Wat betekende 2022 voor ROMPRO? 

We vonden het leuk om terug te keren naar fysieke evenementen waar we in groten getale samenkwamen en opnieuw contact maakten na maanden van pandemonium.

We vierden samen Eerste Paasdag in een prachtige sfeer in het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam, gevolgd door een picknick met traditionele Roemeense producten en spelletjes voor kinderen. Iedereen had de kans om trots traditionele kostuums te dragen.

We dansten voor het eerst op de ROMPRO-boot tijdens Pride Amsterdam 2022. In de week voorafgaand aan het evenement voerde ROMPRO een bewustwordingscampagne waarin mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap en daarbuiten opbiechtten welke uitdagingen zij hebben ervaren.

Hieronder kun je meer lezen over de activiteiten waar we bij betrokken waren.

Je kunt de financiële verslagen per jaar vinden op de pagina Over ons ANBI.

Scoala romaneasca Amsterdam

In 2022 vierden we het 6-jarig bestaan van Roemeense School Amsterdam. Veel kinderen zijn samen met ons opgegroeid, van schattige en verlegen dwergen tot tieners of bijna-tieners!

In de module januari-juli 2022 organiseerden we 15 workshops voor elke module, waaraan 50 kinderen deelnamen. We bespraken de lente, vierden Moederdag, Marsepein, Driekleurendag, lieten kinderen kennismaken met paastradities en -gebruiken en sloten het schooljaar af met een picknick in de buitenlucht.

In de module september - december 2022 organiseerden we 3 workshops: Dwergworkshop, Workshop Roemeense Taal en Cultuur en Workshop Persoonlijke Ontwikkeling voor Pre-teens. We ontdekten samen de herfst en zijn specifieke groenten, het zonnestelsel en zijn planeten, hobby's en activiteiten die we leuk vinden. We gingen op reis naar OBA, namen deel aan de Boekenweek en vierden samen de Nationale Dag van Roemenië, Sinterklaas en de Kerstman.

We zijn de leraren dankbaar dat ze hun weekenden hebben gewijd aan het begeleiden van de kinderen, en de ouders voor de moeite die ze hebben gedaan om hun kinderen te brengen en voor hun steun. In de toekomst willen we samen met onze kinderen blijven groeien en ontwikkelen. Bedankt!

Biblioteca Românească Olanda
2022 is het meest ambitieuze jaar sinds de opening van de Nederlandse Roemeense Bibliotheek tot nu toe, zowel online als in de fysieke ruimte.

Het hele jaar door werden er wekelijkse vergaderingen gehouden Facebook Live BiebRO maandagen waarin we nieuwe boeken van Roemeense auteurs presenteerden, we literaire evenementen promootten die in Nederland plaatsvonden, maar ook in gesprek gingen met verschillende gasten waaronder Bianca David - coördinator van de Club van Ouders Pre(a)occupied met Lezen, Rareș Turbatu - de jonge lezer uit het programma Zijn Wereld Weet Alles, en met de coördinatoren van het netwerk van de Bibliotheek van de Jonge Kinderen.

We hadden ook een reeks interviews met Roemeense auteurs en illustratoren.

Op 2 februari, ter gelegenheid van de Dag van het Samen Lezen we hebben elkaar online ontmoet met de geliefde auteur en vertaler Radu Paraschivescu. Op 16 juni hebben we de fysieke ontmoeting die we hadden met auteur Dana Grigorcea live gestreamd, een evenement dat samen met de Roemeense ambassade in het Koninkrijk der Nederlanden werd georganiseerd. Een online opname van de bijeenkomst kan worden geraadpleegd hier. Op 10 november ontmoetten we elkaar online met illustrator Ionuț R. Olaruvooruitlopend op de fysieke bijeenkomst op 12 november in het BiebRO hoofdkantoor.

Op het gebied van fysieke ontmoetingen hebben we 5 evenementen (mede)georganiseerd, waarvan 3 op het BiebRO hoofdkantoor... Interconnections Școala Online

2022 was een jaar van groei en ontwikkeling voor Interconnections Online School. In 2022 werden er 50 cursussen gegeven bij Interconnections, waaronder 15 Roemeense en 35 Nederlandse taalcursussen. In totaal hadden we ongeveer 315 unieke deelnemers en veel van onze studenten volgden 3,4 of zelfs meer cursussen bij ons. Dit bevestigt de kwaliteit van onze cursussen en de professionaliteit van het hele team.

Er was weer veel vraag naar Nederlandse taalcursussen en veel studenten kozen ervoor om meer modules bij ons te volgen.
In het Roemeens hebben we de cursussen op verschillende niveaus voortgezet, van beginners van 0 tot module 12. We hebben trouwe studenten die al vele lessen bij ons hebben gevolgd en vloeiend Roemeens kunnen schrijven en spreken. We zijn erg blij dat ze nu gemakkelijker kunnen communiceren met hun familie en vrienden in Roemenië.

Zonder onze geweldige studenten en het IOS-team zou dit niet mogelijk zijn. Heel erg bedankt allemaal! We kijken ernaar uit om je in 2023 op onze cursussen te verwelkomen!

2022 was een interessant jaar voor de sociale afdeling. Het begon met een verandering in de coördinatie van de afdeling en een verandering in strategie. Waar de afdeling tot dit jaar bijna uitsluitend gericht was op het helpen van individuele gevallen, vond in 2022 een verschuiving plaats naar een aanpak die gericht is op het informeren van de gemeenschap over aspecten van het leven in Nederland.

Deze verandering van benadering kwam, enigszins natuurlijk, toen we de verwijzingen die we ontvingen en hun aard evalueerden. De meeste gingen over problemen die Roemenen ondervonden in de context van een werkrelatie in Nederland en (ernstige) problemen die daaruit voortkwamen.

Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat het nodig is om meer nadruk te leggen op de informatiekant van de gemeenschap om problemen als gevolg van een gebrek aan informatie te voorkomen.

Vanuit deze gedachte hebben we op 14 april samen met onze partners van Fairwork ons eerste webinar gehouden met als onderwerp "Seizoensarbeidsovereenkomst in Nederland. Wees voorzichtig met wat je tekent!". Voor geïnteresseerden, het seminar kan worden beoordeeld op het YouTube-kanaal.

De online seminarreeks voortgezet

Per 1 juni 2022 is de samenstelling van de Raad van Bestuur van Stichting Rompro gewijzigd.

De grootste verandering is in de rol van voorzitter van Cătălina Negru naar Dilek Yusuf. Hieronder delen ze met ons hun gedachten en hoop in deze tijd van overdracht...

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset0Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL