"Ik ben hier gekomen omdat ik meisjes die dit meemaken wil vertellen dat ze een standpunt kunnen innemen. Ik was 20 jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Ik dacht dat ik het allemaal uithield voor mijn kind, terwijl ik juist voor hem uit de giftige relatie had moeten stappen. Ik ben de 60 gepasseerd en heb nu vrede met mijn leven, ik realiseerde me, maar tegen een hoge prijs, dat mijn trauma ook dat van mijn kind was. Ik dacht dat ik voor hem opkwam, maar ik deed hem meer pijn. "

De getuigenis van mevrouw A. vormde het begin van onze bijeenkomst over huiselijk geweld op 9 maart 2024, waaruit de verontrustende verhalen kwamen van verschillende andere vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. Het was een emotionele bijeenkomst, georganiseerd door Rompro Social in samenwerking met de Amsterdamse politie. We zijn blij dat we een ruimte hebben kunnen creëren waar de deelnemers zich veilig voelden om hun hartverscheurende verhalen te delen en openlijk te discussiëren over dit zeer moeilijke onderwerp.

De drie gasten van de Amsterdamse politie wilden ons graag verzekeren van de steun die zij bieden aan de Roemeense gemeenschap in Nederland bij het identificeren en oplossen van gevallen van huiselijk geweld.

Seminar violenta domestica

Cindy de Koning, de speciale gast van deze bijeenkomst, is netwerkspecialist in Amsterdam en de regio Amstelland en landelijk is zij het gezicht van de strijd tegen huiselijk geweld en seksuele intimidatie. Cindy bouwt relaties op met verschillende groepen en gemeenschappen die niet verbonden zijn met de politie en brengt als gezicht van de strijd tegen huiselijk geweld en seksuele intimidatie deze problematiek onder hun aandacht. Naar aanleiding van de gevallen die bij haar binnenkwamen, ontstond het verlangen om een beroep te doen op de Rompro Foundation en ons te begeleiden bij het vormen van een gemeenschap van vrouwen die elkaar steunen.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is huiselijk geweld?

Het wordt gedefinieerd als geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer, of dat nu een partner, ex-partner, gezinsleden, familieleden of familievrienden zijn. Huiselijk geweld kan vele vormen aannemen: fysiek, seksueel, emotioneel, economisch of psychologisch misbruik. Mishandeling kan iedereen treffen, ongeacht ras, leeftijd, seksuele geaardheid, religie of geslacht.
Ondanks campagnes om het bewustzijn te vergroten en huiselijk geweld te bestrijden, zijn de statistieken zorgwekkend; in Nederland overlijdt elke 8 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld. Deze cijfers zijn niet afhankelijk van leeftijd of cultuur.

33% van de vrouwen die een relatie hebben gehad, hebben tijdens hun volwassen leven te maken gehad met misbruik door een intieme partner! In totaal hebben 17 % te maken gehad met fysiek (inclusief bedreigingen) of seksueel misbruik, terwijl 32 % te maken hebben gehad met psychisch geweld.

In een ideale wereld zouden deze figuren niet bestaan, maar we leven niet in een utopie, we creëren deze wereld terwijl we in onze huidige realiteit leven. Het is dus aan ieder van ons om niet onverschillig te zijn.

Wat kun je doen als je slachtoffer bent van huiselijk geweld?

Bel 112

De politie zal de misbruiker aanspreken op zijn gedrag. In sommige situaties kan een voorlopig beschermingsbevel worden uitgevaardigd - de misbruiker mag dan voor korte tijd uit je huis blijven.
In ernstige gevallen kan de politie ervoor zorgen dat de dader wordt aangeklaagd.

Naar de politie

Je kunt op elk moment gaan, hetzij om een klacht in te dienen (aangifte politie) of gewoon om het incident te melden zonder een aanklacht in te dienen (aangifte politie).

Contact Veilig Thuis

Gratis 0800-2000 nummer 24 uur per dag beschikbaar
Veilig Thuis is een organisatie die hulp en ondersteuning biedt bij huiselijk geweld en kindermishandeling.

Een vertrouwd netwerk opzetten zodat je weg kunt van je misbruiker

Het is moeilijk voor een slachtoffer om zich te ontworstelen aan de omgeving waarin geweld plaatsvindt en daarom leidt het vaak tot de ernstigste situaties, waaronder de dood. Er zijn gevallen waarin het slachtoffer niet de middelen heeft om zichzelf te onderhouden en afhankelijk is van de dader. In andere gevallen hebben ze kinderen en gedraagt de dader zich anders tegenover hen. Het slachtoffer kan worden bedreigd met het verlies van kinderen of bepaalde voordelen. In sommige gevallen kan de dader haar ervan beschuldigen dat ze alleen maar in haar hoofd zit, waardoor het slachtoffer gaat twijfelen aan haar eigen werkelijkheid, herinneringen, vroegere gebeurtenissen of gedachten - zoals in de vorm van emotioneel misbruik of gaslighting.

Een nuttige tip van de politie is om een veiligheidsplan op te stellen, een vertrouwd netwerk: mensen om je heen aan wie je kunt vertellen wat je doormaakt. Een heel goede vriend of vriendin bij wie je kunt schuilen. Een bezoek aan je huisarts waar je vertelt wat je is overkomen.

Getuigenis van een van de deelnemers aan de bijeenkomst, een slachtoffer van huiselijk geweld
"Het seminar was een geweldige bijeenkomst waar ik een geweldige tijd heb gehad samen met Cristina van Rompro, Cindy, Netwerkspecialist Amsterdam en de andere dames uit de community met wie ik mijn ervaring kon delen en waar ik me gehoord voelde. Ik heb een hele moeilijke tijd achter de rug en deze bijeenkomst was een "pleister" voor mij. Ik heb geleerd over een aantal groepen die zich inzetten voor vrouwelijke immigranten in Nederland, wat erg nuttig is. Ik kon ook luisteren naar andere verhalen van vrouwen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt. Ik ben blij dat je tijd en interesse hebt besteed aan dit gevoelige onderwerp. Het is heel moeilijk om uit je schulp te kruipen en hulp te vragen, maar ik raad alle vrouwen die helaas met soortgelijke situaties te maken hebben van harte aan om de moed te hebben om zich uit te spreken. We zijn niet alleen, we hebben steun. Dank aan Rompro."

We willen dat je vertrouwen hebt in de Roemeense gemeenschap in Nederland en steun zoekt. We herinneren je eraan dat je, naast de bovenstaande oplossingen, berichten kunt sturen naar social@rompro.nl en ook op onze sociale mediapagina's, waar je anoniem kunt schrijven.

Artikel door Alexandra Gogonea.

Alexandra heeft een passie voor schrijven, reizen en fotografie. Ze woont sinds 2020 met haar gezin in Amsterdam en besloot ROMPRO-vrijwilliger te worden om iets terug te doen, nadat ze op haar beurt het gevoel had dat ze een steuntje in de rug had gekregen toen ze tijdens de pandemie naar Nederland verhuisden en de Roemeense School een tijdje de enige interactie met andere mensen was.

Wat is jouw reactie?
2Gaaf0Upset1Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL