2024 passeert binnenkort zijn eerste kwartaal en we hebben al veel activiteit gehad in elk project. Zoveel gebeurtenissen, dat we nog niet eens de kans hebben gehad om jullie te vertellen wat een bewogen jaar 2023 is geweest!

Bij Roemeense evenementen al traditie in Nederland: Universele dag van de jeugd en Nationale feestdag van Roemenië Honderden Roemenen kwamen ons bezoeken, gretig om herinneringen op te halen aan de smaken van thuis die ambachtslieden meebrachten en om de werken van Roemeense kunstenaars te bewonderen of te luisteren naar muziek in de zoete Miori-taal. Op beide evenementen organiseerden we beurzen van kleine Roemeense ondernemers en ambachtslieden in Nederland, evenals workshops en andere activiteiten. Kinderen genoten van theaterstukken en workshops lezen en tekenen, schminken, en volwassenen hadden interessante gesprekken met psychotherapeute Dana Popa over welzijn in de context van leven in een ander land en met Janneke Klopp van Roamaniac over haar passie voor de Roemeense bergen. Er waren veel gelegenheden om te socializen, lachen en dansen. We waren erg blij met bezoekers van verschillende nationaliteiten, die nieuwsgierig waren naar meer informatie over Roemenië.

ROMPRO Sociaal

Het ROMPRO Social project vond plaats in 2023 door het organiseren van 7 online seminars en ook met fysieke aanwezigheid, waarbij onderwerpen aan de orde kwamen die van belang zijn voor de Roemeense gemeenschap: het Nederlandse belastingstelsel, arbeidsongevallen, huiselijk geweld, politie voor iedereen, sociale hulp in Nederland, gratis rechtsbijstandsverzekering, arbeidsmarktkwesties. U kunt de opnames bekijken op onze YouTube-pagina.

Roemeense School Amsterdam

Ook in 2023 was de Roemeense School Amsterdam zaterdag na zaterdag aanwezig bij de workshops die zij al 7 jaar met veel toewijding en liefde voor kinderen organiseert. Dit jaar had de School 3 thematische workshops: de Dwarf Workshop, de Romanian Language and Culture Workshop en de Personal Development Workshop voor Pre-teens. In juni namen de kinderen deel aan een programmeerworkshop waar ze de digitale wereld ontdekten. Op 14 oktober vierde de Roemeense School de Kinderboekenweek. Daar ontmoetten we auteurs Simona Epure en Ioana Chicet-Macoveiciuc. We sloten het jaar af met de viering van de nationale feestdag van Roemenië en daarna wachtten we met veel plezier op de Kerstman en de Kerstvrouw. Lees uitgebreid retrospectief hier.

Roemeense Bibliotheek Nederland (Biebro)

Het jaar 2023 was een jaar vol mooie evenementen in de Nederlands Roemeense Bibliotheek! Hier zijn er een paar: De BiebROțeilor Workshop (wekelijkse online bijeenkomsten met als doel kinderen te helpen hun Roemeense woordenschat te ontwikkelen), Het "Mă nomesc Curaj" Project (cultureel onderwijs en creativiteitsprogramma voor kinderen uit Roemenië en de Roemeense diaspora in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd door de Culturele Vereniging); AIVI Media Hub Diaspora workshops: Nederland (gratis online cursussen journalistiek en sociale media); Schilderworkshop met Emanuela (Emi) Balint; Kinderboekenweek: Boekenweek 6e editie en "Reizigers" Tentoonstelling (in samenwerking met de Illustratorenclub, die een duik in de wereld van 40 hedendaagse Roemeense illustratoren voorstelde).

Het BiebRO on Wheels-project werd ook in 2023 voortgezet, waarbij 12 vrijwillige bibliothecarissen werden bereikt. In totaal vonden er 5 diensten plaats, 50 pakketzendingen, 120 boeken en meer dan 550 uitleningen. Lees uitgebreid retrospectief hier.

Interconnections Online School

Last but not least zette de Interconnections Online Language School haar werk voort met Roemeense studenten die graag Nederlands willen leren en met Nederlandse studenten die geïnteresseerd zijn in Roemeens.

Dank aan alle vrijwilligers die al deze activiteiten mogelijk hebben gemaakt en we kijken ernaar uit om te zien wat dit jaar brengt. Als je ons wilt steunen, kun je dat doen door vrijwilligervia een donatie aan de stichting.

Wat is jouw reactie?
0Gaaf0Upset2Liefde0Lol

Reactie toevoegen

naar boven
nl_NL