2021 was weer een "ander" jaar met te weinig fysieke bijeenkomsten naar onze zin, maar dat weerhield ons er niet van om een aantal online bijeenkomsten en evenementen te organiseren. 

Op 4 januari 2021 hebben we de BiebRO maandagserie hervat met een licht gewijzigde opzet en terugkerende gasten. De BiebRO Kinderclub coördinator werd aan het begin van elke maand uitgenodigd om het thema van de Club en de gekozen boeken te presenteren. We hadden ook regelmatig ontmoetingen met Bianca David, coördinator van de Pre(a)Busy Reading Parents Club - een boekenclub voor volwassenen die eens per maand wordt georganiseerd door FanBook. Het doel van deze bijeenkomsten was om elke maand nieuwe boeken voor zowel kinderen als volwassenen te introduceren en om lezers die het werk van de bibliotheek volgen uit te nodigen om deel te nemen aan de discussies en bijeenkomsten.

In totaal organiseerden we 39 vergaderingen BiebRO maandag, plus twee extra live interventies.

Zowel Simona Popa als Bianca David waren een van de vaste gasten bij de BiebRO Mondays live serie. Aan het begin van elke maand vertelt Simona over het thema van de BiebRO Kinderboekenclub en laat ons kennismaken met een aantal boeken. 

Bianca David presenteerde het boek dat zou worden besproken tijdens de bijeenkomsten van de Pre(a)busy Reading Parents Club.

Sinds januari streven we ernaar om zo vaak mogelijk speciale gasten te ontmoeten. Deze gasten waren ofwel mensen uit de literaire wereld of coördinatoren van interessante projecten waarin Roemeense boeken en/of cultuur centraal staan. Hieronder vind je een korte lijst van deze online ontmoetingen die plaatsvonden als onderdeel van de BiebRO Mondays-serie.

Victoria Pătrașcu heeft meer dan tien jaar ervaring als redacteur in print, radio en televisie, en sinds 2007 ontwerpt en ondersteunt ze educatieve projecten, meestal voor kinderen. Ze is samen met andere hedendaagse Roemeense auteurs van jeugdliteratuur opgenomen in de bloemlezing "Bookătăria de textos e imagini", gepubliceerd door de Illustrators' Club in 2009. Tijdens de bijeenkomst las ze ons een fragment voor uit "The Day Sleep Ran Away" en "A Story of Courage", beide opgenomen in de BiebRO-collectie. 

  • Ontmoeting met Gabriela Solomon van de Vâlcea Community Foundation - een project in Roemenië dat onder andere tot doel had een bibliotheek samen te stellen van Roemeense traditionele kostuums en klederdrachten (29 maart). Tijdens de discussie benadrukten we de overeenkomsten tussen de twee soorten "bibliotheken".

De Valcea Community Foundation is een mijlpaal in de samenleving van Valcea, een dynamische partner die lokale initiatieven ondersteunt door middelen te koppelen aan ontwikkelingsprojecten voor de gemeenschap. 

Bigger Picture Digital Education Association ontwikkelt sinds 2018 het gratis online platform afostodata.ro, een uniek concept in Roemenië, met educatief materiaal, verhalen, podcasts, verhalen in audio, video en gebarentaal.

Ana Răduleț, moeder van twee kleine kinderen, heeft de bibliotheek opgericht met de gedachte en hoop dat zij niet de enige Roemeense vrouw in Praag is met een constant verlangen om haar kinderen voor te lezen in haar eigen taal. Ze wil graag titels met waardevolle inhoud verzamelen, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor andere ouders. Na verloop van tijd zou ze graag een mooie gemeenschap rond lezen opbouwen met andere ouders. Tussen het moment van onze ontmoeting en de datum waarop we dit verslag schrijven, is Ana's initiatief al overgenomen door twee andere gezinnen in België en Spanje.

  • Ontmoeting met Andrei Aldea, coördinator van het project "Zijn Wereld Weet Alles", een initiatief voor niet-formeel onderwijs in Roemenië (29 november)

Twee jaar BiebRO: Verbinden door vertalingen 

Op 17 november ontmoeten we elkaar live online om het volgende te vieren 2 jaar bibliotheekactiviteit door middel van een discussie over vertalers: zij die op hun beurt Roemeens-Nederlandse banden creëren door middel van boeken. Te gast waren Jan Willem Bos, die twee jaar geleden ook bij de lancering aanwezig was, Irina Anton (Vasilachi), Charlotte van Rooden en Iulia Dromereschi.

Tegelijkertijd gingen we door met de activiteit Kinderboekenweek: Kinderboekenweek - 4e editie "Word wat je wilt zijn!". Het evenement liep van 11-15 oktober 2021. 

In totaal organiseerden we 38 vergaderingen van de boekenclub (van januari tot november 2021) + 3 bijeenkomsten in december. De boekenclub had een pauze van twee maanden in de zomer, toen veel deelnemers op vakantie waren.

Ter bescherming van minderjarigen vonden de bijeenkomsten altijd online plaats op Zoom, met de camera's aan. Op één uitzondering na - waar toestemming van de ouders werd gevraagd - werden er geen foto's gemaakt en werden de bijeenkomsten zelf niet publiekelijk uitgezonden op sociale media.

De toegang van kinderen en ouders tot dit project was en is gratis, onvoorwaardelijk voor elk soort lidmaatschap (noch als ROMPRO-lid, noch als bibliotheekabonnee, noch als Roemeen in het buitenland). De boekenclub bleef open voor elk kind dat wilde deelnemen. 

Elke maand De boeken werden gekozen op basis van een thema dat de clubcoördinator als volgt had gekozen:

Januari - Astronomie

Februari - Vriendschap

Maart - Verhalenmaand

April - Tussen de bloemen

Mei - Brieven 

Juni - Op avontuur

September - Reizen

Oktober - Word wat je wilt zijn

November - Kinderrechten 

December - Winterverhalen

Om Roemeense ouders in Nederland te stimuleren lid te worden van onze club, maar ook om de activiteiten van de club transparanter te maken, hebben we besloten vier speciale momenten in het jaar te organiseren. 

Maart is veranderd in Verhalenvertellersmaan, Elke clubbijeenkomst heeft een speciale gast op het programma staan. De hele maand hebben we geluisterd naar verhalen die onze gasten hebben geschreven, geïllustreerd, vertaald of geïnterpreteerd en hebben we ontdekt wat hun rol als "verhalenvertellers" inhoudt bij het schrijven, illustreren of interpreteren van een verhaal. We hadden de kinderredacteur en schrijver Paul Gabriel Sandu, de vertaler Iulia Dromereschi, de auteur Maia Vida Rațiu, de verhalenverteller Giorgiana Elena Popan en de illustrator Oana Ispir te gast.  

In 2021 had de BiebRO Kindervoorleesclub twee coördinatoren. Van januari 2021 tot juni 2021 (en daarna op vrijwillige basis in september en oktober 2021) werd het gecoördineerd door Simona Popa, initiatiefnemer van het Boeken voor Matteüs-project. In november en december werd de club gecoördineerd door Bianca Davidmoderator van de Pre(a)occupied Parents' Reading Club (zowel online als persoonlijk), evenals fysieke bijeenkomsten met kinderen in Rădăuți.

Kinderboekenweek: Kinderboekenweek - 4e editie "Word wat je wilt zijn!".

In 2021 zijn de beperkingen versoepeld, maar niet overal en niet voor iedereen. We ontmoetten elkaar weer in vijf magische avondenLIVE op Facebook, op de pagina Roemeense Bibliotheek Nederland met auteurs, illustratoren, uitgevers en bibliothecarissen die jonge (en oudere) kinderen graag in contact brengen met boeken.

Het evenement liep van 11-15 oktober 2021.

  • 11/10: Ik had Alex Moldovan te gast. Alex, auteur van het boek "Olguța en een grootvader van miljoenen", is een ervaren kinderspreker die boeken schrijft die kinderen echt willen lezen. Raluca, een jonge lezer en fan van de Olguța-serie, nam ook live deel aan de online bijeenkomst.
  • 12/10: we hadden illustratrice Diana Tivu bij ons, die Caragiale's personages in "Moments and Sketches" nieuw leven inblies, maar ook de hoofdpersonen van Roemeense sprookjes een nieuw kleurtje gaf. Voor het eerst voor zowel BiebRO als de illustrator vond het interview plaats terwijl Diana een illustratie maakte. Ze legde uit welke technieken ze gebruikte, maar vertelde ook over haar artistieke werk en hoe ze ertoe kwam kinderboeken te illustreren.
  • 13/10: het was een feest om vertaalster Iulia Dromereschi weer te zien. Deelnemers van de BiebRO Kindervoorleesclub herinnerden zich Iulia, een van de gasten van de Maand van de Verhalenverteller in maart.
  • 14/10: het was boekenclubavond. Deze keer kwam Ioana Chicet-Macoveiciuc, schrijfster van de bekende opvoedblog Urban Princess, ons een verhaal voorlezen. En niet zomaar een verhaal, maar een verhaal dat ze zelf heeft geschreven: "Het beste ijs ter wereld", uitgegeven door Univers Publishing. Over twee kleine kinderen die, toen ze opgroeiden, werden wat ze wilden zijn. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door een aantal vaste deelnemers van de BiebRO Kindervoorleesclub.
  • 15/10: was gewijd aan superhelden die boeken dicht bij kinderen brengen. Een avond over de inspanningen degenen die ernaar streven om boeken toegankelijker te maken voor kinderen. En jonge kinderen dichter bij het lezen te brengen. Of om ouders te helpen hun kinderen dichter bij boeken te brengen. We hebben twee fantastische dames te gast gehad die culturele en sociale barrières hebben doorbroken en projecten hebben bedacht om boeken dichter bij kinderen te brengen. Dichter bij alle kinderen! We hadden Brandi Anderson Bates bij ons, oorspronkelijk uit de VS maar nu woonachtig in Roemenië, oprichtster van het Read Together Romania project en initiatiefneemster van de International Read Together Day. En omdat het de laatste avond was, hadden we ook Bianca Voinescu, oprichtster van het Fanbook project, een van de grootste initiatieven om lezen te promoten in dorpen en gemeenten in Roemenië.

Ondanks de vele problemen die COVID-19 veroorzaakte, zijn we er ook in geslaagd een fysiek evenement te organiseren op de OBA: With Cards on the Table. Op 2 oktober ontmoetten we leden van de Roemeense gemeenschap voor discussies en een boekenruil. Dit gaf degenen die boeken wilden doneren de kans om ons te ontmoeten. We gaven ze een rondleiding door de bibliotheek en beantwoordden hun vragen over hoe deze werkt. We ruilden boeken uit de wereldliteratuur, vertaald in het Roemeens, die geen deel konden uitmaken van de BiebRO-collectie.

Om de toegang tot Roemeense boeken voor alle Roemenen in Nederland te vergemakkelijken, lanceerden we op 22 oktober 2021 het project BiebRO op wielen. 7 vrijwilligers uit de steden: Diemen, Den Haag, Maastricht, Valkenburg, Sint Odenrode, Utrecht en Bunnik ontvingen elk een pakket met 10 boeken die ze beschikbaar stelden aan de Roemenen in de omgeving. Na de eerste uitwisseling 70 boeken in het Roemeens bereikten Roemenen in Nederland en er werden 12 boeken geleend en daadwerkelijk gelezen.

Op 22 november hebben we een nieuwe pakketruil gedaan. Vrijwilligers kregen instructies naar wie ze het pakket moesten sturen dat ze in hun bezit hadden. Sommige vrijwilligers ontmoetten elkaar zelfs persoonlijk om pakketten uit te wisselen. Aan het project deden nog 4 vrijwilligers mee uit Weesp, Bussum, Uden en Leiderdorp.

De pakketten blijven bij de vrijwilligers tot 10 januari 2022, wanneer een nieuwe uitwisseling zal plaatsvinden. 

In 2021 organiseerden we ook drie wedstrijden met als doel de gemeenschap aan te moedigen om lezen in het Roemeens voor kinderen te promoten (1 juni-wedstrijd), titels in het Roemeens te lezen tijdens de vakantie (Books Go on Holiday-wedstrijd) en zich te abonneren op de bibliotheek (2 jaar BiebRO-wedstrijd).

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

1 Reacties

  • Dan Ovidiu
    Geplaatst op 27 januari 2022 15:37 0Houdt van

    Gefeliciteerd. Ik vroeg naar deze bibliotheek omdat ik een aantal Roemeenstalige tijdschriften en boeken heb waarvan ik dacht dat ze daar misschien een plaats zouden hebben. Aan de telefoon kreeg ik te horen dat er nog steeds geen concrete ruimte is.
    Aan de andere kant ben ik de auteur van een aantal gepubliceerde boeken, woon ik in Nederland, maar heb ik de eer gekregen om een paar woorden over literatuur te zeggen tegen kinderen.
    http://ovidiudan.wordpress.com

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL