Een van de vele activiteiten van Stichting ROMPRO is het bieden van ondersteuning in urgente sociale gevallen. Dit wordt gedaan binnen de grenzen van de beschikbaarheid van vrijwilligers en met behulp van hun eigen middelen en de hulp van de gemeenschap, zonder financiering of subsidies. In de 6 jaar dat we actief zijn, hebben we tientallen sociale hulpgevallen opgelost, waarbij we in elk geval diegenen om ons heen hebben verenigd die wilden helpen.

De gevallen varieerden:

  • hulp bij ongevallen of ernstige medische gevallen , sommige zonder medische verzekering
  • ondersteuning bij vertaling tijdens ziekenhuisbezoeken
  • mensen die dakloos en berooid zijn geworden door misbruik
  • ondersteuning of heroriëntatie in geval van misbruik door de werkgever (onbetaald loon, geweigerd ziekteverlof, ongerechtvaardigde inhouding van grote sommen
  • dringende informatie (advocaten, vertalers, artsen, dag- en nachtopvang, vervoerders)
Tussen April 2020 en november 2021vanwege de pandemie, hebben we de Vrijwilligers aan de telefoonom dicht bij de slachtoffers van de pandemie te zijn. Maar de dienst is snel veranderd van een meer morele steun naar een praktische - ongeveer honderd mensen hebben zich tot ons gewend in de afgelopen twee jaar, meer dan een derde van hen ernstige gevallen met een complexe oplossing.

Deze gevallen omvatten:

Zolle koffer - Het geval van de zwangere vrouw in 2019, zonder verzekering en arbeidscontract, die opnieuw hulp nodig had bij het herschikken van betalingen door het medische systeem bij gebrek aan verzekering.

de zaak van de 18 arbeiders naar Nederland gebracht en op straat achtergelaten, zonder geld en zonder de wens om te repatriëren; met de steun van de gemeenschap zijn we erin geslaagd om snel tijdelijke huisvesting voor hen te vinden, hen de nodige spullen voor onderdak te brengen en hen te helpen werk te vinden; een aanzienlijke inspanning, gezien het feit dat het om 18 mensen ging.

Boxtels geval - een ongeluk waarbij een Roemeense vrouw geïmmobiliseerd raakte, financiële steun nodig had en hulp bij het oplossen van het conflict met haar werkgever.
Antonio zaak - een Roemeense tiener in de gevangenis wiens straf onterecht is verlengd. Deze zaak vereiste intensief contact met de moeder, twee bezoeken aan de gevangenis, gesprekken met de advocaat, mentor en therapeuten om er zeker van te zijn dat hij een eerlijke behandeling kreeg.

De zaak Tilburg - medische hulp nodig hadden, waar we geld verstrekten voor doktersbezoeken, medicijnen en hielpen bij het vinden van een nieuwe baan.

zaak den Haag - Ik heb een moeder met een klein meisje, misbruikt door haar partner, geholpen te repatriëren in tijden van pandemie, zonder vluchten en met beperkt vervoer.

Constantijn koffer - Na een beroerte, waarbij zijn werkgever aandrong op repatriëring en behandeling op eigen kosten in Roemenië, regelden wij de behandeling en het herstel in Nederland. De kosten werden gedekt door de werkgever en de verzekering, en we boden ook meerdere keren per week hulp bij de vertaling in de omgang met het ziekenhuispersoneel.
De zaak Heerlen - 2 jonge vrouwen werden zonder werk en geld achtergelaten. We hielpen hen een nieuwe baan te vinden en betaalden hun borg voor hun nieuwe onderkomen, plus eten. De zaak werd een paar maanden later behandeld toen ik hen hielp met repatriëren.
Zaak Oss - zat van de ene dag op de andere zonder werk en onderdak, had vreselijke pijn door een hernia en geen geld voor onderdak. Met de hulp van de gemeenschap lukte het ons om onderdak te vinden voor een paar maanden, waarbij Rompro deels bijdroeg aan de kosten, en om hem te helpen zijn wettelijke rechten op ziekteverlof te krijgen. We hielpen hem ook om een nieuwe verzekering af te sluiten, naar zijn huisarts te gaan en de juiste behandeling voor zijn medische aandoening te krijgen.
Zaak Eindhoven - Ik hielp met het herstel van de UWV-uitkering, fysiotherapiesessies, eten en met psychologische ondersteuning.

Amstelveense zaak - bericht naar de stichting waarin hij zijn wens om zelfmoord te plegen uitte. We konden een familielid bereiken en helpen de zaak logistiek en therapeutisch te beheren in Nederland.

De zaak Terneuzen - een gezin met problemen op de kleuterschool van hun dochter, bemiddelden we in gesprekken tussen het gezin en de sociale dienst.

De zaak Lelystad - Ik hielp een Roemeense vrouw zonder werk en zonder identiteitsbewijs aan een paspoort. Ik heb bijgedragen aan de kosten van het vervoer naar de ambassade en de kosten voor het uitgeven van het paspoort.

Ouddorp zaak - eerste maand werken in Nederland in een kritieke situatie. Met de hulp van de gemeenschap en de stichting kreeg hij voedsel, kleding, rubberen laarzen die hij nodig had om op het land te werken en noodmedicijnen.
Zaak Amsterdam - Een jonge man in Nederland zonder geld, zonder baan en zonder huisvesting werd geholpen met geld voor vervoer, tijdelijke huisvesting en de informatie die hij nodig had om er weer bovenop te komen.
Al deze gevallen zouden geen weerklank hebben gevonden binnen de Stichting en zouden geen oplossing hebben gevonden, hoe klein of tijdelijk ook, zonder de hulp van onze vrijwilligers en de gemeenschap van Roemeense mensen op wie we vertrouwen. Om goed te kunnen blijven doen in 2022, hebben we jou nodig, vooral omdat de gevallen verspreid zijn over het grondgebied, waar de Stichting niet altijd fysiek kan komen. Je kunt bijdragen met een telefoontje naar een instelling of met een vertaling, met een donatie, een voedselzak rechtstreeks aan degene in nood of door het leveren van een transportkaart betaald door Rompro, etc. Dit zijn misschien kleine gebaren voor velen, maar van vitaal belang voor degenen die ze nodig hebben.
Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset1Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL