Er zijn verschillende soorten rechtspersonen (rechtsvormen) die ondernemers in Nederland kunnen oprichten. Ze kunnen worden ingedeeld in twee groepen: rechtspersonen (rechtsvorm is verplicht) en vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid (rechtsvorm is niet verplicht).

Bedrijven met rechtspersoonlijkheid moeten een rechtsvorm hebben (d.w.z. een rechtspersoonlijkheid of rechtspersoon) die wordt vertegenwoordigd door een akte die door een notaris is opgemaakt. Deze vorm beschermt de eigenaar tegen eventuele schulden van het bedrijf.

Nederlandse naamloze vennootschap (BV)

B.V.'s zijn de meest voorkomende vennootschapsvorm in Nederland. B.V.'s zijn bedrijven waarbij het eigen vermogen is verdeeld in aandelen. De Nederlandse BV wordt vaak gebruikt door ondernemers die in Nederland investeren. Het Nederlandse vennootschapsrecht is vernieuwd, daarom is voor een Nederlandse BV geen minimale kapitaalinleg meer vereist. Een aandeelhouder is het minimumvereiste voor een Nederlandse BV en de aansprakelijkheid is beperkt tot het ingelegde kapitaal. Aandelen van een Nederlandse BV zijn overdraagbaar bij notariële akte. 

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid en wettelijke aansprakelijkheid

Het bepalende aspect van een bedrijf met rechtspersoonlijkheid is dat door het bedrijf op te zetten als een rechtspersoon of "rechtspersoon", jij en je privévermogen beschermd zijn tegen de schulden van je bedrijf. In geval van nalatigheid kunt u echter nog steeds persoonlijk aansprakelijk zijn. Het is essentieel dat je de verantwoordelijkheden van het oprichten van een vennootschap volledig begrijpt, omdat het niet voldoen aan je administratieve en fiscale verplichtingen kan leiden tot boetes van de Belastingdienst of, in ernstigere gevallen, gerechtelijke stappen.

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid en belastingen

Nederlandse bedrijven met een rechtsvorm worden anders belast dan particulieren of bedrijven zonder rechtsvorm.

Vennootschapsbelasting

Met name bedrijven met een rechtsvorm zijn verplicht om vennootschapsbelasting of vennootschapsbelasting over de winst te betalen. In sommige gevallen zijn stichtingen en verenigingen niet verplicht om vennootschapsbelasting te betalen.

De vennootschapsbelasting heeft aanzienlijk lagere tarieven dan de inkomstenbelasting, wat een belangrijke factor is waarom sommige ondernemers kiezen voor een onderneming met rechtspersoonlijkheid zoals de BV. De administratie is echter complexer en de jaarlijkse kosten kunnen hoger zijn. Er is meestal een hogere omzet nodig om deze kosten te compenseren.

Dit type bedrijf kan worden geregistreerd als je een minimum aandelenkapitaal hebt van EUR 0,01 in overeenstemming met de onlangs gewijzigde Wet op de Vennootschappen. Er zijn een aantal vereisten met betrekking tot de raad van bestuur en het hoofdkantoor van het bedrijf, die beide nodig zijn voor wat de lokale regelgeving omschrijft als "substantie", en ons bedrijf INCO Business Group is in staat om alle benodigde diensten te leveren aan buitenlandse zakenmensen.

De Nederlandse BV is een van de meest geselecteerde rechtspersonen voor buitenlandse ondernemers.

Vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid (Rechtvormen zonder rechtspersoonlijkheid)

Een bedrijfsstructuur zonder rechtspersoonlijkheid vereist geen rechtsvorm, zoals een notariële akte. Dit betekent dat jij (en je privévermogen) niet beschermd zijn tegen de schulden van je bedrijf.

Vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen rechtstreeks bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (KvK) worden opgericht zonder tussenkomst van een notaris.

Belastingen en ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

De soorten belastingen die bedrijven zonder rechtsvorm moeten betalen zijn btw, inkomstenbelasting en loonbelasting (als er werknemers zijn). Er zijn ook verschillende aantrekkelijke belastingvoordelen beschikbaar. In tegenstelling tot bedrijven met een rechtspersoonlijkheid betalen bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid geen vennootschapsbelasting.

Wettelijke aansprakelijkheid en ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

Het grootste nadeel van bedrijven zonder rechtsvorm is dat er geen onderscheid is tussen je privé- en bedrijfseigendommen. Als je schulden hebt bij je bedrijf, hebben debiteuren het recht om je persoonlijke eigendommen op te eisen. Als je bedrijf failliet gaat en je kunt het persoonlijk niet dekken, dan ga jij ook failliet. Dit geldt ook voor alle bezittingen die je deelt met een echtgenoot - als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Wat is jouw reactie?
2Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL