Auteur: Alina Filimon

Deze ervaring heb ik onlangs meegemaakt. Ik wist niet veel over het onderwijssysteem in Nederland, dus ik ging op zoek naar informatie uit alle mogelijke bronnen: Google, Facebook, verschillende groepen, kennissen die al in Nederland wonen. Alle informatie is nuttig, maar ieders ervaring kan anders zijn, het proces van het inschrijven van een kind op school kan verschillen afhankelijk van de stad, de school en vooral de leeftijd van het kind.

Ik zal je wat vertellen over hoe we het hebben gedaan en je een paar handige tips geven.

Ik kwam de eerste maand alleen, ik vond een huurwoning in Amstelveen vlakbij Amsterdam omdat ik in Amsterdam werk. Ik begon contact op te nemen met scholen in de buurt waar ik woonde. In eerste instantie zocht ik op Google Maps naar de namen van de scholen in de buurt, controleerde hun websites (ze zijn allemaal in het Nederlands, maar ik ben een expert geworden in Google Translate en copy-paste), las alles wat ik kon vinden over de verschillen tussen scholen (meestal is er in elk gebied een OBS-school, een katholieke school en een protestantse school, allemaal staatsscholen) en stuurde e-mails in het Engels met het verzoek om een afspraak om de school te zien en de mogelijkheid te bespreken om mijn kind op die school in te schrijven.

De verrassing was dat niemand mijn e-mails beantwoordde. Toen belde ik ze allemaal op en alle scholen in het gebied waar ik woonde vertelden me dat ze GEEN plaatsen meer hadden! De eerste schok voor mij. Ze wilden niet eens gaan zitten om te praten, ik kon op geen enkele manier naar de school gaan of met ze praten.

Ik wendde me toen tot de Facebook Mums groep en kreeg geweldig advies dat je hieronder kunt vinden: lid worden van de Facebook-groep Nederlandse Onderwijsgroep. Ik leerde veel nuttige dingen van deze groep en begreep dat alle kinderen op 4-jarige leeftijd naar school gaan, ze beginnen met groep 1, meestal blijven 4- en 5-jarigen, groep 1 en 2, bij elkaar in één klas, maar de inschrijving op school begint rond de leeftijd van 3 jaar. In Amsterdam is er zelfs een loterij om een plaats te krijgen op de school die je wilt. Mijn kind was net 5 geworden, het was december en het was heel moeilijk om een schoolplek te vinden voor zijn leeftijdsgroep, omdat de klassen op veel scholen vol zaten.

Ik kreeg aanbevelingen voor andere scholen in de stad die iets verder weg lagen en begon websites te controleren, te mailen en weer te bellen. Het lukte me om 3 afspraken te maken op 3 verschillende scholen binnen een straal van 2 mijl van mijn huis. Belangrijk om te weten is dat ik dit allemaal deed voordat ik mijn kind hierheen bracht. Ik wist dat er een deadline was waarbinnen het kind naar school moest. ingeschreven staan bij een school (niet per se om meteen te beginnen, vooral als er vakantiedagen tussen zitten) na aankomst in Nederland en inschrijving op het gemeentehuis (de deadline is ongeveer 4 weken).

Ik heb de 3 scholen bezocht met mijn man en kind, dat inmiddels was aangekomen. Alle directeurs legden ons heel grondig uit hoe het onderwijssysteem werkt, welke activiteiten ze doen volgens leeftijd/groep, de lesmethode, het curriculum dat ze volgen en ze beantwoordden onze vragen. De ervaring was positief. We kozen de school die ons het beste beviel, we hielden ook rekening met de afstand, maar we gingen meer op ons gevoel af. We vulden een aanmeldingsformulier in en stuurden een e-mail naar de directeur. We vulden een aanmeldingsformulier in en mailden dat samen met een paar gescande documenten: het paspoort van het kind, BSNul en zorgverzekeringskaart. Van wat ik later heb geleerd, kan de inschrijving in eerste instantie worden gedaan zonder het BSN en de verzekering, maar op de startdatum van de school moet het kind zijn ingeschreven bij de gemeente en moet het zijn bijgeschreven op de verzekering van een ouder.

Er zijn ouders die hun kinderen inschrijven of een plaats voor hen reserveren op de door hen gewenste school nog voordat ze hierheen verhuizen.

Tips

Begin vroeg met je onderzoek en informatie, zelfs voordat je hierheen verhuist, vooral als een ouder hier al is en een plek heeft om te wonen. Als je kind ouder is dan 6 jaar, zal het meestal naar een taalschool gaan (Taalklas) waar hij een integratie- en taalleerprogramma zal volgen. Maar niet alle steden hebben zo'n school, in sommige plaatsen gaan kinderen naar een gewone openbare school en krijgen ze extra hulp - het verschilt van gebied tot gebied en van school tot school. Mijn advies is om eerst contact op te nemen met de scholen bij jou in de buurt en zij zullen je begeleiden op basis van de leeftijd van je kind. Vraag echter wel naar het bestaan van deze taalschool of een ander bestaand programma om de integratie van het kind zo gemakkelijk mogelijk te maken. Word lid van de Facebook-groep Nederlandse Onderwijsgroep (van Amsterdam Mamas) en gebruik de zoekoptie om uit te zoeken waarin je geïnteresseerd bent (naam van een school of stad of schooltype) of stel een vraag.

Als het mogelijk is, ga dan naar minstens 2 verschillende scholen zodat je je een mening kunt vormen en de verschillen kunt begrijpen. Naast OBS, katholieke en protestantse scholen zijn er ook andere staatsscholen met andere methodes, zoals Montessori, Dalton, Jenaplan, etc. Als er zulke scholen bij jou in de buurt zijn, lees er dan over, over de methode en ga op gesprek. In Roemenië betaal je veel voor een Montessori kleuterschool of school, hier worden ze gerund door de staat!

Je kunt ook gebruikmaken van de diensten van een onderwijsconsulent: een Nederlandse dame heeft zo'n bedrijf en helpt buitenlanders om hun kind in te schrijven op school (voor degenen die er zelf geen tijd voor hebben of het niet voor elkaar krijgen). Het basispakket is 100 euro, van wat ik heb gezien. Ze heeft ook nuttige artikelen, ik raad ze aan: www.new2nl.com (het heeft ook een Facebook-pagina).

Je kunt ook een collega of buurman bellen als je moeite hebt met de taal (vraag hem of haar een school te bellen om te vragen of ze plaatsen hebben en een afspraak te maken). Wij communiceerden alleen in het Engels en dat ging prima.

Als je naar een grote stad en vooral naar Amsterdam verhuist, is het advies van deze consulent om eerst een school te zoeken waar je kind terecht kan en dan in die buurt te gaan huren. En toch zou ik zeggen dat het bijna onmogelijk is, gezien hoe moeilijk het tegenwoordig is om een acceptabele huurwoning te vinden. Ik heb eerst geprobeerd om ze parallel te doen, bij de eerste appartementen die ik bekeek heb ik meteen ook naar scholen gekeken, maar ik gaf het op toen ik te horen kreeg dat ik na 2 weken op gesprek kon komen bij de directeur. Ze vertelden me wel dat ze plaatsen beschikbaar hebben en het is goed om dat te weten als je kiest in welk gebied je gaat wonen.

Zodra het kind is ingeschreven op het gemeentehuis en een BSN en adres heeft, zou het binnen 3-4 weken op school moeten worden ingeschreven. Binnen ongeveer 10 dagen na inschrijving op het gemeentehuis kregen we een brief van de instelling die alle kinderen op een school wil inschrijven (ik weet de naam van de instelling niet meer), waarin ze ons vroegen om een bewijs van inschrijving. Ze gaven ons een deadline van maximaal 3 weken. Er zat een formulier in de envelop dat ingevuld en ondertekend moest worden door de school waar ze stonden ingeschreven. De school begon echter ongeveer 6 weken na aankomst in Nederland, omdat het winterstop was.

En last but not least: zelfs als je om de een of andere reden geen plaats vindt op de school bij jou in de buurt of op een school die je verkiest, geef dan niet op. Bel na 2-3 maanden opnieuw en vraag of ze nog plaatsen hebben. Het lijkt erop dat je hier uiteindelijk slaagt als je blijft aandringen. Bovendien zijn er expats die nog steeds vertrekken of verhuizen met huisvesting. Na een paar maanden kregen we een gesprek op de school vlak bij ons huis, die we erg leuk vonden en we kregen een plek in het nieuwe schooljaar. Op de middellange tot lange termijn is het veel beter voor het kind om naar een school dicht bij huis te gaan, ze kunnen gemakkelijker vrienden maken om na schooltijd te ontmoeten en je kunt je als gezin ook gemakkelijker integreren in de gemeenschap (vooral in kleinere steden). Extra tip: voor vertalingen kun je naast Google Translate ook deze website gebruiken: Deepl.

Veel succes!

Over mij: Mijn naam is Alina Filimon, ik ben 34 jaar oud, ik ben econoom van beroep, ik ben in november 2017 verhuisd van Boekarest naar Amsterdam/Amstelveen samen met mijn man en onze 5 jaar oude zoon.

Ik werk in het bankwezen, maar ik droom ervan om ooit mijn eigen bedrijf te hebben en meer tijd met mijn gezin door te brengen. In januari is David met school begonnen en nu spreekt hij al vrij goed Nederlands, hij kan goed opschieten met kinderen en volwassenen. Het hielp hem in het begin dat hij een beetje Engels kende en met de leraren kon communiceren."

Wat is jouw reactie?
4Gaaf0Upset0Liefde0Lol

7 Reacties

  • Elena
    Geplaatst op 28 juni 2018 09:58 0Houdt van

    Dank je wel, Alina! Zeer nuttige tips!

  • Cami
    Geplaatst op 19 december 2018 22:44 0Houdt van

    Bedankt voor het artikel.
    Welk schooltype heb je gekozen? Hoe is de integratie verlopen? Wij zijn ook van plan om te verhuizen en mijn zoon is nog 5 jaar oud. We kennen geen Nederlands en de kinderen kennen ook geen Engels. Ik vraag me dus af hoe ze in het begin zullen communiceren en hoe ze de lessen zullen kunnen bijhouden.
    Kan de communicatie met de kleuterschool (leerkrachten, management...) ook in het Engels?
    Hartelijk dank

  • Alina
    Geplaatst op 20 december 2018 10:38 0Houdt van

    Hallo! We hebben voor een katholieke school gekozen maar we hadden niet veel opties in de buurt waar we wonen en ze doen toch niet aan religie. We zijn blij, alles ging heel goed, we waren erg nerveus maar in een paar maanden leerde hij zowel Nederlands als Roemeens, spelenderwijs en natuurlijk. Met zijn 5 jaar leert hij snel en gemakkelijk. Onze communicatie met de leraren is in het Engels, iedereen spreekt hier Engels. Tot 6 jaar spelen de kinderen meer, er zijn geen lessen, er zijn activiteiten en ze leren letters, cijfers, ongeveer wat ze in Roemenië op de kleuterschool leren. Vanaf 6 jaar zitten ze op stoelen in banken en leren ze lezen en schrijven. We hebben dit stadium bereikt, vanaf september tot vandaag heeft hij Nederlands leren lezen en schrijven en hij vindt het erg leuk, de gebruikte methoden zijn erg aantrekkelijk voor kinderen.
    Veel succes!

  • Costel
    Geplaatst op 14 maart 2019 16:53 0Houdt van

    Ik wil graag iedereen bedanken die door middel van een eenvoudige post, zoals hierboven, iedereen enorm helpt die dergelijk advies echt nodig heeft. Ik WEET NIET of ik in staat zal zijn om mijn familie naar Nederland te halen, maar als ik in staat zal zijn om deze stap te nemen, heb ik in dit artikel antwoorden gevonden die ik moet opvolgen. Gefeliciteerd met het artikel.

  • Ioana
    Geplaatst op 21 november 2019 22:34 0Houdt van

    Hoi. Een zeer nuttig artikel. Ik wil graag weten of je documenten nodig had van de kleuterschool in Roemenië toen je je inschreef op school?

  • Stela
    Geplaatst op 28 september 2020 14:29 0Houdt van

    Hallo, ik ben een pas gescheiden moeder met een kind van 2 jaar oud, we wonen momenteel in Spanje. Ik ben erg geïnteresseerd in informatie over hoe ik met mijn kind naar Nederland kan gaan en kan integreren in de maatschappij. Is er hulp voor alleenstaande moeders? Je moet het leven vanaf het begin aanpakken en natuurlijk is het kind de prioriteit. Hartelijk dank voor alle informatie.

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL