Stichting ROMPRO organiseerde tussen 15 en 17 september 2017 de eerste editie van het festival Roemeense dagende mogelijkheid en de context te bieden om een hechtere en sterkere Roemeense gemeenschap te creëren. Dit is bereikt door middel van een reeks culturele activiteiten en workshops voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De aandacht die wordt besteed aan het economische en professionele veld maakt dit festival tot een baanbreker in de evolutie van de Roemeense gemeenschap in Nederland. Integratie in een nieuwe context vereist zowel openheid voor het nieuwe als aanpassing vanuit cultureel, professioneel, economisch en psychologisch oogpunt. Dit laatste aspect werd meegenomen in een workshop over interpersoonlijke relaties waarin een toegepaste discussie plaatsvond over hoe we omgaan met mensen om ons heen.

Als eerste evenement in zijn soort richtten de workshops voor professionele ontwikkeling zich op elementen van algemeen nut op alle gebieden. Leden Roemeense zakengemeenschap waren actief tijdens het festival, ondersteunden workshops en hadden interactie met het publiek. De netwerksessies waren ontspannen en boden de gelegenheid om de elementen die tijdens en buiten de workshops werden gepresenteerd in de praktijk te brengen.

De culturele activiteiten waren al even gevarieerd. Ze brachten literatuur, fotografie, muziek, poëzie en dans voor het voetlicht. De optredens op de openingsavond en zaterdagavond, en op zondag overdag, waren bijzonder mooi en energiek. De artiesten die ons in verrukking brachten, brachten de artistieke geest vol opwinding en vreugde met zich mee die ons zo vertrouwd en dierbaar is. De lijst van mensen is lang en indrukwekkend en het zou ongepast zijn om slechts enkele namen te noemen, terwijl elk van hen een essentiële bijdrage heeft geleverd aan de geest van dit festival. Daarom nodig ik je uit om ze allemaal te ontmoeten hier

Omdat het vooral een cultureel festival was met een groot aantal aanwezige families, waren er ook een aantal activiteiten voor kinderen. Roemeense School Amsterdam ondersteund met vier workshops voor kinderen en een workshop Roemeens voor volwassenen. De gekozen locatie, De Rijp, ligt 30 minuten ten noorden van Amsterdam, midden in een gebied vol groen en water. Het hotelcomplex De Rijper Eilanden is een relatief recent gebouw, maar weet te boeien met zijn indrukwekkende verzameling historische voorwerpen, verspreid over werkelijk elke hoek. Voor sommigen lijkt dit amalgaam van elementen misschien te veel, maar de intimiteit van de plek is absoluut fascinerend voor het oog van een fotografieliefhebber. Het hotelpersoneel verwelkomde ons hartelijk en voorzag ons van alles wat we nodig hadden. En namens alle deelnemers wil ik hen bedanken voor het mogelijk maken van dit festival. En tot slot denk ik dat het belangrijkste om te onthouden van deze prestatie de relevantie ervan is voor onze ontwikkeling in Nederland en de elementen die in Roemenië terug te vinden zullen zijn in ons persoonlijke en professionele leven.

Een van de belangrijkste elementen in onze individuele ontwikkeling zijn de levenslessen die we leren en hoe ze ons beïnvloeden. Maar deze lessen zijn niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook op nationaal niveau. Elke cultuur, samenleving en land leert in de loop der tijd van zijn geschiedenis. Het leert niet uit geschiedenisboeken, maar door het te beleven en wat het heeft begrepen door te geven aan het collectieve geheugen. Een van de lessen die Roemenen steeds weer te leren krijgen is die van vertrouwen in zowel hun eigen kracht als in collectieve macht. Ons collectieve geheugen legt de nadruk op nationaal lijden, maar dit zou tot het verleden moeten behoren. Vandaag is het belangrijk om vooruit te kijken en onze krachten te richten op wat we vanaf nu samen kunnen bereiken.

Vanuit dit oogpunt is wat ROMPRO heeft gecreëerd van bijzondere waarde. Cătălina Negru, Dana Popa en Ana-Maria MurariuDe drie die deze Stichting hebben opgericht, hebben ons op een bijzonder punt gebracht. En, samen met een fantastische groep vrijwilligers, hebben ze ons de kans gegeven elkaar te leren kennen, elkaar en onszelf te ontdekken. Ze hebben verbindingen mogelijk gemaakt met mensen die ons professioneel, persoonlijk en emotioneel onderwijzen en steunen. Ze hebben ons de kans gegeven om samen te werken voor persoonlijk en collectief voordeel. Ze hebben ons nostalgisch doen glimlachen en zelfs hartelijk doen lachen, soms tot tranen toe. In wezen hebben ze ons oog in oog gebracht met onze persoonlijke spiegels, maar zonder ons alleen te laten.

Ik nodig jullie uit om hun voorbeeld te volgen, hen te steunen en betrokken raken wanneer je de kans krijgt, en zo bijdraagt aan de consolidatie van de Roemeense cultuur en de promotie ervan, en aan de Roemenen die constructief betrokken zijn bij de Nederlandse cultuur en economie.

Bewerkt door Mihaela Niță
Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL