Het werkwoord "(se) integreren" betekent volgens het Roemeens Verklarend Woordenboek: "(se) opnemen, (se) incorporeren, (se) incorporeren, (se) harmoniseren in een geheel".

Integratie was onderwerp van discussie door Dana Popa en haar naasten 75 deelnemers op de workshops die werden gehouden in Den Haag en Amsterdam als onderdeel van de lancering van de Stichting Roemenen voor Roemenen Nederland.

Dana Popa is zowel crosscultureel gezins- en relatietherapeut als vicevoorzitter en oprichter van deze stichting die wil bijdragen aan de ontwikkeling van een sterke Roemeense gemeenschap in Nederland. Gepassioneerd door de ontwikkeling van mensen en psychologie, verhuisde Dana in 1990 naar Nederland om nieuwe perspectieven te zien en te studeren.

De deelnemers wilden graag hun mening geven over en hun ervaringen met het integratieproces in een nieuwe cultuur. bijgedragen met veel enthousiasme over de uitwisseling van ideeën. Er werd veel over Nederland gesproken, maar er werd op gewezen dat we dit proces kunnen beschouwen als toepasbaar op elk vreemd land waarin we willen integreren.

De workshops bleken erg interactief te zijn en onze deelnemers definieerden het volgende integratieAssimilatie, Kennismaking, Taal en cultuur begrijpen, Interactie, Moed, Deelname, Betrokkenheid bij het sociale leven, Wees op je gemak, De samenleving begrijpen, Ken de waarden en pas je aan, Kijkend naar de toekomst: kinderen (bang, ze moeten kiezen tussen twee landen), Doe alsof je thuis bent, Je goed voelen waar je bent, Lokale interactie, Sociaal systeem, Natuur, Functioneren met je eigen identiteit in de nieuwe samenleving, Respecteer en begrijp culturele verschillen, Emotionele, mentale, culturele en sociale volwassenheid bereiken, Nieuwe ervaringen, Word verliefd op de nieuwe samenleving.

Het bovenstaande is geconcludeerd naar aanleiding van open gesprekgedragen door mensen met verschillende doelen, opvoeding en principes, die één ding gemeen hebben: het leven in Nederland.

Om de stadia van integratie uit te leggen, gebruikte Dana "de culturele ijsberg". We kunnen integratie interpreteren als een "ijsberg" met een zichtbaar deel en een deel dat we raken als we steeds dieper doordringen in de structuur van een vreemde cultuur. Natuurlijk is de intensiteit van de klap afhankelijk van de persoonlijkheid en ervaart iedereen het anders.

Het zichtbare deel heeft in zijn structuur aspecten die mensen kunnen bespreken en ontdekken tijdens de eerste interacties: taal, vlag, literatuur, folklore, feestdagen, eten, vakanties, kunst, kleding. Als we het hebben over het tweede deel, lijkt het tijd te vragen voor kennis, nieuwsgierigheid, documentatie met betrekking tot de nieuwe cultuur. We kunnen het definiëren door:

  • begrippen als hoffelijkheid, vriendschap, leiderschap, netheid, bescheidenheid, schoonheid;
  • communicatiestijlen en -regels, gezichtsuitdrukking, gebaren, oogcontact, persoonlijke ruimte, aanraking, lichaamstaal, sociale conversatie, emoties, toon van de stem;
  • Houding tegenover: ouderen, tieners, hulpbehoevenden, regels, verwachtingen, werk, autoriteit, samenwerking versus competitie, houding tegenover dieren, leeftijd, zonde, dood;
  • concepten van zelf, tijd, verleden en toekomst, rechtvaardigheid en waarheid, rollen gerelateerd aan leeftijd, sekse, klasse, geslacht, familie, status;
  • opvattingen over: religie, huwelijk, relaties, ouderschap, besluitvorming, probleemoplossing.

Er zijn veel aspecten die we in het begin niet onderscheiden, en hoe meer we de nieuwe samenleving beginnen te ontdekken, hoe meer concepten en begrippen van het leven die we niet meer begrijpen beginnen te verschijnen. Je moet open blijven communiceren met de mensen om je heen, je ervan bewust zijn dat jij zult veranderen en dat de mensen om je heen zullen veranderen. Hoe meer verandering wordt erkend, geaccepteerd, omarmd, hoe gemakkelijker het integratieproces wordt.

Het debat over dit onderwerp en alle ideeën die tijdens de twee workshops naar voren kwamen, brachten of bevestigden nieuwe ideeën voor mogelijke projecten van de Stichting Roemenen voor Roemenen Nederland. Hier kunnen we een lijst van maken:

  • workshops integratie en ouderschap
  • opstellen van een praktische informatiegids (school, gezondheid)
  • interactieve, interculturele Romeins-Nederlandse evenementen
  • regelmatige bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen
  • Taalcursussen Nederlands en Roemeens
  • hulp voor mensen in nood
  • het organiseren van vrijwilligerswerk, samenwerking met andere groepen en stichtingen, enz.

Wat is gewenst voor de toekomst?

Het is bedoeld om een krachtige platforms waaraan zowel Roemenen als hun partners, vrienden en/of collega's van verschillende nationaliteiten actief deelnemen.

Migratie, de overgang van de ene cultuur naar de andere, hoe moeilijk die ook lijkt, moet worden gevierd. Dit proces wordtovergangsritueel" (initiatieritueel) en werd ingewijd door etnograaf Arnold van Gennep. "Overgangsritueel"wordt gedefinieerd als de overgang van een individu van de ene groep naar de andere, die een belangrijke verandering van positie in de samenleving met zich meebrengt. Het maakt deel uit van onze evolutie en integratie in de nieuwe cultuur.

Bedankt aan iedereen die deze workshops en de lanceringen van de organisatie heeft bijgewoond, en we kijken ernaar uit om jullie daar te zien. toetreden Stichting Roemenen voor Roemenen Nederland om integratie en succes te ondersteunen in een land waar Roemenen een belangrijke stem hebben en waar hun bijdrage belangrijk is.

1TP5Samenzijnwevereenigd

team NLMPNL

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL