Verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden/Vertegenwoordigers - 17 maart 2021 (Tweedekamer Verkiezingen 17 maart 2021)

Vanwege de pandemie van het coronavirus zullen de komende parlementsverkiezingen anders verlopen dan gebruikelijk in Nederland. De Nederlandse regering vindt het belangrijk dat de verkiezingen op 17 maart 2021 plaatsvinden, maar in een andere vorm. 

Normaal gesproken is er maar één verkiezingsdag waarop kiezers kunnen stemmen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar kun je stemmen op een van de volgende drie dagen: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart tussen 7.30 en 21.00 uur.

Er zullen in totaal 11.000 stembureaus beschikbaar zijn.

Kiezers die tot een risicogroep behoren, met name 70-plussers, kunnen in alle gemeenten één of twee dagen eerder stemmen en voor hen is het ook mogelijk om per post te stemmen. 

Je kunt meer details te weten komen door de opname van het evenement te bekijken: Ontrafeling van het Nederlandse politieke landschap en het verkiezingsproces. Evenement ondersteund door ROMPRO samen met onze gasten Erik Boog, burgemeester van de Gemeente Diemen en freelance journalist en schrijver Stefan Popa.

Om te stemmen moet je:

  • je hebt de Nederlandse nationaliteit (voor 1 februari 2021)
  • ten minste 18 jaar oud zijn op woensdag 17 maart 2021
  • niet te worden gediskwalificeerd van stemmen
  • ingeschreven zijn in het gemeentehuis waar je gaat stemmen (voor 1 februari 2021)

Hoe identificeer je jezelf:

Toegestane identiteitsdocumenten zijn:

  • Nederlands paspoort
  • Nederlands rijbewijs
  • Nederlandse identiteitskaart
  • Nederlands verblijfsdocument

Verlopen identiteitsbewijs:

Kiezers kunnen stemmen met een verlopen identiteitsbewijs. Ze kunnen dit document gebruiken als het niet langer dan vijf jaar ongeldig is, gerekend vanaf 17 december 2011. maart 2021. Daarom moet het ID-document de geldigheidsperiode tot 18 maart 2016 of later aangeven.

Wanneer ontvang je je stempas?

Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen ontvang je je stempas thuis. De kandidatenlijst/Stemwijzer ontvang je uiterlijk 4 dagen voor de verkiezing thuis. Deze wordt ook opgehangen in het stembureau/Stembureau en kan ter plekke worden geraadpleegd.

  • Stempas voor 70+ Poststemmen voor 70-plussers

Kiezers ouder dan 70 kunnen per post stemmen. Hiervoor hoeven ze niet naar een stembureau om te stemmen, maar het is natuurlijk wel toegestaan als ze niet per post willen stemmen.

Een andere optie is via een volmacht. De kiezer die voor jou stemt, kan maximaal drie volmachten aannemen. Hij/zij moet deze volmacht tegelijk met zijn/haar stem indienen. 

Er zijn twee soorten volmachten/Volmacht

  1. onderhandse volmacht/ handgeschreven
  2. schriftelijk volmachtbewijs

Hoe te voltooien:

  1. Onderhandse volmacht
  • Beide handtekeningen 
  • Beide identiteitsdocumenten mogen niet meer dan 5 jaar geleden verlopen zijn (vervaldatum 18 maart 2016 of later). 

2- schriftelijk volmachtbewijs/Procura schriftelijk Schriftelijk bewijs

Een digitale aanvraag wordt ingediend bij het gemeentehuis met een DigiD, en zowel de gevolmachtigde als de gevolmachtigde moeten inloggen op het gemeentehuis met DigiD.

Een schriftelijke volmacht vereist niet dat de gevolmachtigde geregistreerd is in dezelfde plaats als de gevolmachtigde.

3-Kiezerspas/Kiezerspas

Met deze kiezerspas kun je in een andere gemeente stemmen. Een aanvraag wordt digitaal ingediend bij het gemeentehuis waar de kiezer op 1 februari 2021 is geregistreerd.

Stemwijzer/Kandidatenlijst

Uiterlijk 4 dagen voor de verkiezingen ontvang je de kandidatenlijst/Stemwijzer thuis. Deze Stemwijzer hangt ook in het Stemlokaal/Stembureau en is ter plekke te raadplegen.

Artikel geschreven door Adriana Baas en bewerkt door Ema Vrinceanu. Met dank aan.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL