken.

Je motto of een citaat dat je motiveert.

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien." - Mahatma Gandhi

Net zoals elke droom begint met een dromer, begint elke verandering met en vanuit ons.

We willen graag zoveel mogelijk Roemenen uit de hele gemeenschap in Nederland bij deze serie betrekken, zodat we elkaar kunnen voorstellen en nieuwe contacten kunnen leggen. Als je een bijdrage wilt leveren, stuur dan een bericht naar website@rompro.nl en we nemen contact met je op om je meer informatie te geven over de vragenlijst. We zouden het ook erg op prijs stellen als je iemand laat weten van wie je weet dat die geïnteresseerd zou zijn in deelname.
Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL