In 2022 worden in Nederland op 16 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je in Nederland woont maar geen staatsburger bent, dus je denkt misschien dat je automatisch gediskwalificeerd bent voor het verkiezingsproces.

Niet noodzakelijk! Als je erin geslaagd bent om je voor 31 januari te registreren bij de lokale overheid in jouw stad of gebied, heb je misschien al een stempas ontvangen (een document dat je samen met je identiteitsbewijs in het stemlokaal moet laten zien). Hiermee kun je deelnemen aan de verkiezingen van dit jaar.

Nederlands gemeentelijk systeem

Wat is eigenlijk de rol van een Nederlandse gemeente en wat gaan de kandidaten doen als ze eenmaal gekozen zijn? Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie binnen hun gebied en richten zich op zaken als lokaal ondernemerschap, openbare orde en veiligheid, economisch ondernemerschap, welzijn en werkloosheid, welzijn en volksgezondheid, immigratie en integratie, onderwijs, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, verkeer en vervoer, cultuur, sport en recreatie. Gemeenten krijgen geld van de overheid, maar kunnen ook hun eigen belastingen heffen. Op de stembiljetten van 16 maart staan dus de kandidaten voor jouw gemeenteraad. Elke kandidaat behoort tot een politieke partij en het aantal zetels dat aan elke partij wordt toegewezen, wordt bepaald door het percentage dat ze bij deze verkiezingen halen. In grotere steden kunnen er ook stadsdeelraden zijn, waarvoor aparte verkiezingen worden gehouden op hetzelfde moment als de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe ga ik te werk als ik stemgerechtigd ben?

Iedere inwoner van Nederland met de Europese nationaliteit en ouder dan 18 jaar mag stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen. Als er stadsdeelcommissies zijn, is de minimumleeftijd 16 jaar. Dus als je aan deze criteria voldoet, heb je misschien je stempas al ontvangen. Als je niet zeker weet of je dit document hebt ontvangen of als je het gewoon bent kwijtgeraakt, is er nog tijd om voor 11 maart een nieuwe aan te vragen bij de gemeente. Op deze stempas staat ook het adres van het dichtstbijzijnde stembureau, dat op de verkiezingsdag van 7.30 tot 21.00 uur geopend is. Vergeet niet je paspoort, identiteitskaart of ander geldig identiteitsbewijs mee te nemen!

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?

Kun je zelf niet naar het stembureau komen? Bijvoorbeeld omdat je het coronavirus hebt of omdat je op de verkiezingsdag niet in de buurt bent? Dan kun je iemand anders vragen om voor jou te stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht.

Je kunt iemand op 2 manieren vragen om voor jou te stemmen:

  • via uw stemkaart
  • via een autorisatieformulier (dit was mogelijk tot 11 maart, 17:00)

U kunt kiezen wie u machtigt. De persoon die in uw plaats stemt (gevolmachtigde) moet :

  • kiesgerechtigd zijn;
  • in dezelfde plaats wonen als jij;
  • om tegelijkertijd met zijn eigen stem op jou te stemmen.

Meer informatie over de procedure en het registratieformulier zijn te vinden op hier.

Op wie moet ik stemmen?

Als je nog geen kans hebt gehad om je in te lezen over Nederlandse partijen of lokale kandidaten zijn er verschillende relatief onbevooroordeelde Nederlandse bronnen, zoals Stemwijzer of Kieskompas. Je kunt ook naar de website van je gemeente gaan om precies te weten te komen voor welke functies je op 16 maart kandidaten kiest (sommige gemeenten houden op dezelfde dag ook verkiezingen voor bepaalde functies die specifiek zijn voor hun gebied). Als je echter geen tijd hebt om het politieke platform van alle Nederlandse partijen grondig te onderzoeken, zijn er op internet verschillende 'stemquizzen' (zoals isidewith) die bestaan uit een lijst met algemene vragen. Na analyse van je antwoorden krijg je een lijst te zien met partijen waarvan de standpunten overeenkomen met de jouwe.

Auteur: Mara Georgescu

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

1 Reacties

  • Cercel Daniela
    Geplaatst op 12 maart 2022 16:39 0Houdt van

    Ik wil ook graag stemmen want ik hou van Nederland!!!

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL