Ik weet niet meer precies wanneer ik om me heen grappen begon te horen over andere seksuele geaardheden. Het lijkt alsof er sindsdien verschillende levens voorbij zijn gegaan. Ik weet alleen dat we collega's of vrienden "verdachten" en "belachelijk maakten" en er niets over durfden te zeggen tegen hen. En zij durfden ons waarschijnlijk ook niets te vertellen, als ze tenminste hadden geweten en geaccepteerd dat ze anders waren. We misten vaak de kans om bij iemand in de buurt te zijn die toen niet als "normaal" werd beschouwd. Ik wist niet hoe ik iemand moest benaderen, ik wist niet wat ik moest zeggen, ik had geen open hart.

Maar na verloop van tijd kreeg ik de kans om het te begrijpen, en de mensen om me heen hielpen me  om jaren van onwetendheid goed te maken.

We gingen door verschillende fasen: nieuwsgierigheid, tolerantie, acceptatie totdat we begrip bereikten. In elke fase ontdekte ik iets meer over anderen en daardoor over mezelf. De grootste ontdekking was dat we meer om elkaar moeten geven en dat verandert de dingen altijd ten goede.

Ik heb het voorrecht gehad om op mijn reis niet alleen LGBTIQ-mensen te ontmoeten, maar ook voorstanders van hun rechten: familie, goede vrienden, geweldige buren, collega's, inspirerende levensverhalen die me veel vreugde hebben gebracht.

We hebben ook burgemeesters of politici ontmoet, trainers, kunstenaars, leraren, LGBTIQ-ouders, blije verhalen, maar ook veel vol pijn. Of we het nu hebben over kinderen die ziek worden of zelfs zelfmoord plegen vanwege pesten, ernstig verstoorde relaties met ouders, discriminatie, pesten, geweld of gewoon angst om te verklaren dat je anders bent, deze komen veel te vaak ter sprake.

Ik woon in een land dat voorop loopt in de strijd voor gelijke rechten en ik ben zo blij dat het zo is. LGBTIQ is hier heel dicht bij normaliteit, maar ik weet dat het in de hele wereld en in Roemenië tijd kost om dat niveau te bereiken. Als we onze ogen en harten openen, geloof ik dat we geleidelijk de weg van acceptatie en begrip zullen inslaan en dat ons leven er totaal anders uit zal zien. We moeten meer doen zodat iedereen kan zijn wie hij is.

We kunnen onszelf als een gemeenschap beschouwen als we elkaar nabij zijn in tijden van nood. Het Roemeense ambacht dat de ROMPRO Foundation voor het eerst maakt op Pride Amsterdam 2022 zal op de kanalen vol toeschouwers te zien zijn en wordt live uitgezonden op het NPO-kanaal.

Laat ons niet alleen, kom met ons mee of hulp met een donatie om een boot te hebben waar de Roemeense gemeenschap trots op kan zijn.

Cătălina Negru is medeoprichter van ROMPRO en kapitein van de Roemeense boot op PRIDE AMSTERDAM 2022. 

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL