We naderen het einde van het vierde jaar van de activiteiten van ROMPRO met een jaarresultaat waar we trots op zijn en een energie die we goed zullen gebruiken in 2020.

Je kunt de financiële verslagen per jaar vinden op de pagina over ons. 

Interconnections Online School

In 2019 werden er 6 cursussen van Roemeens online, 8 Nederlandse taal online en 4 offline taalcursussen Nederlands (fysiek), in twee sessies: januari - mei en september - december. Er werden verschillende modules gehouden, voor beginners, gevorderden en vergevorderden. In totaal namen ongeveer 200 studenten deel. De cursussen werden gewaardeerd door de deelnemers en velen van hen hebben zich al ingeschreven voor de cursussen van 2020. In het Roemeens hebben we dit jaar studenten gehad die hun zesde module bij Interconnections hebben afgerond. Ze hebben meer dan 80 lessen gevolgd bij hun docent Gia. In het Nederlands zijn we in september gestart met een nieuwe cursus - de intensieve beginnerscursus met 3 lessen per week. Omdat de cursus met veel enthousiasme werd ontvangen, werden er 2 van deze cursussen georganiseerd in de periode september - december. https://rompro.nl/activitate/interconnections-scoala-online/ 

IOS draait niet alleen om leren, maar ook om het creëren van contacten en vriendschappen. Dus ging de groep studenten van de Intermediate cursus Nederlands (januari sessie) met hun leraar naar de film (in het Nederlands natuurlijk). 

Roemeense School Amsterdam

In de module januari-juli 2019 volgden de volgende studenten cursussen op school 40 kinderen in Amsterdam en 5 kinderen in Deventer. În de module september-december 2019 werden de cursussen van de school bijgewoond door 46 kinderen in Amsterdam en 6 kinderen in Deventer, plus 9 volwassenen. Naast de gebruikelijke workshops elke zaterdag, werden er extra activiteiten georganiseerd: kookworkshop in de Roemeense bakkerij, liefdadigheidsactiviteit georganiseerd voor Pasen, workshops tijdens het Roemeense Vibes festival, uitstapje naar Brussel, Iya-dag, boekenweek. https://rompro.nl/activitate/scoala-romaneasca-amsterdam/

Haarlem picknick 

In 2019 organiseerden we 9 workshops in verschillende steden in Nederland. Op 9 februari kwamen we samen in Haarlem om de Roemenen in de buurt te leren kennen.

Rotterdam picknick

Leidse picknick

Roemeense sferen
2019 is de start van een nieuw Roemeens festival in Nederland: een beurs met Roemeense producten en bedrijven, activiteiten voor kinderen, workshops, Roemeens eten en gezelligheid.

IEI-dag

De Dag van de Iya is al een traditie voor ons. Dit jaar organiseerden we de Dag van de Iya in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Den Haag en Amsterdam met de hulp van stadsvrijwilligers. Het was een warme dag en de als Italianen verklede Roemenen fietsten en zaten op de terrassen. Foto's

Den Haag

Leidse picknick

Utrechtse picknick

Het Belgisch Biercafé Olivier Utrecht

Rompro team bij Damloop

Team ROMPRO liep de 16 km race bij Damloop 2019! Dank aan het team en alle donateurs! Een echt "Dream-Team" waarvan Lucian Pert de aanvoerder was en dat 1130 euro heeft opgehaald voor de onderwijsprojecten van de Foundation!

Boekenweek op de Roemeense School Amsterdam

Het evenement omvatte: presentatie van het tijdschrift Fabulafia door Cristina Durică, workshops voor kinderen, een debat "Kwaliteitslezing voor kinderen. Hoe selecteren we ze? Hoe brengen we kinderen dichter bij ze?" en een boekenhoek.

Picknick Arnhem

Leidse vertelavond

Een avond met verhalen uit de Roemeense gemeenschap. Er waren 3 lezingen van elk 30 minuten, waarin je meer te weten kwam over de carrières van andere leden van de gemeenschap, hun succesverhalen, hun passies. Ze bespraken geweldloze communicatie, projecten die kinderen in Roemenië helpen en hoe we ons huisontwerp kunnen kiezen zodat we onzegemoedstoestand!

Hulp bij de presidentsverkiezingen

ROMPRO-vrijwilligers waren in de meeste stembureaus aanwezig en hielpen met informatie en begeleiding. Mijn felicitaties gaan uit naar alle betrokkenen in de stembureaus die veel moeite hebben gedaan voor hun betrokkenheid. En felicitaties aan iedereen die erin geslaagd is om zowel in de eerste als in de tweede ronde te stemmen. Het stemmen ging deze keer geweldig in alle 6 steden, 25 stembureaus in totaal.

Inwijding van de Roemeense bibliotheek

Vanaf november 2019 kun je meer dan 250 Roemeense boeken vinden bij OBA Amsterdam. De opening vond plaats in de theaterzaal van de OBA en het programma bestond uit: een nai-moment met Mariana Preda, het verhaal van het project Biblioteca Românească Nederland en de presentatie van de collectie, een discussie over "De Roemeense bibliotheek in het buitenland. Verleden en heden" met Jan Willem Bos, Liana Șerbescu en Maria Dicieanu en presentatie van een boek uit de collectie: "The Stained Heroes" door Cornelia Golna.

Bij OBA Amsterdam vind je ook kinderboeken in het Roemeens, en het plan voor 2020 is om de selectie uit te breiden naar 500 boeken. https://rompro.nl/activitate/biblioteca-romaneasca-olanda/

Nationale feestdag op de Roemeense school Amsterdam

De kinderen uit de jongere leeftijdsgroepen, verkleed voor de vakantie, maakten met een glimlach en een goed humeur driekleurige vlaggen en poseerden vervolgens met veel plezier voor foto's. CZe gingen op reis naar het Spotlight Filmfestival in Den Haag waar ze deelnamen aan animatieworkshops, boektrailers en digitaal spel, en aan het eind genoten ze van een gigantische pannenkoek. 

Marktplaats bij Spotlight

Als onderdeel van Spotlight, het Roemeense filmfestival in Den Haag, organiseerden we een beurs met Roemeense producten: accessoires, cosmetica, eten en handgemaakte producten.

Picknick Deventer

Vrijwilligers Kerstfeest

Roemeense School Amsterdam met het kerstlied

Aan de vooravond van de vakantie hebben Roemeense schoolkinderen carolers namen deel aan de show georganiseerd door St. Johannes de Gouden Mond Orthodoxe Parochie.

Vrienden van ROMPRO

Vrienden van ROMPRO zijn mensen dieufletisten die financieel betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ROMPRO Foundation. Mensen die besloten hebben dat ze onze initiatieven kunnen helpen door 1, 2 of 3 euro per maand te doneren.  In 2019 hadden we 51 nieuwe vrienden die 1500e doneerden en 17 zakelijke vrienden. We hopen in 2020 nog meer vrienden te hebben zodat we nog meer voor de gemeenschap kunnen doen. https://rompro.nl/produs/prieten-rompro/

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL