Adina en Wouter Janssen zijn twee mensen die gepassioneerd zijn over duurzaam leven en geloven dat ieder van ons kan bijdragen aan het behoud van een gezonde planeet door zelfs kleine acties. In de zomer van 2023 besloten Adina en Wouter een project te starten om het bewustzijn over de Sustainable Development Goals (SDG's) te vergroten. Het project heet Cycle4GlobalGoals en bestond uit een fietstocht van 3.500 kilometer door Europa, die begon in Sibiu en eindigde in Deventer in Nederland (waar Wouter oorspronkelijk vandaan komt). Door het bewustzijn van de Sustainable Development Goals te vergroten, hopen de initiatiefnemers van Cycle4GlobalGoals dat iedereen een agent van verandering wordt in hun eigen gemeenschap.

De tocht was een succes en eindigde op 6 juli. Adina en Wouter fietsten de 3500 kilometer, soms alleen, soms vergezeld door andere enthousiaste fietsers op delen van de route. Onderweg slaagden de twee erin presentaties te geven op gemeentehuizen in steden als Drobeta Turnu-Severin, Wenen, Regensburg, Konstanz, Brilon, 's-Hertogenbosch, Harderwijk, Straatsburg, om de ideeën achter dit avontuur te promoten. De route kon live gevolgd worden, online, met informatie over bereikte bestemmingen, het weer, moeilijkheden onderweg.

We vroegen Adina en Wouter om een paar vragen te beantwoorden over het project en we ontvingen ook een heleboel foto's die de geweldige ervaring illustreren die net is afgelopen.

Plecare. Turnul Sfatului Sibiu

1. Vertel eens iets over jezelf. Wie zijn Adina en Wouter Janssen?

Wij zijn Adina en Wouter Janssen, twee gepassioneerde fietsers uit Roemenië (Sibiu) en Nederland (Deventer). Na tientallen jaren in Nederland te hebben gewoond, zijn we in 2020 verhuisd naar Roemenië, Șura Mare (Sibiu). Naast onze dagelijkse activiteiten zijn we vorig jaar begonnen met projecten (op vrijwillige basis) via de NGO EUphemia.

We zijn deze projecten in de eerste plaats gestart om te voldoen aan de vraag naar hulp in Roemenië voor Oekraïense vluchtelingen, maar we hebben de missie van EUphemia bewust uitgebreid om de ontwikkeling van sociale, culturele en educatieve diensten/activiteiten te bevorderen en te ondersteunen.

Ga voor meer informatie naar onze website: EUphemia.

2. Wat is het Cycle4GlobalGoals project?

Cycle4GlobalGoals is een fietstocht van ongeveer 3500 km van Sibiu naar Deventer, door 10 Europese landen en maar liefst 19 Hanzesteden, met als doel bewustwording en actie voor duurzame ontwikkeling. Wij geloven dat ambitie en moed nodig zijn om de Sustainable Development Goals te bereiken.

Wij steunen de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) en in ons dagelijks leven dragen we bij aan het bereiken van deze doelen. Door de dagelijkse beslommeringen hebben we echter gemerkt dat de urgentie van de Global Goals vrij laag op de politieke agenda staat, terwijl het onderwerp met de dag urgenter wordt.

3. Hoe ben je op dit idee gekomen?

Geïnspireerd door de uitspraak van Robert Swan dat "de grootste bedreiging voor onze planeet het geloof is dat iemand anders haar zal redden", vonden wij dat ook wij een verantwoordelijkheid hebben om hier iets aan te doen.

Gezien de doelstellingen van onze stichting, onze zorg om het toekomstige welzijn van iedereen en onze passie voor fietsen, bedachten we het Cycle4GlobalGoals (C4GG) project voor 2023. We willen op een sportieve, maar vooral duurzame manier verbindingen leggen tussen mensen en steden en lokale best practices voor duurzame ontwikkeling onder de aandacht brengen, in de hoop dat dit leidt tot nog meer inspiratie om in actie te komen.

Cycle4globalgoals traseu

4. Hoe was de route? Was er een stuk weg dat je meer betoverde dan de rest?

De route was charmant. We fietsten op veel stukken waar alleen een fiets langs kon. De Natura 2000-gebieden zijn de hemel op aarde, waar de natuur op haar mooist is. We kozen ervoor om langs de Donau en de Rijn te fietsen op de Eurovelo 6 en 15 fietspaden. In Nederland fietsten we langs de IJssel om enkele Hanzesteden te bezoeken, die dit jaar 800 jaar samenwerking vieren. We kozen ervoor om de mentaliteit van Hanzesteden te omarmen (zoals hun ambitie en doorzettingsvermogen). Wouter groeide op in Deventer en is daarom zeer bekend met het Hanze handelsverleden. De Hanze mentaliteit en spirit zijn dingen die je voor altijd bijblijven. Het Hanze verleden van een stad is vandaag de dag nog steeds relevant en kan dienen als inspiratiebron, bijvoorbeeld bij duurzame ontwikkeling.

Noot van de redactie: De Hanze was een militair en commercieel verbond van steden van de Noordzee tot de Oostzee van de late middeleeuwen (13e eeuw) tot de 17e eeuw. Nederlandse steden als Zwolle, Kampen, Hattem, Deventer en Zutphen maakten deel uit van dit verbond.

5. Heb je onderweg bijzondere momenten meegemaakt? Kun je ons daarover vertellen?

Vertrek vanuit Șura Mare was een speciaal moment. We plantten bomen op de binnenplaats van de Andrei Saguna school en gingen op weg naar Sibiu, waar veel mensen en de pers zich verzamelden op het centrale plein. Een delegatie van de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en een Nederlandse delegatie van ondernemers waren ook aanwezig. Corina Bokor, locoburgemeester van Sibiu, en Thomas Walder, locoburgemeester van Deventer, gaven het officiële startsein voor de tour.

In veel steden die ik heb bezocht hebben we contact opgenomen met lokale partners, beleidsmakers en ngo's. We zijn erg geïnspireerd door alle mensen die we hebben ontmoet, hun verhalen en projecten. In Wenen hadden we bijvoorbeeld contact met de Nederlandse ambassade en ontmoetten we mensen die betrokken zijn bij Agendagruppe Lichtental, die veel prachtige parken in Wenen heeft aangelegd.

ontmoeting oberburgermeisterin regensburg
Pe traseu
Selfie de pe drum
green hill

Regensburg, De gemeente hield een officiële receptie in verband met de organisatie van de Duurzame Week. Mevrouw Gertrud Maltz-Schwarzfischer, burgemeester van Regensburg, verwelkomde ons in de "Kiezerskamer" in het oude stadhuis. Aan het eind introduceerden de betrokkenen een online barometer waarin de voortgang op het gebied van duurzame ontwikkeling wordt bijgehouden.

De Ingolstadt De deelnemers werden door onze vrienden Ionuț en Gundi verwend met een wellnessbehandeling in Limes-Therme. Hier hadden we een aantal geweldige whirlpools, zodat de spieren weer op krachten kwamen. Naast de massages hebben we ook heerlijk gegeten, zodat we weer helemaal bijkwamen.

De KonstanzDe deelnemers werden hartelijk verwelkomd met een receptie in het 15e-eeuwse stadhuis. We ontmoetten lokale beleidsmakers en verenigingen. De volgende dag hadden we een heel bijzondere start bij het Rathaus waar we met verschillende fietsers op weg gingen.

Eind juni Ik was in de hoofdstad van de Europese Green Deal in Straatsburg. De dag begon met een officiële ontvangst door mevrouw Sophie Dupressoir, gemeenteraadslid verantwoordelijk voor fiets- en wandelbeleid op het stadhuis van Straatsburg, de heer Jean-Baptiste Schiber en de heer Yves Zimmermann. De deelnemers waren erg dankbaar voor de samenwerking, de inspirerende discussies en de uitwisseling van kennis over duurzame ontwikkeling.

Op 6 juli vond de grote finale plaats: aankomst in Deventer. Gesteund door de begeleidende fietsers, familie en vrienden, voelden we ons alsof we werden meegedragen door de berichten van aanmoediging en bewondering die we tijdens de tocht ontvingen. We waren zo gemotiveerd dat we zelfs in de zwaarste zomerstorm die Nederland ooit heeft geteisterd, op weg zijn gegaan en hebben gefietst. De ontvangst in Deventer was magisch: de gemeente Deventer organiseerde een ongelooflijk mooie receptie en we werden hartelijk verwelkomd door de heer Ron König, burgemeester van Deventer, stadsambtenaren, vertegenwoordigers van NGO's, vrienden en familie.

Sosirea in Deventer
Sosirea in Deventer 02

6. Welke moeilijkheden heb je ondervonden bij het uitvoeren van dit project?

Er waren momenten waarop de dingen misschien niet gingen zoals we vanaf het begin hadden gepland, maar door creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn we erin geslaagd om te bereiken wat we wilden bereiken.

Het slechte weer was helemaal geen probleem, zoals de heer Thomas Walder, locoburgemeester van Deventer zei "het menselijk lichaam is waterdicht, dus er gaat geen water doorheen" 😉

7. Als je de ontwikkeling van dit project in één zin zou moeten omschrijven, wat zou dat dan zijn?

Ik citeer R.W. Emerson "Laat je niet leiden door je problemen. Laat je leiden door je dromen!"

Cycle4GlobalGoals ziet een wereld voor zich waarin fietsen krachtige katalysatoren voor verandering worden. Door mensen van alle leeftijden en achtergronden erbij te betrekken, wil het initiatief duurzame vervoerswijzen (lopen, fietsen en openbaar vervoer) aanmoedigen, een gezonde levensstijl bevorderen en de dialoog over de SDG's stimuleren. Door deze aanpak bevordert de beweging een diep verband tussen persoonlijke acties en hun wereldwijde impact. 

Een artikel door Dana Marin

Dana is blogger en fotograaf en woont al meer dan tien jaar in Nederland. Ze schrijft over Amsterdam, Nederland en haar ervaring als Roemeen in Nederland. Ze vindt het leuk om mensen haar adoptieland te laten ontdekken. Ze werkt sinds 2023 bij Rompro en coördineert het marketingteam.

Wat is jouw reactie?
2Gaaf0Upset3Liefde1Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL